fbpx
Начало » Любопитно » Какво се случва с децата ни – наблюденията на един учител

Какво се случва с децата ни – наблюденията на един учител

  • bobi
  • 23 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Какво се случва с децата ни – наблюденията на един учител

Джонас Харисън е работил в училище повече от 16 години. През този период той забелязва определена тенденция в поведението на родителите към децата им: децата биват разглезвани до такава степен, че те трябва непрекъснато да бъдат забавлявани. Ето какво споделя той в пост във фейсбук:

Работя като учител вече 16 години и забелязвам някои неща, които се влошават все повече:

№1 Децата не могат да понасят да скучаят. Те непрекъснато очакват да бъдат забавлявани.

Моля ви, спрете да разглезвате и прислужвате на децата си. Нищо лошо няма да се случи, ако от време на време скучаят.

№2 Познавам много родители, които са изключително горди, че децата им могат да четат и да пишат, преди да започнат училище.

Съжалявам, че трябва да ви го кажа, но писането и смятането са неща, които те неизбежно ще започнат да правят. По-добре отделете време, за да ги научите да играят, да бъдат добри приятели и да споделят.

№3 За много деца е трудно да изказват благодарност както към приятелчетата си, така и към възрастните. Обикновено чувам репликата „Може ли още!“ или „Само едно ли ще получа?!“. Какво стана с „Моля“? А с „Благодаря“?

Самият аз нямам деца, но когато това се случи, искам да ги науча да играят, да бъдат добри приятели, да показват благодарността си и да си позволяват да скучаят от време на време.

А чак след това ще ги науча да четат и да пишат 🙂

Разглезвайки децата си, ние им правим лоша услуга. Децата имат силно развито въображение и ние не трябва да го потискаме, като непрекъснато им поднасяме готови идеи. Те могат да играят прекрасно и само с пръчки и листа.

Източник: www.cleverbook.net

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top