fbpx
Начало » Любопитно » Най-богатият българин е математик, а не олигарх

Най-богатият българин е математик, а не олигарх

31-годишният българин Влад Тенев тръгнал 4-годишен от Варна за САЩ. В Станфорд се среща с Бейжу Бат, а днес компанията на двамата ги изстреля в топ 11 на класацията за най-заможните техмилиардери

 

Българинът Владимир Тенев влезе в топ 11 на новите техномилиардери в света, пише „Бизнес Инсайдър“.

 

Влад Тенев, както е по-известен в САЩ, е съосновател на компанията „Робинхуд“. Според най-новите данни платформата на Тенев и неговия партньор Бейжу Бат през май е оценена на 6 млрд. долара. Така те се нареждат в класацията, като притежават една трета от компанията, или по 1 млрд. долара всеки.

Платформата „Робинхуд“ предлага търгуване на акци без комисионни за всяка трансакция. Приложението има над 4 млн. потребители и е много популярно в САЩ. 31-годишният българин е роден във Варна. В интервю за „Мидиъм“ той разказва, че

 

в началото на 1991-а баща му получава възможност да замине за САЩ.

 

Неговата майка го последва година по-късно, а 6 месеца след това, когато е на 4 години, заминава и самият Влад. Той израства във Вирджиния, като през 2004г. заминава да учи в Станфорд.

От малък Тенев проявявал интерес към математика и наука. Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, като и двамата работят в Световната банка, пише „Форбс“.

Съоснователят на „Робинхуд“ има бакалавърска степен по математика от университета в Станфорд и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет.

Именно в Станфорд Влад среща своя бъдещ партньор в бизнеса, който също завършва престижния университет. Съквартиранти, и двамата са синове на мигранти. Бат е бакалавър в специалност „Физика“ и магистър по математика.

Първият им общ проект е факт, след като се местят в Ню Йорк, за да направят платформа за хедж фондове.

В интервю за Mad Money Тенев разказва за втората компания, създадена също в Ню Йорк преди големия пробив с „Робинхуд“. Тя е била за продажба на софтуер за банки и големи институции.

Двамата с Бат анализират внимателно променящите се финансови пазари и решават да направят платформата.

 

Влад и Бат се връщат в Калифорния и създават „Робинхуд“, която ги изстрелва до върха.

 

Платформата дава възможност на всички да търгуват на фондовата борса, независимо дали имат големи финансови възможности. Още повече, че с електронното предлагане не е нужно потребителите да плащат между 7 и 10 долара на трансакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без минимален капитал за акаунт.

Компанията, намираща се в Пало Алто, отговаря напълно на определението за „еднорог“. Това са стартиращи компании, които успяват да достигнат пазарна оценка над 1 млрд. долара.

Сред най-популярните „еднорози“ са компании като Uber, Airbnb и Pinterest.

 

Бързо развиващата се компания печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си в приложението. 

 

Другият източник на приходи е от абонаментната услуга „Робинхуд Голд“. С нея потребителите могат да взимат заеми, с които да търгуват. Таксите на месец са между 6 и 200 долара, а кредитите могат да бъдат в размер от 1000 и 50 хил. долара.

От пускането на платформата, с която всеки притежател на смартфон може да се превърне в трейдър, „Робинхуд“ вече има над 4 млн. потребители.

„След като спестихме на потребителите над 1 млрд. долара от такси, вече е време да представим и уеб версията на „Робинхуд“ – така Тенев представя в Twitter уеб платформата на компанията. При стартирането си тя се предлага само за смартфони.

„Мисля, че истинския „X фактор“, който направи инвеститорите още по-развълнувани от това да станат част от „робинството“, е способността ни с много, много ограничена работна сила да правим нови продукти, като същевременно поддържаме и развиваме един от най-големите брокери в САЩ“, кавза Бат пред „Форчън“.

В началото на тази година компанията вече предлага и продукта Robinhood Crypto, с който може да се търгува и с криптовалути.

 

През 2017 г. името на Тенев присъства в класацията на „Форбс“ „30 под 30“

 

Рейтингът е за млади мениджъри под 30 години в сферата на финансовите пазари.

На челното място в класацията за най-богатите хора в света е основателят на „Амазон“ Джеф Безос със състояние, оценено над 150 млрд. долара. Той надминава дори създателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс, чието богатство е 95 мрлд. долара.

В топ 3 влиза и Уорън Бъфет, който е считан за най-великия инвеститор във времето на модерните финансови пазари. Състоянието на 87-годишния милиардер е оценено на 83 млрд. долара.

4-то място в рейтинга принадлежи на основателя на фейсбук Марк Зукърбърг. Той притежава 82,2 млрд. долара. Последното място в топ 5 заема испанският предприемач Амансио Ортега. Той е собственик на около 60% от компанията „Индитекс“, в чиято група влиза марката „Зара“. Финансовото състояние на Ортега се оценява на 74,8 млрд. долара.

В класацията за 11-те нови техмилиардери са и съоснователят на платформата, която прави резервни копия на снимково- и видеосъдържание – Dropbox Араш Фердоуси, както и Даниел ЕК, който е част от екипа, който създава приложението Spotify. Музикалната стрийминг услуга дава достъп до милиони песни и видеоклипове на музиканти от цял свят.

Бини Бансал също е в класацията. Той е основател на най-голямата индийска компания за онлайн продажба на електроника, книги, дрехи и козметика.

 

Източник: 24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top