fbpx
Начало » Любопитно » Защо сме уморени дори след 8 часа сън?

Защо сме уморени дори след 8 часа сън?

  • bobi
  • 16 дек. 2022
  •  Коментарите са изключени за Защо сме уморени дори след 8 часа сън?

утрешната ви аларма току-що е звъннала.

Чувството за умора е първото нещо, което усещате, прозявате се и се пресягате, за да заглушите досадния звук на алармата с надеждата да си откраднете още няколко минути сън.

По-късно през деня успявате да сметнете съвсем бързо, че всъщност сте си взели нужните осем часа сън. Може би дори напоследък си лягате по-рано, за да елиминирате това усещане за умора?

Но защо не се получава?

Една потенциална причина може да е, че нямате качествен сън. Може и да сте спали осем часа, но сънят ви не е бил дълбок или пък сте се събуждали през цялата нощ.

Напоследък в социалната мрежа „ТикТок“ все по-често се използва терминът „джънк слийп“ (от английски: junk sleep – нездравословен сън; същата дума „junk” се използва за нездравословни храни като бургери, пържени храни, полуфабрикати и др.).

Симптомите на „джънк слийп“

За много от нас достатъчен симптом е да се чувстваме изморени директно след събуждане сутрин. Може би е нормално сутрин да имаме нужда от няколко минути за разсънване, но кога трябва наистина да обърнем внимание на организма си и да потърсим помощ?

Чудите се дали изобщо сте спали и дали ще можете да функционирате през деня.

Ако някога сте се събуждали и сте се питали дали изобщо сте заспивали, значи вероятно има някакъв проблем.

„Събуждате се и се чувствате неотпочинали, гроги, раздразнителни. Този вид сън не помага да възстановим функциите в тялото и причинява трудност във функционирането ни на следващия ден“, казва Кристен Кейси, лицензиран клиничен психолог и специалист по безсънието.

Емоционални, ментални и физически затруднения

Възможно е да се чувствате извънредно тревожни, депресирани, да забравяте и да се разсейвате лесно, да сте раздразнителни. В дългосрочен план може да започнете да се разболявате по-лесно, да изпитване хронична болка, да имате храносмилателни и сърдечни проблеми, и да се чувствате много изморени.

Не е изключено да забележите и промени в хранителните ви навици.

„Друг не толкова познат симптом е свързан с това, че можете да ядете повече от обикновено“, добавя Никол Ейкелбергер, сертифициран експерт по съня. Това се случва, защото недостатъчният или некачествен сън повишава нивата на „хормона на глада“ – грелин, в тялото.

Не вярвате много във важността и качеството на съня

Според Кейси мислите ни се материализират и съответно, ако възприемаме съня като нещо незначително, то най-вероятно за нас няма да е приоритет да имаме добра рутина на съня.

Неглижирането на режима на сън може да доведе до проблеми с него, затова е добре да имаме рутина, която да следваме. Като например да си лягаме и ставаме в приблизително едно и също време.

Какво причинява „джънк слийп“ и как да го преборим

Много фактори могат да допринесат за сблъскването с „джънк слийп“, някои от които са по-лесно регулируеми от други.

Фактори, свързани със средата

Кейси изрежда няколко видове шум, които могат да попречат на дълбокия и качествен сън като деца, които се събуждат през нощта, движението на домашни любимци, трафик по улицата, хъркането на партньора ни или шума от съквартиранта ни, който гледа телевизия.

Други фактори са свързани с усещания на тялото. Например, когато ни е твърде топло или твърде студено, когато спим на неудобен матрак, усещането на физическа болка, болест или твърде много светлина в помещението, в което спим.

Усещанията могат да не са само физически, а и на ментално ниво.

„Когато хората са тревожни или депресирани, обикновено изпитват трудност със спането“, обяснява Ейкелбергер.

Как да се справим: Оправете нещата, над които имате контрол. Купете си по-удобен матрак, регулирайте температурата на климатика, сложете тъмни завеси в спалнята, спете с тапи за уши и оставете техники като лаптопа в друга стая.

Фактори, свързани с поведението

Върху тях имаме повече контрол. Такива са например скролването из интернет или гледането на филм късно вечер. Според „The Sleep Foundation” е най-добре да оставим телефона настрана поне час преди сън.

Дейности като скролването из телефона и гледането на филми стимулира мозъчната дейност и може да създаде трудности при заспиването. Светлината от екрана на телефона също влияе зле на заспиването.

Освен това субстанции като алкохола например също не са добра идея за добър режим на сън. Консумацията на алкохол може да намали качеството на съня с между 9 и 39% в зависимост от количеството. Алкохолът и наркотиците освен това могат да предизвикат кошмари.

Как да се справим: Тук също има много какво да се направи, като първата стъпка е да оправите навиците си, свързани с използването на смартфона.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top