fbpx
Начало » Любопитно » Музеят на Акропола – най-доброто от „горния град” на Атина

Музеят на Акропола – най-доброто от „горния град” на Атина

  • netpro
  • 28 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Музеят на Акропола – най-доброто от „горния град” на Атина
Атина-акропол

Историята на музея

Паметниците на Акропола са оцелели след опустошенията на миналите векове, както на тези от древни времена, така и на тези от Средновековието. До XVII век чуждестранните туристи, посещаващи паметниците, описват класическите сгради като непокътнати. Това положение се запазва до средата на същия век, когато Пропилеите е взривен, докато се използва като средство за съхраняване на барут. Тридесет години по-късно османските окупатори демонтират съседния храм на Атина Нике, за да използват материалите за усилване на укреплението на Акропола. Най-фаталната година за Акропола обаче е 1687 г., когато голяма част от сградата е взривена от бомба на венецианските сили и пада на купчини около хълма на Акропола.

През 1833 г. турският гарнизон се оттегля от Акропола. Веднага след основаването на гръцката държава започват дискусии относно изграждането на музей на хълма. През 1863 г. се взема решение музеят да се построи на югоизток от Партенона, а основите са положени на 30 декември 1865.

Може би не знаете, но… в плана за изграждане на музея било предвидено височината му да не надминава височината на стилобата (основа за една или повече колони) на Партенона. Сградата била с площ от едва 800 кв.м и много бързо станало ясно, че няма да бъде достатъчна, за да побере големия брой експонати, открити при започналите през 1886 г. разкопки на Акропола. През 1888 г. се обявило строителството на втори, така нареченият Малък музей. Окончателните промени настъпили през 1946-1947 г., когато вторият музей бил разрушен, а първоначалният бил чувствително разширен.

До 1970 г. музеят не успявал да се справи задоволително с големия брой посетители. Неадекватността на пространството често създавала проблеми и разваляла впечатлението, създадено от срещата със скалните шедьоври.

Музеят днес

Първоначалната идея за Музей на Акропола е на Константинос Караманлис и датира от септември 1976 г. Той също така избира мястото, върху което музеят е окончателно изграден, десетилетия по-късно. Неговото виждане е за нов музей, оборудван с всички технически съоръжения за опазване на безценните гръцки артефакти, където да се съберат всички скулптури от Партенона.

През 2000 година организацията за изграждането на Новия музей на Акропола обявява покана за нов конкурс за проектиране, след два неуспешни, който се реализира в съответствие с директивите на Европейския съюз, и който в крайна сметка стига до успешен край с възлагането на проектирането на Бернар Шуми и Майкъл Фотиадис и техните сътрудници и със завършването на строителството през 2007 година.

Днес новият музей на Акропола е с обща площ от 25 000 кв.м, с изложбена площ от над 14 000 кв.м, десет пъти повече от тази на стария музей на хълма на Акропола. Новата сграда предлага всички удобства, които може да се очакват в международен музей през XXI век.

Колекция

Колекциите на музея са групирани в следните галерии:

Галерията „Склоновете на Акропола”

На места прозрачният под предоставя възможност да се видят археологическите разкопки, а възходящият наклон създава илюзията за изкачване до Акропола. В галерията се помещават находки от светилищата, които са се намирали на склоновете на Акропола, както и предмети, които атиняните са използвали в ежедневието си, от всички исторически периоди. В древността на склоновете на Свещената скала се е намирала зоната на преход между града и най-известното светилище. Това е място, където официални и популярни култове, както и големи и малки светилища са съществували успоредно с частни къщи.

Галерията на древността

Древността е периодът от VII в. пр.Хр до края на Персийските войни (480-79 г. пр.Хр). Този период се характеризира с развитието на града-държава и прехода от олигархия към тирания и, в крайна сметка, към демокрация. Той също така се характеризира с големи постижения в икономиката, изкуството и интелектуалния живот. В Галерията на древността за първи път посетителите имат възможност да видят експонати триизмерно. С промяна на естествената светлина посетителите могат да забележат и най-деликатните разлики в повърхността на скулптурите и да изберат удобна позиция, от която да наблюдават експонатите. В южната част на галерията има изображения на млади жени (кораи), на ездачи (хипеис) и много други, които рисуват поразителна картина на Акропола такъв, какъвто е бил в древността.

Галерията на Партенона

В центъра на галерията посетителите могат да видят видео презентация за Партенона и скулптурната украса на паметника, както и древни мраморни надписи, които представляват подробно описание на разходите за строителството на Партенона и статуята на Атина Партенос. Те показват как са функционирали демократичните органи през V в. пр.Хр.

Пропилеа, Атина Нике, Ерехтеион

От тук може да се насладите на гледка към уникалните произведения, които са използвани като прототипи през следващите периоди от древността до днес. За първи път в историята е възможно да видите декоративния таван на Пропилеите и скулптурите от парапета на храма на Атина Нике, и накрая, кариатидите, или кораи, на Ерехтеион в непосредствена близост от балкона с изглед към Галерията „Склоновете на Акропола”. Основните паметници, които съставляват Класическия Акропол, са Пропилеите, храма на Атина Нике и Ерехтеион.

Галерия „От V в. пр.Хр до V в. сл.Хр”

Релефи на атинските постановления, впечатляващи портрети, римски копия на класически шедьоври и изображения на философи и исторически личности са експонатите, които може да видите в тази галерия, и които обхващат периода от V в. пр.Хр до V в. сл.Хр. Имало е многобройни статуи на Акропола, които представляват богове, герои, статуи на митологични теми и портрети на известни мъже. Те често са били произведения на най-известните скулптори на времето, посветени от градове, владетели или дори обикновени граждани. Малцина са оцелели и то в лошо състояние.

Посещения

Музеят е отворен всеки ден без 1 януари, Великден (неделя и понеделник), 1 май, 25 и 26 декември. Цената на билета е 5 евро, но може да се възползвате от безплатен достъп на 25 март, 18 май (международният ден на музеите) и 28 октомври.

Богатата култура и история на нашата съседка е добър повод да се разходим до там. Атина предлага хубаво време целогодишно, затова, ако не можете да се откъснете от гръцките плажове, рибни деликатеси и студени напитки през лятото, зимата е чудесно време, в което да се запознаете отблизо със славното минало и традициите на държавата, живяла в демокрация преди 2500 години.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top