fbpx
Начало » Любопитно » Милиардерът Чък Фийни остана без пари поради благотворителност

Милиардерът Чък Фийни остана без пари поради благотворителност

  • j.yaneva
  • 16 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Милиардерът Чък Фийни остана без пари поради благотворителност
Милиардерът Чък Фийни остана без пари

След десетилетия Чък Фийни, бившият милиардер, съосновател на веригата магазини Duty Free Shoppers, най-накрая успя да дари всичките си пари за благотворителност. Сега няма нищо, но твърди, че не би могъл да е по-щастлив. Неговата житейска философия сам нарича „Giving While Living” – да подпомага благотворителни организации приживе, вместо средствата му да бъдат наследени от една компания след смъртта му.

„Научих много. Щях да направя някои неща по различен начин, ако можех, но въпреки това съм много доволен. Радвам се, че успях да видя изпълнението на тази своя цел“, казва Фийни пред Форбс. „Благодарен съм на всички, които се присъединиха към мен по пътя. И на тези, които имат съмнения за „Giving While Living” начина на живот – опитайте го, ще ви хареса“.

През последните четири десетилетия Фийни е дарил повече от 8 млрд. долара на благотворителни организации и университети по целия свят чрез фондацията си „The Atlantic Philanthropies”. Парите, които е заделил за себе си и жена си след пенсионирането, са 2 млн. долара. Това означава, че е дарил 375 000% повече пари от тези, които притежава в момента. И ги е дарил анонимно. Докато други заможни филантропи имат армия от публицисти, които да пишат за даренията им, Фийни пази своята дейност в тайна. Поради неговата секретна филантропска кампания, обхващаща целия свят, Форбс го нарича Джеймс Бонд на филантропите.

Дейността на Фийни повлиява милиардери като Бил Гейтс и Уорен Бъфет и е причината за съществуването на т. нар. Giving Pledge – кампания, целяща да убеди най-богатите хора на света да дарят поне половината си нетна стойност преди смъртта си.

Фийни дава големи пари за големи проблеми – възстановяването на мира в Северна Ирландия, модернизирането на виетнамската здравна система, превръщането на неглижирания Рузвелтски остров в технологичен хъб.

А къде по-точно са отишли парите му?

Фийни е дал 3,7 млрд. долара за образование, от които 1 млрд. е отделил за университета, който е завършил – Cornell. Повече от 870 млн. е дал за кампании свързани с човешките права и постигането на социални промени (например 62. млн. за премахването на смъртната присъда в САЩ и 76 млн. за избирателни кампании, подкрепящи продължаването на Obamacare). Дал е над 700 млн. за здравеопазване, от които 270 млн. долара са отишли за виетнамската здравна система, а 176 млн. – за глобалния институт по мозъчно здраве към University of California, San Francisco.

Финалният подарък

Един от финалните подаръци на Фийни – 350 млн. долара – отива към Cornell University и е предназначен за построяването на технологичен кампус на Рузвелтския остров. Това е и перфектен пример за филантропската му дейност – когато е сигурен в потенциала на своя кауза, Фийни е склонен да поеме риск и да даде цяло състояние в нейна подкрепа.

Източник: Forbes

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top