fbpx
Начало » Любопитно » Защо пушенето в колата е опасно?

Защо пушенето в колата е опасно?

  • bobi
  • 09 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Защо пушенето в колата е опасно?

Тютюнопушенето е вредно за здравето, но учените все още продължават да откриват, че пасивното е изключително вредно, и за възрастните, и за децата. Това важни особено за деца, които се возят в кола с възрастен пушач.

Изследователи във Великобритания са измерили нивата на фини прахови частици на задната седалка в автомобилите на 14 пушачи и 3 непушачи. Тестовете им са с продължителност между 5 и 70 минути. Предприети са 83 пътувания, като 34 от тях не включвали тютюнопушене.

Според резултатите нивата на прахови частици били средно 7,4 мг на кубичен метър, когато не се е пушило. Тези нива обаче били около 11 пъти по-високи, когато в колата се е пушило.

В проучването се установява, че пушенето в колата дори и при свалени прозорци може да доведе до опасни нива на замърсяване на въздуха в колата с частици. Това се доказва от факта, че когато прозорците се свалят надолу, за да влезе чист въздух, всъщност въздухът не става по-чист. Така свалянето на прозорците не е достатъчно, за да изчисти автомобила от вредните химикали, съдържащи се в цигарите.

Според Центъра за контрол на заболяванията в САЩ има повече от 7000 химикали в тютюневия дим, стотици от които са токсични. За 70 от тях е известно, че причиняват рак, като те се вдишват не само от пушача, но и от всички, които го заобикалят.

С тази информация изследователите искат да покажат, че тютюнопушенето в колата, когато присъстват деца, е изключително опасно за тяхното здраве, както и за здравето на всеки друг пътник в автомобила. Счита се, обаче, че за децата е много опасно, тъй като излагането им на цигарен дим е свързано със сериозни здравословни проблеми. Пушачът в автомобила излага на риск детето от сериозни заболявания като астма и други респираторни заболявания, заболяване на средното ухо и още по-лошо – внезапна детска смърт.

Заради резултатите от изследванията изследователите апелират към въздържане на тютюнопушене в присъствието на други, особено в автомобил, но и към отказ от тютюнопушенето като цяло.

Източник: https://www.puls.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top