fbpx
Начало » Любопитно » Калифорния реши проблема – всички учители да се ваксинират!

Калифорния реши проблема – всички учители да се ваксинират!

  • bobi
  • 13 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Калифорния реши проблема – всички учители да се ваксинират!

Докато много държави налагат ограничения и се чудят как да се справят с Covid-19, щатът Калифорния в САЩ взе решение да работи на сигурно. Калифорния ще стане първият щат в САЩ, които ще изисква и наложи на всички учители и училищен персонал задължителна ваксинация или ежеседмични тестове за Ковид.

Притесненията в САЩ са глобални и затова Калифорния се наема да бъде първия щат, който ще опита единственият работещ доказан механизъм – вакснинация. Това обяви губернаторът Гавин Нюсъм според The Guardian.

Новата политика важи, както за държавните, така и за частните училища. Тя ще засегне над 320 000 учителя и над 250 000 човека помощен персонал. Това включва и служители на кафета, чистачи и всеки, който има работен досег до училища сграда. Извън тези цифри има и над 80 000 служителя на частни училища, които също ще преминат ваксинация. Както знаем, в Америка е заложено да има и училищни доброволци. Те също ще трябва да са защитени с някоя от ваксините.

Притесненията са, че училищата отварят съвсем скоро след лятната пауза и заразата не трябва да се разпростира, особено с новия Делта вариант. По последни данни той засяга повече деца, отколкото предишните щамове.

Събрани са и мнения от родители, които одобряват новите правила и смятат, че това е правилното нещо и устойчив модел да се поддържат училищата отворени и да се защитят от вируса.

Други щати също са поели по пътя на задължителната ваксинация. Например Хаваите. Там губернатор Дейвид Айдж обяви, че всеки служител ще трябва да покаже своя ваксинационен статус или да прави задъжителни PCR тестове всяка седмица. Интересното тук е, че това не важи за персонала и външните хора, които ще работят с училищата, както в Калифорния и нещата на Хаваите оставят малко по-свободни.

И да се върнем на Калифорния. В началото редица училищни организации бяха против задължителната ваксинация и заставаха твърдо срещу губернатор Нюсъм, но с течение на времето и навлизането на делта варианта, към този момент почти всички в Калифорния са единодушни – ваксинация трябва да има. А мотивите са ясни – преподавателите трябва да бъдат с учениците си в класните стаи, а за да се случи това по най-спокойния начин е нужно да не се подлага здравето под съмнение.

Срокът за задължителната ваксинация в Калифорния е до 15-ти октомври.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top