fbpx
Начало » Любопитно » Един на 20 учители има ментален проблем!

Един на 20 учители има ментален проблем!

  • bobi
  • 30 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за Един на 20 учители има ментален проблем!

Ново изследване на фондация Nuffield сред 20 000 служители разбива представители за добрия учител. Оказва се, че на всеки 20 учители един от тях има проблеми с психичното здраве, което продължава повече от година. Това изследване хвърля в смут голяма част от образователната гилдия, но пък на нас ни дава конкретен отговор защо понякога част от учителите на нашите деца се държат неадекватно.

Менталните проблеми не са новост за учителите. Сравнение е направено с 90-те години. Но тогава страдат само 1% от учителите, а сега е увеличен на 5%. Ако трябва да гледаме математичеки, то това е 500% увеличение за близо 30 години. С тези проценти идва и увеличението на предписаните антидепресанти сред обществото.

По принцип министерствата на образованието във всички страни трябва да вземат под внимание това изследване. Не е тайна, че не само в България има проблем с набирането и задържането на качествени учители. Броят на децата постоянно расте, но броят на учителите намалява. Това означава, че качеството на образованието пада. На този етап в някои страни има обещания за намаляване на натовареността на учителите, но някак не се случва.

Според изследването на тези 20 000 учители, една трета от новите преподаватели напускат работа в първите пет години. Проблемите, които се посочват при учителите, са проблеми със съня, панически атаки и тревожност. Всъщност тези проблеми допринасят за решенията на учителите да се откажат от професията.

На всички ни е ясно, че преподаването е стресираща и предизвикателна кариера. От учителите се изисква изключително много, а често това е за сметка на заплащането и времето. Оттам тръгват и редица от техните проблеми.

Има и конкретно предложение за решаване на ситуацията. Като цяло е хубаво да се наблюдава психическото здраве на учителксата професия, както и да се следи натовареността на всеки учител. Това трябва да го прави министерството на образованието на всяка една държава.

Надяваме се това изследване да бъде разгледано и в България, защото учителите ни са ценни. Те развиват, образоват и се грижат за нашите деца. Те се грижат за нашето бъдеще. Нека се погрижим и ние за тях!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top