fbpx
Начало » Любопитно » Как Тик Ток превзе света?

Как Тик Ток превзе света?

  • myotova
  • 30 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Как Тик Ток превзе света?

През последните две години, Tik Tok успя да превземе целия свят с повече от 690 милиона активни потребители и 2 билиона сваляния. Това го прави новия феномен сред мобилните приложения, който набира все по-голяма сила по целия свят. Съдържанието, което предлага приложението е толкова разновидно, че всеки човек може да открие подходящото за него и да прекара дълго време забавлявайки се.. А пък ако сте достатъчно смели може и сами да създавате съдържание, което може би ще се хареса на други хора и Вие ще бъдете новата Tik Tok звезда.

Една от най-успешните социални мрежи

Tik Tok представлява една интересна комбинация от идеи. Може би знаете, че приложението е базирано на неуспешната платформа Vine, която бе създадена за споделяне на кратки видеа. Много от сега популярните влогъри всъщност са започнали точно от там, но след като виждат, че Vine няма особен успех се прехвърлят в други платформи.

Tik Tok е приложение, което комбинира трите най-използвани социални мрежи- Facebook, Snapchat и Instagram. Споделят се видеа, към които може да се добавя музика, филтри, текст и различни елементи. Приложението разчита на алгоритми, за да може да показва клипове на потребителите, базирани на техните интереси. Реално то позволява записване, редактиране и споделяне на кратки клипове между 15 и 60 секунди.

Мобилното приложение се превръща в истински хит през 2018, но реално бива пуснато през 2016. Първоначалният му дебют е на китайския пазар, след това придобива стартъп Musical.ly  и започва да оперира в САЩ. През 2018 TikTok става истински хит като отчита цели 205млн. сваляния за периода октомври-декември. През 2019 свалянията надминават 1 млрд.

Целевата аудитория на приложението, което превзе света включва младите хора, родени между 1997 и 2010. Но, това не означава, че се използва само от тях. Tik Tok става истинска фурия, която се използва от малки и големи по целия свят. Освен да гледат клипове, много възрастни хора реално снимат такива и стават изключително популярни.

Какво прави TikTok толкова успешен?

Едно от най-отличаващите неща на приложението е бързината, с която видеоклиповете се разпространяват и реално могат да станат известни. Няма значение дали сте знаменитост, или обикновен човек, ако съдържанието е забавно или интересно, то успешно може да стане много популярно в социалната мрежа.

Не е нужно да сте експерти в редактирането на видеа, както в други платформи, в които се споделя видео съдържание, тъй като филтрите, музиката и другите функции могат да се използват много лесно, само с няколко кликвания. Всичко, което трябва да направите е да отворите приложението, да запишете видеоклип и с помощта на няколко функции да добавите филтри и музика. Ако успеете, то Вие сте на правия път. Ако славата не дойде веднага, забавлението, което ще изпитате докато създавате съдържанието определено ще си е струвало.

Още нещо, което прави TikTok популярен е това, че в него може да намерите съдържание за всеки потребител. Интересувате се от спорт, от комедия, от мода, или пък от коли? Алгоритъмът на приложението ще направи така, че да виждате точно това, което Ви е интересно. Освен това, приложението е много лесно за използване. 90% от потребителите използват приложението всеки ден.

Това приложение дава възможността на всеки потребител да бъде себе си и да изрази своята креативност. Дава възможността на тийнейджъри и по-големи хора да се чувстват главния герой, да се забавляват с часове записвайки някое видео и да релаксират, разглеждайки интересни за тях кратки клипове.

Tik Tok като вдъхновение за много

Знаете ли че след големия успех, който постигна Tik Tok, той стана истинско вдъхновение за много други платформи. Нека вземем за пример Instagram. Всички сме виждали частта с Reels, която силно наподобява на Tik Tok, нали? Там също може да скролвате, гледайки само и единствено кратки видеа. Друга платформа, която взе пример от приложението, превзело света е гигантът YouTube. Дори там може да откриете тази част със кратки видеа, които може да гледате, но под името Shorts.

Tik Tok маркетинг

В началото на Tik Tok много маркетинг експерти се питаха дали си струва да го използват. Но, днес милиони компании рекламират своите продукти и услуги там, и то с голям успех. Основното предимство на Tik Tok е, че позволява реклама чрез инфлуенсъри.

Нека включим малко статистика. Приходите на Тик Ток се покачват със средно 457% годишно. Активните потребители на приложението през 2020 година са били 837 милиона, а днес достигат 1 билион. Ако таргетирате млади хора и все още не го правите в Tik Tok, побързайте.

Много от популярните марки вече са постигнали големи резултати от маркетинг кампании в Tik Tok. Основата им цел е да доведат до повече осведоменост относно марката, но и кампании за генериране на трафик и продажби имат голям успех. Популярна стратегия за реклама в това приложение включва ангажиране на публиката, показвайки неангажираната страна на бранда чрез забавни клипове и предизвикателства. Това привлича клиенти, а след това следва и реално привличане на хора към продуктите и услугите.

Популярни български тиктокъри

Разбира се, няма как да не споменем и българите, които успешно набраха популярност в приложението, покорило целия свят. Някои от тях са актьори, други танцьори, геймъри или гримьори, но всички те са събрали много последователи благодарение на забавни и интересни клипчета, които създават.

Първият, и един от най-популярните тиктокъри в България е Калоян Димитров, още известен като Балан. Той е известен изпълнител, танцьор и инфлуенсър, който на скоро стана и баща. В Tik Tok, Балан има повече от 658 хиляди последователи. Видеата му са забавни, включват скечове и различни моменти от ежедневието му като родител. Често във видеата му виждаме неговата половинка- Надежда.

Вторият инфлуенсър за който ще Ви споделим е Елекса. Актрисата, играла в сериала „Кървава луна“ има над 667 хиляди последователи. Съдържанието, което споделя включва влогове, красиви картини, танци и много други. Акаунтът и се върти изцяло около артистичната й природа.

Няма как да пропуснем да споменем и 5krisi, млада гримьорка, която показва различни визии и гримове ежедневно в своя акаунт. Последователите на Криси са хора от целия свят и достигат до 1,1 милиона.

Близначките Сузи и Рени са български инфлуенсъри достигнали до цели 886 хиляди последователи в Tik Tok. Съдържанието, което споделят включва предимно танци, видеа и скечове.

Независимо на каква възраст сте, то Вие със сигурност знаете за TikTok, приложението, което успешно завладя света. А използвате ли го?

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top