fbpx
Начало » Любопитно » Най-голямата грешка на родителите е, че се опитват да спестят трудностите на децата си

Най-голямата грешка на родителите е, че се опитват да спестят трудностите на децата си

  • bobi
  • 11 май 2018
  •  Коментарите са изключени за Най-голямата грешка на родителите е, че се опитват да спестят трудностите на децата си

Моите наблюдения като психолог, който работи с деца на различна възраст, е че голяма част от тях не могат да се справят сами с ежедневните си задачи и със срещаните трудности. Причината за това е, че всъщност техните родители поемат част задълженията им под предлог, че ще загубят много време докато изчакат детето да изпълни инструкцията им или защото смятат, че то само не може да се справи. Често самите родители дори не опитват да мотивират детето да направи това, което е необходимо. Не дават наставления, защото смятат, че „няма смисъл“.

Как родителите „улесняват“ живота на детето си?

Една част от родителите  предпочитат детето поне до 3-4 годишна възраст да се храни предимно с пасирана храна, за да не му се налага да дъвче по-големите късове храна. Друга част – да държат детето непрестанно за ръка, за да не се загуби, дори когато няма къде. Родителите често обличат децата си, избират им дрехите, приготвят ги и др. При по-големите деца – събират раницата за училище, носят я всеки път, приготвят сами закуската на детето, защото според тях детето не може да се справи само. Или пък не искат детето да се справя без тяхната помощ?!

Истината е, че предпочитаме децата ни дори и да не се опитват да свършат тези неща.

Ще ви разкажа една история от практиката, споделена след изричното съгласие на родителя.

Една майка ми каза наскоро в кабинета, че иска дъщеря й да бъде щастлива, да не изпитва в живота си дискомфорт и стрес, затова върши повечето трудни неща вместо нея още от съвсем ранна възраст. Това положение също видимо устройва момичето, защото не й се налага да полага никакви усилия, до момента в който не напуска дома си, за да отиде в общежитие. Тогава се появяват и паническите атаки. Детето за пръв път се сблъсква с реалността – сурова и изискваща, такава, каквато не я е виждала преди.

Паническите атаки я обземат при всяка мисъл за нещо ново, защото мисли, че ще се провали. До този момент тя самата не беше опитвала да се справя сама, не беше научена как да приема неуспехите, защото нямаше такива. И за нея беше изключително учудващо как другите успяват.

Винаги някой от двамата родители се е стремял да изземе задълженията на детето, за да му спести стреса и трудностите. Прекалено завишената й самооценка постепенно започна да се срива, да търпи промени и то не с положителен знак.

А майката? Тя за първи път виждаше грешките си: „Че се опитах да спестя трудностите на детето си в живота беше най-сериозната ми грешка.“  Към момента паническите атаки на момичето стават все по-редки, като на родителите беше препоръчано да не се намесват веднага и при всяка трудност на дъщеря си, но винаги и безусловно да показват обичта си.

За да помогнем на детето си да бъде боец в живота е необходимо да го научим да опитва и да се справя само още от най-ранна възраст. Можете да помогнете и да обясните на сина си как да закопчае якето си няколко пъти, но без да го правите всеки път вместо него. Така, когато му се наложи в детската градина да го направи сам – ще се сблъска с неуспеха, а някои деца вече ще могат да се закопчават напълно сами. Не събирайте раницата на детето си всяка вечер – оставете го то само да я приготви, а вие просто наблюдавайте. Ако видите, че пропусне някой от учебниците – напомнете! А ако го забрави? В клас няма да може да работи, но следващия път ще внимава повече!

Децата ни не винаги ще се справят идеално с поставените им задачи, но с всяка следваща ще придобиват смелост и вяра в себе си, че могат. И тези резерви от смелост и вяра в собствените им сили ще са им нужни в някоя критична ситуация.

Децата ни се учат на принципа „проба-грешка“, докато най-сетне постигнат успех. Така ще се сблъскат с няколко провала и ще са ги преодолели, ще са се справили с негативните емоции и стреса – сами. И ще са горди със себе си.

Оставете детето си да греши! Да грешиш е човешко, а и от грешките най-лесно се учи!

Източник: www.roditel.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top