fbpx
Начало » Любопитно » Грижа за дрехите по време на коронавирус

Грижа за дрехите по време на коронавирус

  • bobi
  • 25 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Грижа за дрехите по време на коронавирус

Независимо дали човек работи от вкъщи, спортува на балкона или прекарва времето си със семейството на двора, грижата за дрехите по време на пандемията с COVID-19 е също толкова важна, колкото и редовното и грижливо миене на ръцете. Това, разбира се, важи в най-голяма степен за хората от „първа линия“ като фармацевтите, продавачите в хранителните вериги и малки квартални магазини или дежурните служители в офисите и държавните институции.

В извънредна ситуация е важно да се полагат допълнителни грижи за дрехите, за да се гарантира безопасността, щом човек прекрачи прага на дома си. Въпреки, че няма окончателни доказателства за продължителността на живот на COVID-19 върху дрехите, вече е известно, че вирусът живее до 4 дни върху дървени повърхности, стъкло, хартия и пластмаса, а върху стоманени и железни повърхности –  до 48 часа. Върху ръкавиците за еднократна употреба коронавируса се задържа около 8 часа, а върху алуминиеви повърхности животът му е в рамките на 2 до 8 часа.

В този смисъл върху дрехите има много детайли като метални или пластмасови ципове и копчета, по които COVID-19 може да се задържи по-дълго. Затова е добре и при най-малката вероятност от риск, дрехите да се перат с еднократни ръкавици за дезинфекция у дома и след това те да не се използват за нищо друго. Важно е разбира се, след свалянето на ръкавиците ръцете да бъдат измити старателно.

Водата, с която се перат дрехите трябва да бъде с по-висока температура – от 40 градуса нагоре.  Ако у дома има болен от коронавирус, макар и с по-лека симптоматика, е редно дрехите му внимателно и бързо да бъдат поставени в пералнята и изпрани на висока температура. След това е нужно пералнята машина да бъде почистена със смес от белина и вода – около 5 супени лъжици белина се смесват с около 4 литра вода.Ако мръсното пране се съхранява в кош, друга подходяща предпазна мярка е дръжките и капака да бъдат покрити с плат, който може по-често да се пере и дезинфекцира.

Източник: https://www.puls.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top