fbpx
Начало » Любопитно » 5 стъпки как да научим децата да уважават парите

5 стъпки как да научим децата да уважават парите

  • bobi
  • 06 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за 5 стъпки как да научим децата да уважават парите

Децата задължително трябва да бъдат финансово грамотни. Те трябва да уважават парите и да ги ценят. Трябва да знаят, че тези хартийки се изкарват трудно. Но какво да направим ние? От кога и как трябва да им обясним, че парите имат стойност?

  1. Да говорим с децата като с възрастни

Истината е, че децата от най-ранна детска възраст започват да се интересуват от парите. Те знаят, че всички в магазина се купува и че неговите родители дават пари, за да получат стока. Започват да взимат този модел от малки и да си играят с другите деца – отварят въображаеми магазини и си продават стоки. Това се случва някъде още около 5 годишна възраст. Така че е редно да започнем да говорим на децата още от този период.

2. Да не си играят с парите

Експертите съветват, че една от най-важните стъпки е да не им даваме да си играят с истински пари. Има много родители, които дават на детето си 10 лева (например) и то започва да ги мачка или къса. Много тънък е моментът тук, защото ако му даваме истински пари детето не осъзнава, че това не е играчка. То възприема банкнотата като нещо, с което може да се забавлява. Не усеща отговорността на парите. Затова първата стъпка е да го научим да бъде отговорно към тези хартийки. Когато му обясняваме стойността на парите е хубаво да му обясним и разликата между монетите и банкнотите.

3. Да им обясним от къде идват парите

Много често обаче се разплащаме с карта. В днешно време хората не държат никакви пари в себе си. Дават картата – взимат сандвич. Дават картата – получават играчка. Слагат картата – падат пари. Хубаво е да обясним на детето, че тази карта не е по принцип пълна с пари, а че тя се пълни, когато ние изпълняваме нашите задължения. Така ще можем да дадем пример на нашето дете, че нищо не идва просто така. Ако то си изпълнява задълженията, ще получи нещо в замяна, например сладолед.

4. Да купуват сами под наша контрол

Лично аз бих дал на детето отговорността само да купи нещо от магазина, разбира се, под мой надзор. Нека детето да разбере, че когато даваш пари носиш отговорност към рестото, както и да вземеш продукта, който си купил. Изискват се няколко задачи накуп, което за едно дете хем е интересно, хем и развива мисленето му.

5. Да му даваме пари за 1 седмица напред

И най-важният въпрос – когато детето тръгне на училище – по колко пари да му даваме. Това е въпрос, който всеки родител трябва сам да реши за себе си. Най-важното обаче е да не му даваме парите ден за ден, а поне за седмица. Така след като първите седмици детето похарчи парите си още на първия ден, нататък ще знае, че има отговорност към финансовото си състояние и ще прави сметка какво да си купи и какво да не си. Ще знае, че за цялата седмица това са парите му и ще успее, ако не да спестява, то поне да прави елементарни изчисления. Нека детето само да си разпределя джобните пари.

И за финал – нека не забравяме, че финансовата грамотност трябва да дойде от нас. Никой в училището няма да ги научи как да си разпределят парите и да си правят сметка на тях. Затова от нас зависи детето ни колко отговорност ще бъде. Ако имате друг подход, който действа, споделете го. Ще се радвам да обменим идеи.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top