fbpx
Начало » Любопитно » МОН се отказва от квотите за ученически състезания

МОН се отказва от квотите за ученически състезания

  • bobi
  • 18 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за МОН се отказва от квотите за ученически състезания

Просветното министерство се отказва от въвеждането на квоти за пролетните математически състезания. „Ще махнем квотите, и двете страни постигнахме компромис“, коментира за „Сега“ Ивайло Старибратов, председател на националната комисия към МОН, която изготвя регламента за участие в математическите олимпиади.

Преди дни недоволни родители съобщиха в социалните мрежи за новия регламент при провеждане на Пролетните математически състезания, в които традиционно участват учениците между пети и осми клас. Според него през тази учебна година на всяко едно състезание (за 5-и, 6-и, 7-и и 8-и клас) могат да се явяват само по 4 деца от всяка област с изключение на София, Пловдив и Бургас, където квотите са по 8 деца (само за осми клас за столичните ученици замислената квота бе 20 ученици). Мотивът на министерството бе, че кандидатите са нараснали драстично и това затруднява много организацията на състезанията.

Заради общественото недоволство обаче вчера в МОН се проведе среща между заинтересованите страни. От комисията са се съгласили квотите да отпаднат, но в замяна на това директорите са обещали да съдействат за ограничаване на броя на учениците, които изпращат на състезания. „Училищните директори си познават учениците, знаят кои са се готвили и кои са само екскурзианти“, коментира Старибратов. По думите му поетият ангажимент от директорите е много важен, защото в последните години броят на учениците, които се явяват на състезания просто ей така и „нищо не правят“, се е увеличил много. Ако преди 5 г. на пролетните математически състезания са се явявали по 200 ученици, сега броят им бил над 1000.

Според Старибратов е много трудно да се подобри организацията на състезанията заради липсата на предвидимост. По думите му някои родители решавали в последния момент да пратят децата си, което затруднявало изключително много проверката на работите им. Едно от взетите вчера решения цели именно да облекчи оценката на изпитните работи на учениците – според него училищата, които изпращат повече ученици, ще осигуряват по един или няколко свои проверяващи.

Окончателният регламент за провеждане на пролетните математически състезания, които ще са между 30 март – 1 април т.г. в Русе, ще е готов до 2-3 дни, обеща Старибратов.

Източник: http://www.segabg.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top