fbpx
Начало » Любопитно » Какво са завършили служебните министри

Какво са завършили служебните министри

  • netpro
  • 31 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Какво са завършили служебните министри
diploma-g

 

След като наскоро проучихме какво са завършили министрите на новия американски президент Доналд Тръмп  е време да обърнем внимание и на родното ново правителство. Ако не сте забелязали – от 27 януари имаме смяна на караула в държавната администрация. Нека да погледнем какво и къде са учили част от българските първенци:

 

Огнян Герджиков – министър-председател

Новият премиер завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В последствие специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Герджиков има опит и като преподавател: Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института „Макс Планк“ и Търговската палата в Хамбург.

 

Малина Крумова – вицепремиер и министър по европейските фондове

Малина Крумова ще бъде човекът, който ще отговаря за европейските пари през следващите няколко месеца. Тя е завършила Американския университет в Благоевград през 1998 година със специалност политология и международни отношения. Притежава и магистърска степен от съвместна програма на Университета в Болоня и Университета в Сараево по „Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа”.

 

Николай Денков – министър на образованието

Като медия, посветена на образованието не можем да пропуснем просветния министър. През 1987 г. Денков се дипломира като магистър в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, а от 2008 г. е професор по физикохимия в Софийския университет. Доктор на химическите науки (2007 г.) и ръководител на катедра Инженерна химия (2008-2015). Автор е на над 130 научни публикации с голям международен отзвук в научната литература.

 

Илко Семерджиев –  министър на здравеопазването

Новият здравен министър завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия (Килски университет), Обединеното кралство, Испания, Франция (гр. Рен) и САЩ (в Университета „Джордж Вашингтон“). Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и докторска – по Стопанско управление от университета „Проф. Асен Златаров“ в Бургас.

 

Стефан Янев – министър на отбраната

Новият министър на отбраната е генерал от армията. През 1983 г. завършва Висшето народно военно-артилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен. (Днес то е факултет към Националния военен университет „Васил Левски“.) През 1993 г. завършва Военната академия в София, а през 2005 изкарва обучение във Военния колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

 

Кирил Ананиев – министър на финансите

Новият финансист номер едно досега беше финансист номер две. Правилно се досетихте – бившият зам. министър на финансите сяда в министерското кресло за служебното правителство. Той е завършил специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“. Вероятно по-младите не знаят кое е това странно учреждение… Ще ви изненадаме – това всъщност е старото име на УНСС.

 

Ради Найденов – министър на външните работи

Новият ръководител на българската дипломация завършва Немската гимназия в София през 1981 г. Следва специалност „Международни отношения“ в УНСС от 1983 до 1989 г., която завършва със степен магистър. През 1993 г. завършва курс за млади дипломати към Европейския колеж за изследвания в областта на международната политика и политика за сигурност – център „Джордж Маршал“. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ.

 

Пламен Узунов – министър на вътрешните работи

Узунов придобива бакалавърска степен по специалност „Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред“ в Академията на МВР в София. През 2003 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2015 г. насам е хоноруван преподавател по „Криминалистика“ и „Оперативно-издирвателна дейност“ във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.

 

Рашко Младенов – министър на културата

Новият ,министър на културата е актьор. Рашко Младенов завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (днес – вече НАТФИЗ) през 1972 г. Почти веднага започва кариерата си по разпределение в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе (1972-1975). С него актьорското съсловие си връща министерското кресло за пръв път от времето от преди три правителства.

 

Йордан Карапенчев

 


 [Y1]Може да се сложи линк към предната статия 🙂

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top