fbpx
Начало » Любопитно » Изкуството да обичаш… Умеете ли да изразите любовта?

Изкуството да обичаш… Умеете ли да изразите любовта?

  • bobi
  • 16 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Изкуството да обичаш… Умеете ли да изразите любовта?

Изкуството да обичаш…

Любовта изкуство ли е? Има два отговора на този въпрос.

Първият е, че всъщност любовта са знания, активност и стремеж към съвършенство. Със стремежа за съвършенство изниква и любовта. Както младите момичета биха се изразили – трябва да се бориме за нея.

Втората, и по разпространена теза, е че всъщност любовта не е в нашите ръце. Тя е дело на съдбата, на шанса, на късмета – тя идва, когато най-малко очакваме и ни оставя, когато най-силно я желаем. „Желая“ – тази дума е най-точната за днешната любов. Желанието да имаш човек до себе си и да те обича. Сякаш се допираме доста повече до „Аз“-а и се отдалечаваме от темата.

По-силната дума на желая е жадувам. Жаждата за любов ли е правилната или стремежа към любовта? Малко объркано звучи, но бих разгледал по-обстойно втората теза – жаждата за любов.

Въпреки, че днешната любов е сблъсък на „Аз“-а с действителността и опасение от загубване на самосъзнанието, любовта бих я оприличил точно на даденото определение.

Нека погледнем безцелния следобед на обекта Х. Цял ден гледа филми за любовта – била тя щастлива или нещастна – и обвинява късмета си, че не може да намери тази любов. Сякаш късметът му обръща гръб. За жалост, малцина биха разбрали, че грешката е именно в тях. Повечето хора гледат на любовта от позицията да бъдеш обичан, а не да обичаш. Те си представят любовта с това, че трябва да им се даде преди те да дадат, каквото и да е. Оттук възниква и другият им проблем. Пред тях стои проблема как да бъдат обичани и как да станат по-привлекателни за „дълга“ любов.

Различни са пътищата за постигане на целите. Пътят на мъжа минава през израстване в професионален и най-вече финансов план. Разбира се, докъдето им достига социалното положение. Пътят на жените минава през тяхната лична красота и призмата им що е красота. Идеята е да изглеждат добре,  да се обличат добре, да имат добър външен вид и т.н. Но тази привлекателност не стига. Нали се гледа все пак душата? Поне така твърдят псевдо любовчиите. Това е нагаждане към ситуацията, което означава, че прибягват до различни форми на поведение. Някои обичат по-грубите, други обичат по-милите и честни хора. Така, вече нагодени към сигуацията, ние може да се наречем привлекателни. Привлекателността в днешно време се състои от два компонента – популярност и сексапил.

Нека не забравяме, че живеем в капитализъм и тук, въпреки многото критици, които ще го отрекат, идва пазарния обмен. За да се нагодим към ситуацията, както вече обяснихме по-горе, ние трябва да си намериме обект. Изкуството на любовта зависи от обекта, а не от качествата на дадения човек. Доказахме това твърдение малко по-горе с нагаждане според ситуацията. Да обичаш може и да е лесна работа, но да се намери самия обект, за които си струва нагаждането, е малко по-трудна работа. Ето точно тук идва пазарният обмен. За да обясня какво имам в предвид ще започна малко по-отдалече.

От доста време щастието на съвременния човек се свежда до това да наблюдава със затаен дъх всичко, което се простира по витрините и да купува всичко, което му позволяват възможностите, демек парите. Така, както гледа и витрините, така се избира и партньор. За жалост,  не можем да купим всички, но пък може да изберем сред многото на витрината. Мечтата на човека се свежда до привлекателен човек. Жените търсят привлекателния мъж, мъжете – привлекателната жена. Самата дума „привлекателен“ е сбор от качества, които са широко разпространени на борсата на личности. Привлекателността не е константа и зависи от модата на деня – и във фичически и в личностен план. Преди време са се търсили хора, които пушат, пият и имат необуздан характер. Днешната мода гледа по-различен начин – сякаш се търси по-скромен субект, по-толерантен и доста по-общителен. При всички случаи влюбването зависи обикновено от собствените възможности на личността по отношение на предлаганите за размяна стоки. Щом си излезнал на пазара, обектът в търга трябва да бъде харесан по горепосочените показатали, и най-вече да ме харесва по моите показатели. След трудното намиране следва влюбването. То става след като и двата обекта са намерили най-добрата за тях цел на пазара, съобразявайки се най-вече с разменните личностни характеристики.

Както виждаме всичко е цял процес, който продължава и след като сме намерили обекта на пазара. Хем е намерена любовта, хем трудното предстои. Трябва да се влюбим в него. Вече тук идва голямата грешка – едно е да се влюбиш, друго е да обичаш. Едното е краткотрайно нещо, при което може и да дойде втората степен – обичта – а може и да не дойде. Да обичаш ще го оприличим като дългосрочно състояние, то е така нареченото постоянство в любовта. При двама души, които са били чужди до скоро и изведнъж са се събрали всичко става за „минути“. Падат бързо стените между тях, започват бързо да се преоткриват и всичко е толкова шеметно и сърцераздирателно. Подобна обич по природа, обаче, е нетрайна. Двамата се опознават добре, интимността им вече губи този шеметен характер и започва една досада и разочарования от единия спрямо другия, и обратното. И така може да се продължи в един омагьосан кръг или отново да излезнем на пазара.

Схващането, че няма нищо по-лесно от това да обичаш е доста лековато изказване. Любовта е толкова сложна, че едва ли някой ще научи всички тънкости за един живот. Няма друга дейност, която да започва с такива надежди и с такива трепети и накрая да пропадне по толкова болезнен начин.  Така че любовта наистина е изкуство и колкото и да не ни се вярва – трябва да го изучим. Или всичко ще пропада преди да е започнало. Дано по-рано го разбереш и ти! Времето ти е съкратено.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top