fbpx
Начало » Любопитно » Защо спортът е толкова важен? Отговорът

Защо спортът е толкова важен? Отговорът

  • bobi
  • 02 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Защо спортът е толкова важен? Отговорът

Спортът е един от най-важните фактори за доброто здраве. Има различни видове спорт, включително плуване, бягане, ходене, танцуване и т.н.

Спортът например подобрява настроението и намалява чувството за депресия, тревожност и стрес. Това се дължи на факта, че той повишава чувствителността към хормоните серотонин и норепинефрин, които облекчават чувството за депресия. По време на спорт се отделят и ендорфини, които са отговорни за създаването на положително настроение и намаляване на болката.

Спортуването подобрява мозъчната функция и стимулира притока на кръв и кислород към мозъка. Освен това стимулира производството на хормони, които могат да засилят растежа на мозъчните клетки. Установено е още, че спортуването повишава умствената функция при възрастните хора.

Спортът помага също за отслабване. Някои изследвания показват, че липсата на движение е основен фактор за наддаване на тегло и затлъстяване. Установено е, че редовните упражнения засилват метаболизма, в резултат на което се изгарят повече калории и се отслабва.

Спортуването играе важна роля за изграждането и поддържането на силни мускули и кости. Това е така, защото упражненията помагат за освобождане на хормони, които стимулират мускулите да абсорбират аминокиселини. Тъй като с напредване на възрастта, тялото започва да губи мускулна маса, а това е фактор за наранявания и увреждания, спортът е силно препоръчителен. Той намалява загубата на мускули и предотвратява остеопороза на по-късен етап.

Спортът повишава и енергията. Затова той е подходящ за млади и стари хора, но и за страдащи от различни медицински състояния. В проучване се установява, че 6 седмици редовни упражнения намаляват чувството за умора на 36 здрави хора, съобщили за постоянна умора.

Липсата на редовна физическа активност е основна причина за хронични заболявания. Ако не се спортува, дори и в краткосрочен план, може да се увеличат мазнините в корема, а това увеличава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и др. Доказано е, че редовното физическо натоварване подобрява чувствителността към инсулин, понижава кръвното налягане и нивата на мазнини в кръвта.

Редовните упражнения също така помагат за отпускане и за по-добрия и качествен сън. В проучване се съобщава, че 150 минутна умерена до висока активност на седмица, осигурява до 65% подобрение на качеството на съня.

Източник: https://www.puls.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top