fbpx
Начало » Любопитно » Запознайте се с Авги, тийнейджърка на 9000 години

Запознайте се с Авги, тийнейджърка на 9000 години

  • bobi
  • 25 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Запознайте се с Авги, тийнейджърка на 9000 години

Нейното име е Авги (Зора – гр.), а последният път, когато някой е видял лицето ѝ е бил преди близо 9000 години.

Тя живеела в Гърция, в края на мезолита, в момент, когато местните хора постепенно променяли коренно начина си на живот и от ловци и събирачи се превръщали в земеделци и животновъди – зората на съвременната човешка цивилизация.

Малко е известно за това, как е живяла и умряла, но сега археолозите могат да видят как е изглеждала. Нейното лице дава изненадващи насоки за човешката еволюция.

Скелетът на Авги е открит през 1993 г. в пещерата Теопетра, в Тесалия. Място, обитавано от хора в продължение на около 100 000 години.

Археолозите са открили множество редки артефакти в пещерата, включително каменни инструменти и керамика от палеолита, мезолита и неолита.

Лицето на Авги бе възстановено в началото на тази година с помощта на модерни компютърни и скенерни технологии и 3D принтери от международен екип от учени в шведска лаборатория с помощта на скулптора Оскар Нилсон. Сега то е изложено в Музея на Акропола.

Според изследователите от университета в Атина нейните останки показват, че тя е имала изпъкнала челюст, която може да е резултат от дъвченето на животинска кожа, за да омекне. Вероятно е страдала от анемия, липса на витамини и евентуално скорбут. Имала е проблеми и с тазобедрените стави, които може да са допринесли за нейната смърт.

Нейните кости сочат, че е била на 15 години, когато е починала, но зъбите ѝ предполагат, че е била на 18.

Признаци като цвета на кожата и очите ѝ са възпроизведени въз основа на общите характеристики на човешката популация в района през мезолита.

Тя е имала доста повече „мъжки” черти, което според експертите е било обичайно за жените тогава.

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top