fbpx
Начало » Любопитно » Изчезна най-големият айсберг в света

Изчезна най-големият айсберг в света

  • bobi
  • 22 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Изчезна най-големият айсберг в света

На безброй малки парчета се е разпаднал легендарния айсбергът А68 в Антарктика. Той се отдели от континента през 2017г.

Коефициентът на дебелината му е като четири листа хартия формат А4 един върху друг. Така че той е бил невероятно гъвкав, но и крехък при движението си в океана. Издържал е така четири години, след това се е разпаднал на четири или пет, а след това и те са се разпаднали”.

A68 ще бъде запомнен като първия айсберг, превърнал се в звезда в социалните мрежи. Хората по цял свят споделяха снимки, особено когато се приближи до Южна Джорждия. Ако беше заседнал там, щеше да попречи на пингвините на острова да намират храна.

Айсбергът беше и обект на много сериозни научни изследвания. Гигантският леден шелф, от който се отдели, е огромна плаваща платформа, изградена от сливането на ледникови езици, спуснали се от сушата в океана. Историята на А68 дава информация едновременно как се изграждат ледените шелфове и как се разпадат.

За повечето глациолози А68 е продукт на много естествен процес. Ледените шелфове поддържат равновесие и освобождаването на айсберги е начин да балансират натрупването на маса. В този смисъл той не може да бъде представян като резултат от предизвиканите от човека промени в климата. Но въпреки това А68 показва и процесите, чрез които затоплянето може да унищожи ледените структури.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top