fbpx
Начало » Любопитно » Как да се храним здравословно в забързаното ежедневие

Как да се храним здравословно в забързаното ежедневие

  • bobi
  • 05 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Как да се храним здравословно в забързаното ежедневие

Независимо дали сме ученици, студенти или вече работим и се грижим за семейството си, ежедневието ни е изпълнено с грижи и задачи. Трудно остава и време да готвим всеки ден или някак да се погрижим да се храним здравословно. Сандвичи, банички и други бързи закуски са неизменна част от менюто ни, а храненето се превръща в действие между другото, често колкото да не умрем от глад.

Но какво можем да направим по въпроса? Отговорите идват от диетолога Исату Исук от Университета Джонс Хопкинс.

Когато се храним в ресторант

В менюто на повечето ресторанти вече има по-здравословни опции, стига да разгледаме добре и да спазим следните предложения:

  • Да започнем със салата или супа, така ще се заситим с лека храна и следващото ястие, което решим да поръчаме, няма да бъде толкова калорично;
  • Да помолим да заменят гарнитурата от пържени картофки със салата или други зеленчуци;
  • Да избягваме мазните или пържени основни ястия, а вместо тях да предпочетем печените, задушените или варените;
  • Ако много ни се иска да хапнем десерт – нека е сорбе или свежи плодове.

Бързото хранене – какво да поръчаме

На много места вече можем да избираме какво да сложат в сандвича ни. Така ще избегнем пържените и мазни добавки като картофки, лучени кръгчета и майонеза, а вместо тях може да помолим за повече гриловани зеленчуци и салата. Ако все пак нямаме този избор, може просто да избегнем големите порции, мазните заливки и добавки, както и колата или други сладки напитки.

Домашната храна

За да улесним живота си в който и да е аспект, ние планираме. Същото може да се случи и с готвенето вкъщи и пазаруването. Ако отделим малко време да решим какво точно да бъде менюто ни за седмицата и какви продукти ще ни трябват, може да си създадем програма и ясни правила и целенасочено да пазаруваме и приготвяме храната от списъка. Така ще избегнем ежедневния въпрос „Ох, какво да сготвя утре?“, защото ще имаме план и ясни стъпки за постигането му.

Източник: https://lifestyle.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top