fbpx
Начало » Любопитно » Защо книгата е най-подходящият подарък за Коледа!

Защо книгата е най-подходящият подарък за Коледа!

  • bobi
  • 25 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Защо книгата е най-подходящият подарък за Коледа!

Декември вече чука на вратата и търпеливо стои с червените си ботушки на килимчето пред входа. Ще украсяваме елхата, ще окачваме лампички по прозорците и чорапчета над камината и ще месим тесто за курабийките.

С този дух идва най-вълшебният месец в годината. Носи със себе си коледни базари, греяно вино и равносметка. Преброяваш изминалите месеци. Започваш с януари, февруари, март… Ах, колко хубаво беше на морето през август! Спомняш си за добрите постъпки, за веселите моменти.
След това правиш планове и за останалите дни до края на годината. Бъдни вечер, Коледа, Нова година, някъде между тях и парти в офиса. А защо не и една разходка до планината. Отделяш дни за пазаруване. Подарък за брат ти, за майка ти, за децата… Какво да е тази година? Нека отново не е парфюм, нито пък шал, нито пък ваза. Нека е подарък с душа. Подарък, носещ свое собствено, лично послание.

Подари книга за Коледа.

Защо да е книга ли? Защото е подарък, в който е заложен вкус и естетика. Носи уют и доверие, носи магия.
Книгата не е обикновен подарък. Чрез нея подаряваш слово, подаряваш история, подаряваш чувство.

Книгата, която подаряваш, казва: „Познавам те, слушам те, интересувам се от теб“. Когато избираш книга за подарък, винаги мислиш какво би харесал човекът, за когото ще бъде предназначена. Подбереш ли историята правилно лесно би му показал, че го познаваш, че се вслушваш в думите му и че си разбрал потребностите му. Хубаво е да знаеш, че някой някъде там те чува.

Книгата е интимен подарък. Когато подариш някому своя любима книга, ти му доверяваш парченце от себе си. Ние сме това, което четем. Всяка следваща история, която научим; всяка следваща емоция, която ни погъделичка, докато преминаваме през страниците; всичко това ни превръща в тези, които сме. Учи ни на емпатия, учи ни да обичаме, учи ни да сме борбени. Променя ни и то безвъзвратно. Променя ни и ни прави по-добри.

Затова и когато подаряваш своя любима книга, сякаш казваш на човека отсреща „Виж, това съм аз. Тази история ме превърна в този, който съм. Прочети я и ти, погледни през моите очи, надзърни в моята душа.“

Книгата прави Коледа магична. Празника правят историите на Андерсен за Снежната кралица, за малката кибритопродавачка и за оловния войник. Празника правят Ернст Хофман и „Лешникотрошачката“. Празника правят Чарлс Дикенс, Ебенизър Скрудж и „Коледна песен“.

Тези приказки носят магията на Коледа. Съхранена е между редовете им и само чака някой жаден за вълшебства ум да разлисти страниците и да се потопи в историята.

Книгата не е обикновен подарък, ала все пак можеш да го поднесеш на всекиго – деца, съпруг, родители, колега, близък приятел…

Подарък, който би усмихнал всеки. Подарък, който помага. Подарък с душа.

Източник: https://www.gnezdoto.net/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top