fbpx
Начало » Любопитно » Какво да направите, за да спрете да се сравнявате с другите

Какво да направите, за да спрете да се сравнявате с другите

  • bobi
  • 30 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Какво да направите, за да спрете да се сравнявате с другите

Kакво мога да направя, за да спра да се сравнявам с другите?“. Този въпрос е бил поставен пред потребителите на американския сайт за споделяне на опит и съвети Quorа.

От Inc.com цитират отговора на Джошуа Броудър, основател и главен изпълнителен директор на DoNotPay:

Това е труден въпрос, който тормози много хора, като в това число влизам и самият аз.

Чувствата на неудовлетворение и завист са инстинктивни по природа, така че не трябва да бъдете твърде критични към себе си и към тенденцията да се сравнявате с другите. Ако обаче сравнението с другите се  е превърнало в хроничен проблем, който не ви дава покой и ви кара всеки ден да се съмнявате в себе си и да поставяте под въпрос постигнатото от вас, то аз имам няколко съвета:

Ограничете времето, което отделяте на социалните мрежи

Разбира се, както повечето хора и аз използвам социалните мрежи в моето ежедневие, но това не ми пречи да осъзнавам техния негативен ефект. Twitter е информативен, но същевременно с това и токсичен. Facebook е чудесен начин да се свържете с хората, но ужасен вариант за поддържане на смислени взаимоотношения. Instagram показва една изкривена реалност, в която всичко е перфектно и без никакви дефекти. Тази реалност обаче в повечето случаи няма много общо с ежедневието на хората, които публикуват снимките си в социалната мрежа.

Ако чуждите снимки от екзотични ваканционни дестинации ви карат да се чувствате зле, имате няколко варианта за действие – да спрете да следвате профилите на хората, на които завиждате, или пък да предприемете още по радикални действия, като например да ограничите сериозно времето, което прекарвате в социалните мрежи, или пък да изтриете профилите си в тях.

Научете се да цените скуката

Наскоро слушах подкаст, в който чух следното: „За да имаш вълнуващ публичен живот, трябва да имаш наистина скучен личен живот“. Мисля, че в това изказване има голяма доза истина и това ме успокоява. Въпреки всички снимки и истории, които виждате в Instagram, животът не е едно непрестанно парти, в които всички са усмихнати и щастливи. Някои дни са тежки, досадни и натоварващи, особено ако започвате работа на ново място, завършвате училище, отглеждате малко дете или ако имате трудности в работата.

Осъзнайте, че не сте специални

Винаги ще има хора, които са по-умни, по-успешни и по-привлекателни от вас. Ние не сме уникални еднорози и в това няма нищо лошо. Не е нужно да сте „специални“, за да бъдете ценени и уважавани.

Работете нещо, което обичате

Един от най-добрите съвети, които съм получавал, е да работя нещо, което обичам. Мога да кажа, че успях да намеря такава работа и че това ми помага да се справям с трудните моменти от моето ежедневие – повярвайте ми когато ви казвам, че те са малко. Работата също така е област, в която няма нужда да се сравнявате с другите. Вместо това, трябва да си зададете следните три въпроса – „Какво ценя?“ и „Какъв тип работа обичам най-много?“ и „Къде мога да бъда от най-голяма полза?“

В крайна сметка, не трябва да бъдете прекалено строги със себе си. Това е нещо, с което повечето хора (освен социопатите), се борят всеки ден. Разбирам напълно, защото и аз много често съм твърде строг със себе си. Важното е, че опитват да променя това. Повечето от нас опитват да просто да направят най-доброто от това, с което разполагат. Не забравяйте, че животът е достатъчно тежък и без излишното натоварване, което идва от сравненията с другите.

Надявам се, че това е помогнало!

Източник: https://www.manager.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top