fbpx
Начало » Любопитно » Масонството – Каква е историята и кои са били масони?

Масонството – Каква е историята и кои са били масони?

  • bobi
  • 29 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Масонството – Каква е историята и кои са били масони?

От древни времена са се формирали тайни общества. Най-краткото определение за причината за тяхното възникване е път към търсене на познанието. Днес хората свързват определението тайно общество с масонската ложа. Кои са те всъщност, променя ли ли са хода на историята и вярно ли е, че управляват света?

Наричат ги тайните господари на света. Тези, които дърпат конците на президенти и определят съдбите на цели нации. Едно общество на хора, които се определят като братя, трудно допускат непосветени до тайните си и извършват мистериозни ритуали, които карат обикновения човек да изтръпва от ужас. Това са те – масоните!

От френски думата „масон“ означава строител, зидар. По времето на Средновековието и Ренесанса, това били единствените граждани, на които им е разрешавано да организират професионални гилдии и свободно да пътуват от град на град и от държава в държава. Там, където ще се строи църква или катедрала, те са били там. На тях се е гледало като пазители на древни знания и таен код за издигането на градежи. Затова и създаването на масонството се свързва с изграждането на Соломоновия храм.

Библейският цар Соломон наредил на най-известния строител – майстор Хирам – да построи храм в прослава на Господа. Майстор Хирам владеел така нареченото царско изкуство – свещената геометрия, математиката, природните пропорции и нравствените закони. Той създал стройна йерархична система от работници и спрямо техните умения ги организирал в три основни групи – чираци, калфи и майстори. Същите степени на посвещение съществуват и до днес в масонска лъжа. Това са трите основни степени, в които преминава масона. Покровител на масоните е Йоан кръстител – основна фигура в масонската история.

Масонството не е религия, защото няма масонски Бог и не предлага своя теологична доктрина. В традиционната доктрина продължава да е валидна забраната за водене на спорове на религиозна тематика. Всеки посветен вярва в своя богат в зависимост от религиозната си принадлежност по рождение или придобита в последствие. В масонските ложи влизат свещените книги на всички религии, които имат членове в братството.

За рождената дата на съвременното масонство се счита 24 юни 1717-та година. На този ден в лондонска кръчма се провежда първото общо събрание на четирите столични ложи на масоните. В деня на свети Йоан Кръстител се ражда първата велика ложа и избират първия велик майстор – сър Антъни Сеар. През 1723-та година великата ложа на Англия въвежда в употреба създадената конституционна книга известна и до наши дни като „Старите задължения на масоните“. Важно е да кажем, че от 1721-ва година до днес по традиция великият майстор на Англия винаги е някой от членовете на кралската фамилия. В момента това е принц Едуард – братовчед на кралица Елизабет II.

Масоните имат свое униформено облекло, което е задължително при извършването на определени действия. За да се идентифицират, те не разчитат само на външния си вид – прибягват до определени опознавателни знаци и ръкостискания, които са известни само на тях. Подчиняват се на специфична йерархична структура, събират се в специално помещение, което има строг пропусквателен режим. Там те се движат според определен церемориал. В действията им се забелязва висша форма на ритуалност на движенията и думите. За да попадне човек при тях, е задължително да премине през етап на посвещение и да се обвърже с клетвена готовност.

Масонската престилка, ритуалната престилка и огърлието за длъжност символизират труда, чистите помисли и задълженията, които всеки член има към братството. Без тези церемониални вещи масонът не може да влезе в храма и да участва в работата на ложата.

В момента в света се практикуват 157 вида ритуали масонски и са различни. Няма онифицирано масонство. Това не е международна организация, която да се води от видим кръг хора.

Една масонска ложа има строга йерархична структура, съставена от 7 ръководни длъжности обикновено с мандат от 2 години. Хората, които ги заемат, задължително трябва да притежават майсторска степен. Те следят работите в ложата да протичат в ред и хармония. Това са председателят на ложата и неговите помощници.

Единствените тайни, които се пазят от очите и ушите на непосветените в днешно време, се отнасят към традиционните методи на разпознаваме между братята. Това са стари обичаи, съхранявани векове и предавани от поколение на поколение. Освен пергелът и ъгълът, другите основни символи на масаоните, също са част от оръдията на труда на майстора-строител. Един от най-важните символи в масонската ложа е чукът. Той е символ на ръководителя на ложата. Освен че символизира правосъдието, той напомня и за оръжието, с което е убит майстора на Соломоновия храм.

В различни времена някои от масонските практики са предозирани с кабала, магия, алхимия и теософия. Това са времената, в които езиците на знанието и на властта са абсолютно различни. Знанието тогава се е обгръщало с тайнственост, която се разкривала само в кръговете на посветените.

Сред известните масони от световната история откриваме имената на Кемала Татюрк, Силейман Димирел, Наполеон, Петър Велики, Джузепе Гарибалди, Уинстът Чърчил, Бах, Моцарт, Бетовен. В действителност прословутото изпълнение на Моцарт „Вълшебната флейта“ е първата масонска опера.

По време на втората световна война Хитлер и Мусолини забраняват масонските ложи в Германия и Италия, а примерът им е последван от всички техни държави сателити. Множество масонски ложи временно са „приспани“. Дори в годините на нацисткия режим масоните продължават да носят масонското в сърцата си и помнят неговите закони. Те окачват на реверите си малки незабравки – така се разпознават помежду си и негласно заявяват, че масонството няма да бъде забравено. От тогава незабравката е станала един от символите на братята с бели ръкавици, която продължават да носят и днес в знак, че не са забравили годините на гонения и забрани на тяхната организация.

Много бележите българи също са били масони. Сред имената виждаме банкера Атанас Буров, проф. Асен Златаров, композитора Любомир Пипков, писателя Алеко Константинов.

Основоположник на масонството в България е възрожденеца Иван Ведър. След освобождението през 1880-та година, той учредява в Русе първата масонска ложа, наречена „Балканска звезда“. В нея членуват Захари Стоянов, Никола Обретенов и първият български княз – Александър Батенберг.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top