fbpx
Начало » Бакалавър » Ивент Мениджмънт – Специалност „Под Пара“ за иновативни хора

Ивент Мениджмънт – Специалност „Под Пара“ за иновативни хора

 • myotova
 • 22 окт. 2021
 •  Коментарите са изключени за Ивент Мениджмънт – Специалност „Под Пара“ за иновативни хора

Организирането на събития в днешно време е една нова, вълнуваща индустрия, която все повече се разраства. Почти всеки ден виждаме конференции, събития, семнинари, фестивали, панаири, изложения, граждански прояви, правителствени събития и всякакви други активности, които се провеждат пред очите ни.

Събитията се използват като комуникационен елемент за засилване на връзката на организацията с потребителите. Затова индустрията има необходимост от добре обучени мениджъри за своята дейност.

Един мениджър на събитие трябва да бъде гъвкав, информиран, да се справя във всяка една ситуация и да познава добре фирмената дейност и потребителските нагласи. Събитийният мениджмънт е една от най-разнообразните и бързи кариерни възможности в международен контекст.

Ако сте креативни и иновативни и бягате от рутината, това е вашата специалност. Ако имате нужда от всекидневна динамика, среща с много хора и решаване на казуси от всеки един аспект от живота – не се колебайте да потърсите образование в тази сфера.

България

В последните години някои университети в България предлагат специалността „Събитиен мениджмънт“, в други може да я откриете като „Ивент мениджмънт“, а в трети – като курсове от други специалности, като „Реклама и ПР“, „Хотелиерство“ или дори „Бизнес администрация“. В повечето случаи специализирано образование по специалността се предлага като магистратура т.е. като надграждане на вече придобитото до този момент обучение.

Имайте предвид, че у нас има и много курсове, които са извън университетската скамейка, които също предлагат обучение и сертификати за завършен курс, като ще може да преминете през образованието от 3 до 6 месеца.

И все пак, предлагаме ви топ 5 на университетите в България. Тъй като специалността все още не е една от най-развитите у нас, тя влиза към направление „Обществени комуникации“, в които влизат и други специалности. Така че имайте го предвид, като преглеждате класацията.

ТОП 5 университета в България по направление „Обществени комуникации“

Място Университет Град
1.         Американски университет Благоевград
2. Софийски университет София
3. УНСС София
4. Университет по библиотекознание и информационни технологии София
5. НБУ София

Източник: Рейтингова система на МОН 2020

 

Какво ще изучавате, ако учите Ивент Мениджмънт

 • Икономика и управление
 • Маркетинг
 • Туризъм, хотелиерство и ивенти
 • Човешки ресурси
 • Спорт и отдих
 • Логистика
 • Счетоводство
 • Дистрибуция и продажби
 • Фотография
 • Привлизане на аудитория
 • Фотография
 • Международни събития
 • Реклама и ПР

 

С какви знания ще излезете след обучението?

 • Ще развиете цялостна визия за фирмената структура и организация, за потребителското поведение и управлението на проекти от различен мащаб
 • Ще се научите да мислите и планирате стратегически, да бъдете гъвкави в решаването на проблеми, да работите в екип и да вземате решения
 • Ще придобиете знания и умения за бизнес организациите, продажбите и техниките за убеждаване
 • Ще разберете възможностите за публично финансиране на големи проекти и как иновациите влияят и подпомагат бизнес средата
 • Ще изградите правилно разбиране за функционирането на фирмите и клиентите, като отчитате междукултурните различия.

 

Можете да се реализирате като:

 • Организатор на форуми и събития от различен мащаб
 • Медиен координатор
 • Мениджър на конгресен център
 • Ивент мениджър
 • Мениджър в ресторант/хотел
 • PR
 • Маркетинг специалист
 • Специалист Продажби
 • Различни позиции в галерии, театри и концертни зали

 

Обучение в чужбина:

Обучението в чужбина е с продължителност 3 или 4 години и обхваща широк спектър от изучавани специалности. Държавите, които предлагат най-престижно обучение в тази сфера, са на първо място Швейцария, следвана от САЩ, Нидерландия и Великобритания.

Дoста често наименованието на програмата може да варира и освен като събитиен мениджмънт (Event Management) може да бъде определено като Leisure Management, Entertainment Management, както и обединени специалности: Sports, Culture and Event Management, Public Relations, Protocol and Event Management, Business Tourism and Events и още много други.

Имайте предвид, че понякога обучението в областта може да бъде и част от програмите по хотелиерство и туризъм. Едно от основните предимства на обучението в чужбина са възможностите за стаж в международни компании и събития от световно ниво. Голяма част от университетите предоставят опции за практика по време на обучение, а в някои от тях това дори е задължителна част от програмата.

Представяме ви няколко класации по направление Event Management, като ще видите че Швейцария е топ дестинацията за изучаване на тази и сходни на нея специалности. През последните години Швейцария се наложи като една от основните държави, като измести дори САЩ, които бяха една от основните сили, заради мащабните си и многобройно събития.

Въпреки това, университетите в Швейцария успяха да създадат сътрудничество е доста международни компании, които взимат стажанти от университета и дори им предлагат работни позиции. Това направи страната изключително желано и предпочитано място за изучаване на Ивент мениджмънт.

Нидерландия и Великобритания също не са за подценяване, като това, че университетите им не са от най-водещите, не означава, че образованието е по-лошо. Дори напротив – знаем, че тези държави предлагат изключително много възможности, които не трябва да се пропускат. Имайте предвид, че класациите понякога са субективни (макар че са с точни измерители) и не трябва да се доверявате само на тях, но и на вашето желание къде искате да учите и как точно си представяте своето развитие.

Затова днес ви предлагаме няколко вида класации, като една от тях е и за Азия, защото азиатските университети стават все по-предпочитани сред студентите поради екзотичния им характер и добрите условия за образование.

ТОП 10 университета в света

Място Университет Държава
1.         EHL – Ecole hôtelière de Lausanne Швейцария
2. University of Nevada – Las Vegas САЩ
3. Glion Institute of Higher Education Швейцария
4. Les Roches Global Hospitality Education Швейцария
5. SHMS – Swiss Hotel Management School Швейцария
6. Hotel School The Hague Нидерландия
7. Hotel Institute Montreux Швейцария
8. César Ritz Colleges Switzerland Швейцария
9. Culinary Arts Academy Switzerland Швейцария
10. The Hong Kong Polytechnic University Китай

 Източник: QS World Ranking 2021

 

ТОП 10 университата в Европа

Както казахме, Швейцария е една от най-добрите школи, що се касае до Събитиен мениджмънт. В Топ 10 университети в Европа се прокрадва само един нидерландски университет, който гордо държи 5-тото място, какти и един университет във Великобритания на последното 10-то място. Имайте предвид, че надолу в класацията има държави от почти цяла Европа, като нашият съвет е да проверите какви са ви възможностите за реализация, защото понякога образованието може да бъде на високо ниво, но учебното заведение да няма силни партньорства и да не успеете да стартирате бързо своята професионална кариера.

Място Университет Държава
1.         EHL – Ecole hôtelière de Lausanne Швейцария
2. Glion Institute of Higher Education Швейцария
3. Les Roches Global Hospitality Education Швейцария
4. SHMS – Swiss Hotel Management School Швейцария
5. Hotel School The Hague Нидерландия
6. Hotel Institute Montreux Швейцария
7. César Ritz Colleges Switzerland Швейцария
8. Culinary Arts Academy Switzerland Швейцария
9. IHTTI School of Hotel Management Швейцария
10. University of Surrey Великобритания

 Източник: QS World Ranking 2021

 

ТОП 5 университета във Великобритания

Представяме ви и университетъте във Великобритания. Държавата ще продължи да бъде една от най-желаните в световен мащаб, като мащабите за реализация са огромни. Така че където и да попаднете – ако бъдете активни – няма как да не успеете да стартирате своя професионален път, дори още като студенти.

Място Университет
1.         University of Surrey
2. Oxford Brookes University
3. Bournemouth University
4. Leeds Beckett University
5. Manchester Metropolitan University (MMU)

 Източник: QS World Ranking 2021

 

ТОП 5 университета в САЩ

Университетът в Невада почти винаги е държал класациите за Ивент Мениджмънт, поради доброто си местонахождение за събития – Лас Вегас, а и заради световните преподаватели, които ще ви запознаят с тънкостите на събитията.

Място Университет
1.         University of Nevada – Las Vegas
2. Cornell University
3. Pennsylvania State University
4. Virginia Polytechnic Institute and State University
5. University of Florida

 Източник: QS World Ranking 2021

 

ТОП 5 университета в Азия

Азия е все по-желана дестинация, като тук Китай държи първата позиция за образование по Ивент мениджмънт. Но не трябва да подценяваме и Малайзия и Сингапур, които в последните години правят изключителен фурор в образованието и техни университети са във всички световни класации. Южна Корея също е прекрасно място за образование.

Място Университет Държава
1.         The Hong Kong Polytechnic University Китай
2. Taylor’s University Малайзия
3. Nanyang Technological University, Singapore (NTU) Сингапур
4. Macao Institute for Tourism Studies (IFTM) Китай
5. Sejong University Южна Корея

 

Източник: QS World Ranking 2021

 

8 причини да учите Ивент мениджмънт:

 • Разнообразни модули– обучението по ивент мениджмънт обхваща много различни дисциплини – от икономика и логистика до фотография и култура.
 • Гъвкавост – разнообразието и гъвкавостта стоят в основата на организирането на събития. Един ден може да сте част от пищна сватба, а на следващия да организирате важна бизнес конференция.
 • Голям избор на поле за изява – ивент мениджмънтът далеч не се изчерпва само с организирането на голямото разнообразие от събития. С такова образование може да се насочите към маркетинг и ПР отдела на всяка компания, както и към сферата на хотелиерството, ресторантьорството и туризма.
 • Свобода – организирането на събития е една от професиите, които лесно могат да ги подтикнат към създаването на свой собствен бизнес или работа на свободна практика. Разбира се, винаги съществува възможността да се присъедините към агенция, където в екип да научите много неща за спецификата на професията.
 • Развитие навсякъде по света – може да започнете кариера в областта на събитийния мениджмънт навсякъде и да я пренесете навсякъде – в България, в Европа и по света.
 • Всеки ден е различен – едно от нещата, които да очаквате от кариерата на ивент мениджър, е липсата на рутина. Всеки нов проект ще се различава от предишния и ще работите под променяща се обстановка. За целта трябва да излезете от зоната си на комфорт и да сте готови да се сблъсквате с предизвикателства.
 • Мрежа от контакти – едно от основните предимства на събитийната сфера е огромния брой различни хора, които ще срещате. Създаването на контакти и подобряването на комуникационните умения са ценни преимущества.
 • Добра платена професия – работата в сферата на събитията и в България, и в чужбина е добре платена. По западен образец и в родната страна все по-често се организират всякакъв тип събития за всякакви поводи, затова и броят на агенциите за събития непрекъснато нараства.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top