fbpx
Начало » Любопитно » Най-вредните храни – още един списък

Най-вредните храни – още един списък

  • bobi
  • 14 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Най-вредните храни – още един списък

Диетолозите обичат списъците – на най-вредните храни, на най-полезните храни… По-долу ви предлагаме още един от тях. Той бе публикуван наскоро в британския вестник “Таймс” и според неговите автори представлява обобщение на наистина изключително големия брой изследвания, посветени на ползите и вредите от различните храни.

Въпреки продължаващите спорове за качествата на определени хранителни продукти и напитки, все пак мненията се обединяват около това, че някои от тях могат да бъдат определени като “една от основните причини за развитието на сърдечно-съдовите, онкологичните, стомашно-чревните заболявания и захарния диабет”:

1 място

Чипс
Самата технология на производството на чипс води до образуването на канцерогенни синтетични мазнини (и други канцерогени). Едва ли има нужда от напомняне, че канцерогените провокират появата на рак.

Газирани напитки
При прекомерната им употреба се нарушава обмяната на веществата (поради наднорменото количество захар), синтетичните оцветители често предизвикват алергия, а въглеродът (мехурчетата) стават причина за повишаване киселинността на стомашния сок (именно това води до появата на гастрит).

2 място

Фастфуд
Под това събирателно понятие следва да се разбират пържените картофи, хамбургерите и др., изобщо всичко, което се приготвя в мазнина, използвана много пъти. Именно поради тази причина в нея се образуват канцерогени.

3 място

Евтини колбаси
Много често те не съдържат почти никакво месо, а са пълни с оцветители, ароматизатори и друга синтетика, чиято безопасност невинаги е напълно доказана.

Пушени продукти
В пушеното месо и рибата често се натрупва бензопирен – един от най-силните канцерогени.

Кетчуп и майонеза
Некачествената майонеза се съдържат синтетични трансмазнини, а в кетчупът – синтетични добавки.

 

4 място

Плодове и зеленчуци, отгледани в замърсени райони
В плодовете и зеленчуците, отгледани чрез нитрати или в близост до промишлени предприятия, автомагистрали и т.н., се концентрират бензопирен и други канцерогени.

Продукти с консерванти
Най-често като консервант се използва натриевият глутамат – вещество, чието прекомерно количество в организма предизвиква главоболие, спазми на съдовете и нарушения в обмяната на веществата.

5 място

Маргарин
Често под това име се предлагат продукти за мазане, които нямат нищо общо с истинския маргарин, който се приготвя само от растителни мазнини. Вместо тях в много продукти се използват трансгенни мазнини.

Сладкарски изделия с голямо съдържание на захар и мазнини
Редовната употреба на такива продукти е предпоставка за нарушаване на нормалната обмяна на веществата.

Житни растения
Тук има едно подусловие – те са вредни само за хората, страдащи от хранителна непоносимост към белия хляб и/или други житни растения.

6 място

Кофеинови стимулатори
Към тях се отнасят най-вече кафето и енергийните напитки. Безопасната (дори полезна!) доза кафе е 2-3 чашки дневно, а колкото до енергийните напитки, те не трябва да се пият всеки ден. Превишаването на дозата при напитките, съдържащи кофеин, води до претоварване на нервната система.

Мляко
Както и при житните култури, за вреда може да се говори само при хората с непоносимост към такъв тип продукти.

7 място

Домашни консерви
Често, поради неправилното им приготвяне, те стават причина за сериозни натравяния – например особено опасното с ботулотоксин.

Сладолед
Съдържа синтетични сгъстители и ароматизатори, които в големи дози имат свойството да забавят обмяната на веществата.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top