fbpx
Начало » Любопитно » Късното лягане скъсява живота, доказано

Късното лягане скъсява живота, доказано

  • bobi
  • 24 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Късното лягане скъсява живота, доказано

Според ново проучване, проведено в Обединеното кралство хората, които са свикнали да си лягат късно или т. нар. още „сови“ са изложени на по-голям риск за изява на някои често срещани сърдечносъдови и метаболитни заболявания. Освен това продължил с години този режим на сън и бодърстване може да доведе до скъсяване на живота.

В изследването са участвали близо половин милион души, при които след статистическа обработка на данните се установява, че продължителността и качеството на живот са със значително по-добри показатели при лицата, често наричани „чучулиги“ или рано лягащите си и съответно рано започващи своя ден, според доцента по неврология – Кристин Кнутсън, който е част от екипа, провел проучването.

Екипът отбелязва, че са необходими допълнителни изследвания, при които да се проследят циркадните ритми при лягащите се в малките часове на нощта, както и дали коригирането на този режим би довел до положителна промяна или точно обратното – допълнително би допринесъл за увеличаване риска от проява на някои системни заболявания.

Проучването включва приблизително 433 000 души – на възраст от 38 до 73 години, живеещи в Обединеното кралство. Периодът на проучването е в рамките на 6 години и 7 месеца.

Резултатите показват, че тези, които си лягат късно са изложени на по-голям риск метаболитни заболявания като захарен диабет, някои психични разстройства, стомашно-чревни заболявания, неврологични проблеми, патологични респираторни състояния и други.

Освен това се установява, че продължителността на живот при лягащите си в по-късните часове на нощта е намалена, но към момента не е оценена причината, която обяснява получените резултати.

Възможно е да има физиологични последици от това да имате график за сън, който не съответства на индивидуалния вътрешен часовник, казват изследователите. Например някои проучвания са установили, че лица с „циркадно разстройство“ страдат по-често от нарушен глюкозен метаболизъм и чести промени в настроението.

Една от причините, с която се обясняват по-често проявяващите се метаболитни заболявания при т. нар. хора „сови“ е, че те са по-малко склонни да се хранят здравословно и по-често употребяват алкохол.

Друг важен елемент за режима на сън и бодърстване е редовно лягане в един часови диапазон, както и не твърде късно ставане дори и през почивните дни.

Източник: https://www.puls.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top