fbpx
Начало » Любопитно » Коя е идеалната добавка към кафето?

Коя е идеалната добавка към кафето?

  • bobi
  • 11 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Коя е идеалната добавка към кафето?

Кафето е една от най-широко консумираните напитки в света и е известно със своята горчивина, тъмен цвят и лека киселинност. Източник е на антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали в тялото, като ни осигурява енергия и ни помага да се съсредоточим.

Но това, което добавяме към кафето си, влияе в малка или голяма степен на енергийните му ползи. Типичните подсладители и добавки (като захар, мед, захарин, мляко) водят до резки покачвания и спадове на нивата на кръвната захар, което пък е причина да се чувстваме много по-малко енергични. 

Затова ако искаме да стабилизираме нивата на кръвната захар, то диетолозите съветват да пробваме комбинацията на кафе с колаген и фибри, уверяват от Eat This Not That.

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото. И въпреки че е познат на повечето хора най-вече заради ползите му за кожата и ставите, той влияе отлично и на кръвната ни захар.

Едно проучване, проведено при плъхове, установява, че морските колагенови пептиди подобряват метаболизма на глюкозата и инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2. Като цяло, протеинът има тенденция да влияе положително на кръвната захар, като забавя храносмилането и освобождаването на захар в кръвния поток.

Колагенът е сравнително нискокалорична добавка към нашето кафе с някои допълнителни ползи за здравето. Тъй като всички колагенови продукти са на животинска основа, те не са добър вариант за вегетарианци и вегани.

За тези, които търсят алтернатива на колагена, протеинът на прах дава подобен ефект на стабилизиране на кръвната захар, но трябва да имаме предвид, че той обикновено е с по-високи калории и е по-вероятно да има добавена захар.

Друга добавка, препоръчана от редица диетолози, са фибрите на прах, които също са от полза за  стабилизиране на кръвната захар. Докато фибрите се считат за форма на въглехидрати, те обаче не се усвояват като другите въглехидрати, което може да помогне за поддържане на кръвната захар в целевия диапазон. Съдействат за контролиране и на холестерола, което е допълнителна полза за хората с диабет.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top