fbpx
Начало » Любопитно » Как неврологията може да промени образованието?

Как неврологията може да промени образованието?

  • bobi
  • 09 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Как неврологията може да промени образованието?

Напоследък фокусът на неврологията е върху начините за улесняване на ученето през целия живот. Това води до открития, които могат да бъдат полезни в сферата на образованието. Училищата, учителите и родителите имат възможност да разберат процеса на учене както никога преди. Ето как откритията на неврологията могат да променят образованието:

По-добро разбиране на детското развитие

Обучението на децата в детската градина и началото училище има голям ефект върху успеха им в обучението по-късно. Според учените от Центъра за подрастващите деца към Харвардския университет, много учители имат погрешни схващания за ранното детско образование. Те често не разбират какво кара децата да учат и да преодоляват предизвикателствата по най-добрия начин. Ако учителите използват научните открития на  неврологията, могат да започнат да разбират учениците си по-добре.

Улесняване на ученето в клас

Много училища вече променят програмите си, така че те да носят повече полза на учениците. Например една малка промяна е започване на часовете по-късно. Научните изследвания показват, че повечето сън може да подобри когнитивната функция на мозъка и да увеличи бодростта на учениците.

Повече време за затвърдяване на материала

Друга важна промяна, която училищата могат да направят, е да позволят на учениците да избират между разнообразни предмети. Освен това, учителите трябва да предоставят достатъчно време за усвояване на новия материал. Идеята е, че ученето на сложна материя трябва да се разпредели за по-дълъг период от време, а не наведнъж. По този начин учениците ще разберат материала по-добре и ще се създадат нови неврони в мозъците им.

Награди за различните стилове на учене

В The Social Neuroscience of Education Луис Козолино говори за нещата, които учителите трябва да знаят за мозъка. Едно от тях е, че учениците трябва да повтарят научения материал и да прилагат разнообразни подходи, за да извлекат максимална полза от ученето. Това означава, че игрите, груповите дейности, практическите уроци и подсъзнателното учене имат място в класната стая. Учените препоръчват да се включат физически и групови дейности всекидневно в часовете.

Социални дейности в клас

Хората са социални същества. Включването и фокусът върху социалните дейности и възможността за изграждане на връзки в класната стая помагат на ученето. Това е малка промяна, която учителите могат да приложат в часовете, за да помогнат на учениците си да достигнат пълния си потенциал.

Интегриране на технологиите в класната стая

Научните изследвания на мозъка и на начина, по който учим, непрекъснато осигурява нови технологични решения, които учителите могат да използват в класната стая. Онлайн обучителни програми като Fast ForWord и Reading Assistant могат да подобрят когнитивните умения на учениците и в рамките на 3-4 месеца да подобрят представянето им в училище.

По-добър подход към учениците със специални нужди

Неврологията позволява диагностицирането на аутизъм и Синдром на Аспергер на 18-месечна възраст. Cambridge Neuroscience Department създава DVD, което помага на  децата да научат за емоциите. Програми като Fast ForWord Language помагат на деца с аутизъм да подобрят речта си.

Преодоляване на затрудненията с ученето

Ново научно изследване установява, че децата с дислексия и тези с разстройство на слуховата обработка имат нужда от различни интервенции в класната стая. Учителите, които отделят време да приложат научните открития в клас, ще забележат разликата в начина, по който учениците им се развиват.

Подобряване на когнитивните умения

Подобряването на когнитивните умения на учениците е от решаващо значение за успеха им в училище. Например 20% от учениците имат затруднения с математиката и подобряването на когнитивните им умения може да им помогне да разбират по-добре понятията и да постигат успехи.

Източник: The Tech Edvocate

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top