fbpx
Начало » Любопитно » Искам да съм мотивиран, но не всичко е точно

Искам да съм мотивиран, но не всичко е точно

 • bobi
 • 20 мар. 2018
 •  Коментарите са изключени за Искам да съм мотивиран, но не всичко е точно

Случвало ли ви се е да започнете на ново работно място, да сте супер мотивирани и да чакате с нетърпение този желан първи работен ден от новото начало, а попадате в среда, в която цари хаос, безразличност, мудност и скука?

Ще започнем с малко “забавна” статистика

Всъщност това е глобален проблем, който изключително много фирми пренебрегват. Проучването на Галъп (Gallup Employee Engagement Survey) е едно от най-мащабните в сферата на мотивацията в световен мащаб, обхващайки 180 милиона служители в над 140 държави. Основния въпрос, който се разглежда е колко процента от служителите са ангажирани, колко са неангажирани и кои са активно неангажирани. Тази трипластова скала групира служителите в 3 категории:

 • Мотиватори – това са хората, които вършат работата си в компанията с удоволствие, помагат на колегите си, препоръчват фирмата и продуктите й. Някои ги наричат „служители-мечта“ и за някои фирми те наистина са такива. Тези служители изискват грижа и внимание отстрана на фирмата и не се появяват магически. Всеки един служител може да се превърне в мотиватор и това основно зависи от самата компания. Както се казва „промяната започва от самите нас“.
 • Неутрални – Това са служителите, които не са особено ангажирани на работното си място. Ако бъдат попитани „Как се чувстваш на работното място?“, те биха отговорили „Става“, „Бива“, „Нормално е“. В 17:50 те са на „полу-съединител” и чакат с нетърпение да мине поредният работен ден.
 • Демотиватори – този тип служители са най-лошият кошмар за всяка една организация. Те постоянно се оплакват, фирмата им е най-големият враг, редовно се „оглеждат“ за друга работа и като резултат демотивират и колегите си.

Анализирайки проучването на Галъп държим да отбележим, че в държави като Франция и Холандия броят на мотиваторите е само около 10 процента, докато при Хърватия например, процентът е направо изумяващ – само 3 % от служителите са активно ангажирани.

Защо обаче има толкова много демотивирани служители в световен мащаб?

Ние вярваме, че един от основните фактори за това се крие именно в отношението на компанията спрямо служителите си, комуникацията й с тях и постоянното поддържане на тяхната отдаденост и ангажираност. Не е тайна, че голяма част от компаниите не инвестират по никакъв начин в мотивацията особено на новите си служители, а вместо това се опитват да възвърнат мотивацията на вече неангажираните. Масова практика е мерки да се взимат чак след като се появи даден проблем и по този начин се допуска трансформация на мотивираните служители в неутрални или дори изцяло демотивирани.

Не е случайно, че в подобно проучване на Галъп проведено през 2016 година само за САЩ открива, че едва 12 процента от хилядите интервюирани смятат, че компанията им се е справила успешно в процеса им на встъпване в длъжност (т.н. процес на onboarding).

Какъв мислите е крайният ефект?

Нека ви разкажем една история: Фирма X е голяма корпорация, която отваря нов клон и сформира чисто нов екип. Нека нашият главен герой се казва с хубавото българско име Иван и е част от този нов екип от 10 човека, които бяха преминали през  “взискателната цедка” на 3 интервюта и им бяха обещани уникални условия на труд. Тези хора бяха супер мотивирани да започнат своята мечтана работа в престижна фирма, но още на първия ден се оказаха в една не толкова утопична действителност.  Още с идването в офиса техният „лийд“ им каза „добре дошли“ и им връча едни 300-странични документи и срок от 2 седмици да ги „научат“. На единия служител не му работеше мишката, попита шефа си, който му заяви „ползвай тъчпада“. Излезе после нашият Иван в обедна почивка, но закъсня с 5 минути, защото все още не познаваше нито някой от колегите си, нито офиса си и моментално му се направи груба забележка. Четейки документите, на Иванчо му се появиха десетки въпроси. За щастие във фирмата имаше и един екип от 5-ма „старши” хора с опит в сферата и той отиде да ги попита, но те му казаха, че са „много заети“ и им било „достатъчно напрегнато“. Прибра се Иван от работа, жена му го попита „Скъпи, как беше работният ден?“, при което той само въздиша и отговори „очаквах повече“. Минаха 9 месеца, а във фирмата нищо ангажиращо и интересно не се случваше. Иванчо попита един ден мениджъра дали фирмата организира някакви събития за екипите си, защото му се искаше да се запознае и с хората от другия “старши” екип, но получи само странен поглед и отговор „нямаме бюджет“. Една година след стартирането на проекта, от тези 10 човека бяха останали 7, а другите вече се „оглеждаха“ за друга работа. Така всички се бяха превърнали в демотиватори, а в 18:00 се чуваха единствено звуци от рязко ставане и отваряне на врати. Шефовете се бяха събрали на среща, единият зададе въпроса „Според статистиките ни, продуктивността на екипа става все по-ниска, 3-ма напуснаха, а още двама са в предизвестие, какво предлагате да направим?“. „Предлагам да организираме някакво събитие за да мотивираме служителите!“- предложи един от другите. „Страхотна идея!“ – отговориха му“. Пуснаха имейл „Организираме фирмено събиране на екипа петък вечер“, но всички изведнъж се оказаха заети. Иван изпрати „Няма да мога да дойда“ и се приготви да се прибира. Това беше последният му работен ден и без това.

Но историята има щастлив край, защото Иванчо после започна работа в друга фирма, след като беше на уникално интервю, а на първия му работен ден го посрещнаха с чаша подарък на бюрото му и организираха събиране за да го запознаят с целия екип. Компанията постоянно поддържаше неговата ангажираност и мотивация чрез разнообразни и интересни инициативи, обективно оценяване на неговият принос и прозрачност в нейното управление. В момента е на тийм билдинга на компанията, някъде в планината и праща снимки на семейството си и публикува в социалните мрежи „Най-уникалният екип!“.

Както виждате приятели, отношението към служителите, всъщност играе ключова роля.

Неслучайно проучването на Галъп е всъщност доста комплексно и достига до следните изводи:

 • Колкото повече активно неангажирани служители има (т.н. демотиватори), толкова по-малък е шансът някой от тях да препоръча компанията на близък човек, както и да препоръча продуктите й. Шансът това да се случи би бил по-малък от 10 %.
 • От друга страна, колкото повече ангажирани служители (мотиватори) има компанията, толкова е по-голям шансът те да препоръчат и говорят позитивно за фирмата, което вдига нейната репутация.
 • За ангажираните служителите е драстично по-вероятно да се задържат дългосрочно в компанията и допринесат повече за нейното развитие и успехи.
 • Също така, ангажираните служители участват редовно в корпоративни доброволни инициативи и събития, дават повече от техните длъжностни характеристики, и от изключителна важност е тяхното участие и принос в корпоративната иновативна култура.
 • Когато в компанията има повече мотиватори, отколкото демотиватори, това води до ръст в нивото на ангажираност в дългосрочен план, защото новите служители ще попадат в една позитивна и мотивирана среда.
 • Точно  обратното, когато в една фирма преобладават демотивираните и неутралните, тогава новите служители още от първия си ден попадат в една демотивираща среда и скоро самите те се превръщат в неутрални/неангажирани, както се случи в началото на нашата история.

От Гемифино смятат, че поддържането на мотивацията на служителите още от ден 1 в постъпването им на работа е ключовият фактор към увеличаването на тяхната ангажираност на работното място, възможности за иновации и постоянен принос към корпоративната култура. Затова разработват Gamifinno Framework, с който искат да направият тази така необходима промяна.

Гемифино може да помогне на компании, които: 

 • Искат служителите им да са по-мотивирани;
 • Смятат, че не разпределят правилно бюджета си за събития и комуникация със служителите;
 • Желаят да подобрят процесите си по наемане на нови кадри и/или встъпване на служители в длъжност (т.н. onboarding);
 • Целят да бъдат по-иновативни чрез по-ангажирани, мотивирани и отдадени служители.

Ако искате да научите повече за Gamifinno Framework и се интересуватe от безплатна 30-минутна консултация за вашия бизнес, изпратете имейл на info@gamifinno.com

Изтегли безплатната книга “Как игрите вдъхновяват иновациите” (на английски) на https://gamifinno.com

Източник: https://gamifinno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top