fbpx
Начало » Класации » Най-добрите университети в САЩ

Най-добрите университети в САЩ

  • bobi
  • 11 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите университети в САЩ

Изборът на университет в САЩ може да бъде много труден, като вземем предвид огромния брой висши училища в страната. За да ви ориентираме по-добре, ви представяме най-високо оценените американски университети според последната класация на Times Higher Education за 2018 година. Първите 5 университета в САЩ почти напълно съвпадат и с избора на другата престижна класация за международно образование – QS World University Rankings.

Университети от всички щати и от 130 градове в САЩ присъстват в класацията. Калифорния има най-много представители – 13 университета, следван от Ню Йорк с 11, Тексас с 9 и Масачузетс с 9 университета.

Ето и първите 5:

1. California Institute of Technology (CalTech)

Университетът има сравнително малък брой студенти, които обаче се доказват през годините като изключително успешни: институтът може да се похвали с носители на над 40 награди от ранга на Нобелова награда и награда Тюринг. Едва 2,000 студенти учат в университета, като основният му кампус се намира в Пасадина, Лос Анжелис. Фокусът на CalTech е върху науката и инженерството. В допълнение към Нобеловите лауреати и изследователи общността на университета е известна с редица политици и обществени лица в сферата на науката и технологиите. Университетът има най-висок процент на студенти, които продължават обучението си в докторски програми. Любопитен факт е, че всички главни герои на популярния сериал „Теория за големия взрив” (The Big Bang Theory ) учат или работят в CalTech.

2. Stanford University

Разположен в индустриалния регион в Южна Калифорния с център Пало Алто, Станфорд има важна роля в развитието на електрониката и компютърните технологии. Голям брой завършили университета са основали успешни компании за технологии, включително Google, Snapchat и HP. Университетът често е наричан „Фермата”, тъй като кампусът е построен на мястото на фермата на семейство Станфорд в Пало Алто. Кампусът се смята и за един от най-красивите в света. Сградите са оградени от множество градини и музеи, а в допълнение разполага и с център за медитация.

Както може да се очаква от един от най-престижните университети в света, приемът е изключително селективен. Приемат се едва 5 процента от кандидатите.

От 15,000 студенти, повечето от които живеят в кампуса, 22 процента са чуждестранни.

3. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Институтът по технологии в Масачузетс е един от основните конкуренти на CalTech. Той съхранява силен предприемачески дух – голяма част от неговите възпитаници основават компании като Intel и Dropbox. Интересен факт е, че бакалавърските и магистърските програми не са изцяло разделени и много от курсовете могат да бъдат преминати и в двете нива.

Приемът в бакалавърските програми са един от най-трудните в САЩ. Приемат се едва 8 процента от кандидатствалите. Най-популярните специалности са инженерните и компютърните науки.

33 процента от общия брой студенти са чуждестранни, пристигащи от 154 различни държави по света.

4. Harvard University

Харвард може би е най-известният университет в света, който винаги присъства на водещи места в класациите за международно образование. Основан е през 1636г. и е най-старият университет в САЩ. В него учат близо 20,000 студенти, една четвърт от които са чуждестранни. Въпреки че таксите на Харвард са високи, университетът предлага разнообразие от възможности за финансова подкрепа на своите студенти. Харвард разполага с 79 библиотеки, които се смятат за най-голямата академична библиотека в света. Сред завършилите Харвард са 8 от президентите на САЩ, 150 Нобелови лауреати и 62 настоящи милиардери.

Повечето от университетите в класацията са признати само с програмите си по науки и технологии, докато Харвард е известен и с програмите си по изкуства и хуманитарни науки.

5. Princeton University

Принстън е другият най-известен университет в САЩ заедно с Харвард, който има история от над 200 години. В Принстън учат по-малко от 8,000 студенти, от които една четвърт са международни. Кампусите на университета в Ню Джърси са разположени на един час път от Ню Йорк и Филаделфия. Университетът е известен със строгите си изисквания. Всички студенти трябва да провеждат независима научна дейност като част от тяхната програма, а някои трябва да преминат и през курс за чужд език. Процесът по прием е силно селективен. Завършилите Принстън включват американски президенти, астронавти, успешни основатели на бизнес.

Ето и останалите университети в САЩ в топ 10:

Място в САЩ Място в света Университет
=1 =3 California Institute of Technology
=1 =3 Stanford University
3 5 Massachusetts Institute of Technology
4 6 Harvard University
5 7 Princeton University
6 9 University of Chicago
7 =10 University of Pennsylvania
8 12 Yale University
9 13 Johns Hopkins University
10 14 Columbia University

Източник: Times Higher Education World University Rankings 2018

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top