fbpx
Начало » Любопитно » Лятото, бургерите, пъпешите и храните, които могат да доведат до отравяне

Лятото, бургерите, пъпешите и храните, които могат да доведат до отравяне

  • bobi
  • 14 юли 2022
  •  Коментарите са изключени за Лятото, бургерите, пъпешите и храните, които могат да доведат до отравяне

През лятото прекарваме много по-малко време вкъщи и много повече – навън. А това логично значи, че и често се храним както в ресторанти, така и в заведения за бързо хранене. И със сигурност невинаги сме сигурни в хигиената и качеството на продуктите, които консумираме.

Има обаче някои конкретни храни, които е препоръчително да избягваме през топлите месеци, защото при тях рискът от хранително отравяне е значително по-висок. И не става дума само за яйца и млечни продукти, които не са съхранявани на правилната температура.

Бургери

Все по-актуални и много предпочитани за моментите, когато ни се хапва нещо бързо и вкусно. Но ако месото в тях не е обработено на достатъчно висока температура, бактериите остават и се превръщат в сериозна предпоставка за хранително отравяне.

Не е необходимо да оставяме месото недопечено, за да получим желаната сочност на бургера. Просто можем да добавим малко гъби и да не прекаляване със солта.

Грил

Лятото е време за грил и ние нямаме нищо против това. Но стомахът ни може да има много против недобре обработеното на грил месо. Пилешкото се нуждае от по-висока температура, за да бъде безопасно за консумация. Затова не е добра идея да го печем заедно със свинско и телешко.

Пъпеш и диня

Тези летни плодове, който така обичаме, могат да ни навлекат сериозни главоболия. Вероятно не сме се замисляли, но когато ги разрежем, всички бактерии, които са по кората, отиват във вътрешността.

Затова трябва добре да измиваме дините и пъпешите не преди консумация, а още преди да ги приберем в хладилника, пише Reader’s Digest.

Ягоди, малини, къпини

Знаем, че е трудно да им устоим и искаме веднага да си вземем поне една. Но по тях много лесно полепват бактерии и микроби, които трябва внимателно да отмием преди консумация.

Кълнове

Ако обичаме да ги добавяме към салатата си, трябва да го правим само когато сме сигурни, че са съхранявани на достатъчно ниска температура. При топла и влажна среда развитието на бактерии е гарантирано.

Зелени салати

Изглеждат безобидни, но всъщност не са. Проблемът идва от това, че често в заведенията не си правят труда да ги измиват достатъчно добре.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top