fbpx
Начало » Любопитно » Как да повишим мотивацията на децата за учене?

Как да повишим мотивацията на децата за учене?

  • bobi
  • 05 май 2022
  •  Коментарите са изключени за Как да повишим мотивацията на децата за учене?

Мотивацията е двигателят, който ни помага в постигането на целите. Когато става въпрос за мотивация за учене при децата, тя се поражда от личен интерес, или лична нужда. Според психолозите, мотивацията при децата се ражда от любопитство, чувство за постижение и удовлетворение от постигнатия резултат. Днес ще споделим с Вас няколко съвета как да повишим мотивацията на децата за учене.

Оценете личните заслуги на детето

Често се случва родителите да сравняват детето си с негов приятел или съученик. Това е грешка, тъй като по този начин детето се ориентира към средните социални стандарти.  Вместо това като родител трябва да насърчавате детето дори когато изпитва трудности, да го хвалите когато постигне успех и да избягвате лични сравнения, тъй като те само дават несигурност на детето. Всяка критика трябва да бъде в рамките на разумното и да има мотивиращо действие, а не обратното.

Не заповядвайте на детето си

Понякога се случва родителите да налагат строг контрол върху детето,  защото смятат, че така ще напише домашните, или пък ще избегне неуспехи. Но, напротив, това поведение само може да потисне инициативността и да разруши независимостта на детето. А тя е една от най-важните потребности на човека. Ако искате да помогнете на детето си и да го накарате да свърши нещо, то трябва да го направите под формата на авторитетно мнение.

Съчетание между любов и контрол

За да бъде независимо и мотивирано детето Ви трябва да съчетаете любовта с контрола. Контрол трябва да има, определени правила по отношение на ученето, и не само трябва да бъдат установени. Те трябва да бъдат разбираеми и разумни, да съдържат насоки и любов.

Личен пример

Няма по-добър ориентир за децата от личният пример на родителя и неговите реакции. За да го мотивирате да учи, покажете интерес към образователния процес, към съдържанието което изучава, похвалете го и никога не се интересувайте само от оценките, които получава. Вашите действия трябва да бъдат разумни и разбираеми за детето и никога прекалено резки и строги.

Разбира се, в мотивацията на учениците играят голяма роля и учителите. Учителят трябва да представя информацията по интересен и зареждащ начин, за да покаже на децата колко хубаво е всъщност да учат нови неща. Децата трябва да имат правилна нагласа към образованието си, да имат мотивация да преследват по-високи постижения, а за да се случи това те трябва да се чувстват чути и разбрани, да имат добър личен пример и да усещат любов и подкрепа от страна на най-близките им.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top