fbpx
Начало » България » Екстравагантна идея на министър Танев – университет за възрастни хора

Екстравагантна идея на министър Танев – университет за възрастни хора

Университет за българи над 50-годишна възраст. Тази екстравагантна идея представи пред журналисти в парламента министърът на образованието проф. Тодор Танев. Той  изрично подчерта, че всичко е само идея и то негова собствена, по която мисли от дълго време.

„Става дума за изконното човешко право на възрастните хора да получават образование, защото никъде, в никоя конституция, и в никой морален акт не е писано до каква степен образованието е образование и от къде нататък е безсмислено“, обясни проф. Танев и призова: „Нека да дадем право на възрастния човек да получи квалификация, доквалификация, следквалификация след пенсионирането си, за да може той да бъде пълноценен гражданин на това общество“. Образователният министър обясни, че всъщност става дума за развитие на научната област геронтология.

В замисления университет за възрастни хора проф. Танев си представя да могат да учат всички хора над 50 години, а в учебните часове да могат да получат повече знания за философията на живота, за смисъла, за психологията.

Според министъра във вестници като „Трета възраст“ и други чудесни медицински вестници има медицински знания, но в един такъв университет те биха били по-систематични. Интересната идея на министър Танев обаче е и двустранна, тъй като включва в развитието на геронтологията и млади студенти.

„Нека там да идват студенти например по история, които да записват масово спомени, да се интересуват от миналото. Това ще бъде една чудесна база данни за едно минало, което иначе си отива“, отбеляза още министърът на образованието. В този университет би било хубаво да идват и психолози, стана ясно още от думите на министър Танев.

Макар и само все още идея той е убеден, че с подобна стъпка България може да се превърне в регионален, европейски център за развитие на тази важна наука в застаряваща Европа, като по този начин да се почете естественото човешко желание за още знания.

„Няма да бъде безплатно“, отсече министър Танев и даде пример: „Възрастни хора има и в Скандинавия, те зимно време имат доста тъмни дни и биха искали да дойдат тук да научат нещо, ние имаме чудесни преподаватели, които на английски могат да говорят с тях“.

Източник: news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top