fbpx
Начало » Любопитно » Какво бихте казали на своето 18-годишно „Аз“?

Какво бихте казали на своето 18-годишно „Аз“?

  • bobi
  • 30 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Какво бихте казали на своето 18-годишно „Аз“?

Често си фантазирам, че се качвам в машина на времето и пътувам назад, не само за да спечеля от лотарията, но и за да избегна грешки, които съм допускал. Но кой не е имал такива фантазии? Мисля, че с възрастта тези мисли се променят и стават все по-ориентирани към нещата, които ни се ще да можехме да променим у себе си. Ако имах възможността да се върна назад, бих провел сериозен разговор с 18-годишното си „аз” и бих му изнесъл няколко урока, които човек може да научи едва след като е натрупал значителен житейски опит.

И така, ето какво бих казал на по-младото си „аз”:

„Ще допускаш грешки”

Никой не успява от първия път. Израстването е една дълга комбинация от възходи и падения, като второто обикновено преобладава. Така се учим, растем и се превръщаме в по-добри хора. Трябва да приемаме грешките си, защото ако ги игнорираме, няма да си извлечем никакви поуки. Това не значи, че трябва да се вкопчваме в тях и да се корим, а че е нужно да осъзнаем, че, както всички останали, ние също не сме перфектни.

„Разбери какво обичаш да правиш и започни да си изкарваш хляба с него”

Толкова много хора, в това число и аз, преследват кариера, която може да им се струва смислена за момента, но в последствие спира да ги вълнува. Една стара мъдрост гласи: „Ако обичаш онова, което правиш, няма да работиш нито ден в живота си.” Колкото и вярно да е това твърдение, то не значи, че не трябва да се трудим усърдно, а че удовлетворението е много по-важно от заплащането.

„Изследвай”

Като млади, всички се сблъскваме с много възможности, места и хора, които можем да проучим и опознаем. С годините и с нарастването на отговорностите ни, започваме да губим способността си да откриваме нови неща. А откъде бихме могли да знаем дали харесваме нещо, ако не сме опитали? Изследването е като фитнес за душата – то ни прави по-силни.

„Бъди решителен и действай”

Преди да натрупаме житейски опит, простите решения на пръв поглед ни се струват много сложни. Когато се мъчим да претегляме плюсовете и минусите, но нямаме инстинкта, който развиваме с течение на времето, липсата на решителност поражда бездействие, която, от своя страна, води до пропускане на ценни възможности.

„Приемай промените”

Единственият аспект от живота, който не се променя, е неговата непрестанна изменчивост. Имаме два варианта – или да търпим ударите, които той ни нанася, или да му позволим да ни повали – толкова е просто. С течение на времето и натрупания опит, става все по-лесно да приемаме промените. Колкото по-рано се научите да го правите, толкова по-добре.

„Спри да плащаш данък „обществено мнение”

Хората, които смятате за изключително важна част от живота си, вероятно ще са наоколо в следващите не повече от 5 години. Така стоят нещата – всички порастваме, отчуждаваме се и всеки ден завързваме нови и нови контакти. Чуждото мнение ви влияе само дотолкова, доколкото му позволите. Колкото по-рано се научите да приемате себе си, толкова по-скоро ще спрете да плащате данък „обществено мнение”.

 „Бъди честен”

Честността е нож с две остриета. Така както трябва да сме искрени с околните, трябва да сме искрени и със самите себе си. Можем да заблуждаваме хората, които ни заобикалят, но в края на деня едно тихо гласче ще ни припомня, че живеем в лъжа. Доверието е ключов елемент от човешките взаимоотношения. Веднъж загубено, то не може да бъде възстановено.

„Грижи се за здравето си”

Малко са 18-годишните, които обръщат внимание на здравословното си състояние, освен ако нямат някакъв проблем. Вземането на здравословни решения и изграждането на правилни навици, когато сме млади, влияе на здравето ни в бъдещето. Малцина имат възможността коренно да променят живота си само за 10 години, затова е важно отрано да започнете да полагате грижи за тялото си.

„Не си неуязвим”

Когато сме млади, често се смятаме за недосегаеми. В действителност, никой не е такъв. Има разлика между воденето на живот, изпълнен с приключения, и безразсъдството. Всеки, който си изкарва хляба с екстремни занимания, ще го потвърди. Опитът ще ви докаже, че за всичко, което правим, си има последици.

„Не харчи безразборно”

Мисля, че от всички съвети, които бих дал на 18-годишното си „аз”, този е най-важният. Когато сме млади и имаме малка или никаква финансова отговорност, можем лесно да си изградим ужасни навици, които да ни преследват и в живота ни като възрастни. Пилеенето на пари за глупости е също толкова лесно на 33, колкото и на 18. Разликата е, че с годините отговорностите ни стават все повече и тези вредни финансови навици започват да ни дърпат все по-надолу.

Източник: https://www.obekti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top