fbpx
Начало » Любопитно » Какво са учили най-богатите хора на планетата

Какво са учили най-богатите хора на планетата

Тъй като темата на този брой е МВА, няма как да не погледнем и към представителите на големия бизнес. Може би ще се изненадате, но много от тях не притежават дипломи от кой-знае колко престижни институции. Означава ли това, че и вие няма защо да не учите? Не – освен ако вече не сте направили първият си милион или сте богати наследници. Образованието  е вашият начин да достигнете до тези хора, дори и да нямате техния вроден технически или бизнес гений.

Затова – нека започнем нашата справка с милиардери:

  1. Бил Гейтс – След кратко прекъсване основателят на Майкрософт отново зае първото място по богатство в света. Гейтс започва да следва в един от най-добрите университети в света – Харвард. Но… но не успява да го завърши. Или по-точно – сам се отказва, за да се посвети на компанията си.
  2. Карлос Слим – Шефът на най-големият мобилен оператор в Латинска Америка е мексиканец от арабски произход (колкото и странна да е тази комбинация). Той е завършил строително инженерство в Националния университет на Мексико.
  3. Уорън Бъфет – Известният американски бизнесмен и филантроп е сред хората, в тази класация, които са залягали здраво над книгите. Той завършва бакалавърска степен по бизнес администрация в Университета Линкълн в Небраска, а след това и магистратура по икономика в Университета Колумбия.
  4. Аманцио Ортега Гаона – Собственикът на веригата магазини за дрехи Зара произлиза от много бедно семейство. Работохолик е и просто никога не е имал достатъчно време за висше образование. Това не му пречи да е четвъртият по богатство в света.
  5. Лари Елисон – Роденият в Ню Йорк американски програмист също има доста трудно детство. Следва в Университета в Илионойс, но прекъсва след втората година, когато след като майка му умира.
  6. Чарлз Кох – Собственик на едноименните Koch Industries. Американецът е завършил в едно най-престижните висши училища – Машинно инженерство в Масачузетския Институт по Технологии (MIT).
  7. Дейвид Кох – Не, съвпадението не е случайно. Това е по-малкият брат на Чарлз Кох и съсобственик на Koch Industries. Подобно на брат си, той също е завършил MIT. Само, че той е химик.
  8. Кристи Уолтон – Е, няма как да няма и една богата вдовица в топ 10 на най-богатите хора.Съпругът на г-жа Уолтън (Сам Уолтън) е основателят на американската верига супермаркети – Уолмарт.Трябва обаче да отбележим, че тя не пръска парите си безцелно а е известна с гражданската си активност и се ангажира с много благотворителни каузи.
  9. Джим Уолтън Това пък е синът Сам Уолтън. Той е завършил бакалавърска си степен в Университета на Арканзас. Отдава практически цялото си време и кариера на семейния бизнес.
  10. Лилиан Бетанкур – Собственичката на козметичния гигант LOreal e на 92 години, но изглежда само като на 70. Добре де… това може би беше малко неподходящ хумор за дама. Все пак жената е 10-та по богатство в света и поредния човек, който просто не е имал време за висше образование, защото работи от 15 годишна.

материал на Йордан Карапенчев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top