fbpx
Начало » Любопитно » Мина Илиев – учителят, който не дава домашни на учениците си

Мина Илиев – учителят, който не дава домашни на учениците си

  • bobi
  • 27 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Мина Илиев – учителят, който не дава домашни на учениците си

Твърдо против домашните съм. Моята работа е да си свърша нещата в училище. Децата наистина са по цял ден на училище, настоя учителят Мина Илиев в „България сутрин“ по телевизия Bulgaria ON AIR. Заедно с родителя Димитър Димитров, който е част от „Отворено общество“, те коментираха дали домашните работи са демоде и вредят ли на учениците. Преподавателят посочи, че след 9-те часа в училище децата продължават с уроци по английски език или с други занятия, а често получават домашни и след занималнята. Самият Мина Илиев вече 30 години не дава домашни на своите ученици, сподели той.

„Оказва се, че домашните работи имат добавена стойност след определена възраст и образователна степен. До 7-8 клас те нямат кой знае какво значение. До определена възраст децата се развиват по начин, който не изисква домашните работи в училище. Не можем да очакваме дете да учи от 7:30 до 17:30 ч. с непрекъсната концентрация“, обясни Димитров. Той е на мнение, че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоциално и физически на учениците.

 Димитър Димитров повдигна и въпроса с тежките раници на учениците, които според него са между 5 и 8 килограма. Мина Илиев е намерил рационално решение на проблема и неговите ученици държат всичките си учебници в училищните шкафчета. „Учебници и тетрадки не се носят вкъщи“, посочи той и изрази надеждата си скоро учебниците да бъдат заменени от таблети.

 Миналата година два класа деца се преместиха от едно училище в друго заради Мина Илиев. Родителите решили да запишат децата си при него или заради препоръки от приятели, или защото е учил по-големите им деца. Първокласниците на любимия учител от столичното 47-мо СОУ „Христо Данов“ го обичат още преди да го познават. Учителят с последователи посрещна децата си, нови 28, в стая – почти дом. За да е ученето с мерак. Мина се е научил от децата – за да излязат от училище хора, трябва търпение и отношение.

Непростимо за Мина е отношението на възрастните към образованието. Към бюрокрацията там, където трябва обществото да даде вниманието си. „Както се погледнете в огледалото, така ще видите. Ако се погледнете усмихнат, ще се видите усмихнат. Ако се погледнете намръщен, денят ви ще е такъв”, казва учителят.

Източник: www.dnes.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top