fbpx
Начало » Любопитно » Какво образование имат най-богатите хора в света?

Какво образование имат най-богатите хора в света?

  • bobi
  • 24 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Какво образование имат най-богатите хора в света?

Всички сме чували, че доскоро най-богатият човек в света Бил Гейтс дори не е завършил университет. Често той се дава като пример, че образованието не е задължително за успешна кариера и просперитет. Преди да направим такива генерални изводи, е важно да отбележим, че Бил Гейтс е напуснал не кой да е университет, а Харвард, и че хора като него са рядкост и не бива да служат за оправдание за прекъсване на ученето под каквато и да е форма. Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет твърди, че най-добрата инвестиция, която човек може да направи,  е тази в самия себе си, а тя не означава непременно колеж или университет. По-надолу представяме едни от най-богатите хора в света и техните основни източници на знания и мотивация.

Бил Гейтс – нетна стойност $96 милиарда, основател на Microsoft

Гейтс посещава частната гимназия Lakeside в Сиатъл, където още през 70-те години на миналия век има достъп до компютър на General Electric. В гимназията се заражда любовта му към компютрите и именно там създава първата си програма – играта на морски шах. В гимназията Гейтс се среща със съоснователя на Microsoft Пол Алън.  Бъдещият милиардер е отличен ученик и благодарение на академичните му постижения е приет в Харвард, където обаче прекарва едва две години, запленен от страстта си към компютрите. Скоро след това компанията Microsoft е създадена, а Бил Гейтс така и не завършва висшето си образование.

Джеф Безос – нетна стойност $160 милиарда, основател и изпълнителен директор на Amazon

Основателят на най-голямата платформа за електронна търговия и понастоящем най-богатият човек в света посещава гимназия в Маями, където изпъква с академични резултати и участва в множество научни конкурси. След завършване на средното си образование с отличие е приет в престижния Princeton University, САЩ. С проявен интерес кум науките за Космоса, младият Безос е твърдо решен да следва физика. Но скоро се отказва от физиката, защото смята, че изучаването на теориите на някой друг не води до прогрес. Отдава се на любовта си към компютрите, създавайки няколко софтуерни програми, още докато е в университета. Завършва бакалавър с две специализации – по електроинженерство и по компютърни науки.

Амансио Ортега – нетна стойност $70 милиарда, основател на групата Inditex

Човекът, който стои зад модната верига на Зара, е роден и израснал в Испания. Произлиза от изключително бедно семейство, което е и причината Ортега да напусне училище едва на 14 години, за да помага на родителите си. Първата му работа е асистент в местен магазин за дрехи, където се научава да шие дрехи на ръка. По-късно работи в друга компания, в която  се запознава с различните видове тъкани и получава първите си уроци по техника. Мечтата му да създаде собствено производство и продажба на дрехи е основният му двигател и скоро се превръща в реалност, когато през 70-те години отваря първият магазин на Зара.

Алис Уолтъннетна стойност $46 милиарда, наследничка на американската търговска марка „Уолмарт“

Въпреки все по-големия брой жени, стартиращи собствен бизнес и изкачващи се в корпоративната йерархия,  преобладаваща част от най-богатите представители на нежния пол все още са само наследници на успешния бизнес на своите бащи и съпрузи. Такъв е и случаят на най-богатата  жена в света, дъщеря на съоснователя на най-голямата верига магазини в САЩ Walmart. Алис Уолтън притежава бакалавърска степен по икономика и финанси от Trinity University, Тексас.

Марк Зукърбъргнетна стойност $61 милиарда, основател и изпълнителен директор на Facebook

Предприемачът в областта на интернет технологиите, най-известен със създаването на социалната мрежа Фейсбук, проявява таланта си още в ранна детска възраст. Едва на 12 години той разработва  първата си „социална мрежа“, която неговият баща, зъболекар, въвежда в практиката си, за да се осведомява от секретарката си за следващия пациент. За да подкрепят интереса на Марк към компютрите, родителите му наемат частен учител, който споделя, че често самият той е догонвал младия Зукърбърг в напредъка му с новите технологии. Гимназията на младежа е елитна частна институция на име Phillips Exeter Academy, в която Марк  получава диплома по класически науки. След завършване на гимназиалното си образование през 2002 г. Зукърбърг се записва в Харвард, за да  учи психология и компютърни науки. В този период Марк влиза в контакт с трима свои колеги, които имат идеята за създаване на интернет мрежа, която да свързва елита на Харвард. Така се ражда мрежата Facebook, която скоро получава своето първо голямо финансиране и става публична. Зукърбърг напуска университета и се мести в Калифорния в името на социалната мрежа, създадена в студентската стая. През 2017 година създателят на Фейсбук се връща в Харвард, за да получи почетната диплома и най-накрая да завърши своето висше образование

Илън Мъск – нетна стойност $23 милиарда, основател на Tesla

Илън Мъск е една от най-влиятелните личности в съвременния свят. Името му се свързва с няколко големи компании – онлайн системата за разплащания Paypal, електрическите автомобили Tesla и космическото предприятие SpaceX. Средното си образование завършва в гимназия в Южна Африка, където е роден. На 17 годишна възраст емигрира в Канада, за да избегне служенето в южноафриканската армия. Там се записва в университета Queen’s University в Кингстън, Онтарио. Две години по-късно се мести в University of Pennsylvania, САЩ, от който получава две бакалавърски дипломи – една по икономика и една по физика. Физиката е наговата най-голяма страст, което е видно от посоката, в която тръгва неговата кариера. Редом с успешната си кариера Елън Мъск е отдаден и на научна дейност и едва на 24 години започва докторантурата си по приложна физика към калифорнийския университет Станфорд.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top