fbpx
Начало » България » Как да си „Забързан“ стана Мантра сред хората

Как да си „Забързан“ стана Мантра сред хората

  • bobi
  • 01 сеп. 2022
  •  Коментарите са изключени за Как да си „Забързан“ стана Мантра сред хората

През 2006-та година рапърът Рик Рос стана известен една песен, която се казваше “Hustlin” и в нея се пееше за упоритото преследване на пари и власт. За много хора неуморната и продължителна работа с поемане на много страницни дейности и партита дори е начин на живот. Въпросът е този напрегнат живот с яко „блъскане“ и мотивация на целите и неспане е най-бързият и единствен начин за да успеете в живота? Дали бихте прегряли в един момент?

Hustle Култура

Известна е като култура на прегаряне и се отнася до хората, които по цял ден бачкат в преследване на професионалните си цели.

През 21-ви век, отчасти и заради голямата рецесия през 2008-ма година прекомерната работа стана популярна сред по-младите поколения, които искаха да започнат страничен бизнес, но трябваше да го съчетават с работата през деня. Тази култура обхвана голяма част от хората, които работят по цял ден, някои и по цяла нощ.

Разбира се, културата тръгва от америка, където първо служителите на заплата – особено ръководителите – работят над 45 часа на седмица на пълно работно време. И според официалните статистики цели 25% от американците имат и странична работа извън ежедневната си. Но защо го правят? Някои се нуждаят от по-голяма ангажираност, други да спестят пари за определена цел, а трети – отново за пари – да изплатят по-бързо дългове и заеми.

Има и такива, които все пак приемат допълнителните ангажименти, като хоби или забавления, отделно опит и да разширят контактите си. При всички случаи всеки има своята мотивация.

Въпросът е наистина ли това е най-добрият начин да бъдеш голям професионалнист или е токсична тенденция, която непременно ще ви вземе здравето?

Ако работите достатъчно усилено, ще постигнете успех. А колко по-успешни сте, толкова по-влиятелни. Имайте предвид, че има много мотиватори, които ви казват, че успехът идва след много часове бачкане. Напомняме ви и думите на Илон Мъск, който казва, че никой не е променил света, като е работил 40 часа на седмицата.

Не може да се отрече, че дългата и упорита работа и започването на страничен бизнес, са помогнали на някои американци да постигнат професионалните си цели и да изградят финансово успешен живот за себе си. Също така обаче е и вярно, че доста хора са принудени, защото нямат избор – това е единственият начин да могат да си плащат сметките.

Но искаме за финал да разгледаме и друга ситуация – някои хора като цяло са си стресирани и от работата на пълен работен ден. Те работят много активно там, защото искат повишение, а само многото работа може да им го даде. Затова изведнъж 40-те часа се превръщат в 60 часа без да се усетят. Но така е в корпорациите доста често.

И така стигаме до въпроса – токсична ли е Hustle културата?

Според проучване на GoBankingRates около 28% от хората разказват, че им влияе многот работа негативно на психическото и физическо състояние, увеличил им се е стреса и вече нямат баланс дори между личния и професионалния живот.

От друга страна Световната здравна организация предупреждава, че прекомерната работа е опасна. Според проуване на СЗО, работата над 55 часа седмично убива повече от 745 000 души годишно. Докладът също твърди, че прекалената работа увеличава риска от инсулт с 35% и сърдечните заболявания със 17%. И проблемът се влошава все повече, тъй като повечето хора работят все по-дълго.

От друга страна продължителната работа в компанните влияе и на самата компания – служителят спи по-малко, по-нервен е и съответно прави повече грешки, което струва на компанията повече.

Много от критиците на тази култура споделят, че и социалните мрежи и натиска да изглеждате успешни, също играе голяма роля. И веднъж качите ли се на колелото, няма слизане от него. Хората са толкова пристрастени към успеха, че постигнат ли го – веднага слагат нова цел и още по-неуморно преследват и нея. И няма край. Критици споделят, че културата прегаря хората и ги кара да загубят от поглед това, което наистина е важно в живота, което включва и психичното и физическо здраве.

Въпросът е до кога ще я има тази култура?

Трудно е да се каже. И въпреки че Ковид-19 промени доста начина на живот – хората предимно от вкъщи работят – това не им помага особено. Те използват времето, в което не пътуват, да работят просто повече. Така имат повече производителност и повече бонуси, но и по-високи нива на прегаряне.

Правят се постоянно изследвания за ползите от отпус и работа по-малко часове. Исландия дори въведе по-кратка работна седмица, откривайки, че щастието на работниците нараства, като производителността им се запазва.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top