fbpx
Начало » Любопитно » В Турция образованието става все по-важно в битката за избирателите

В Турция образованието става все по-важно в битката за избирателите

  • bobi
  • 26 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за В Турция образованието става все по-важно в битката за избирателите

Спорна нова учебна програма и хиляди уволнени учители, които не могат да водят часовете си: в Турция политическите напрежения съпътстваха началото на учебната година.

Политическите цели директно оказаха влияние върху образованието, отговаряйки на два стремежа на управляващата партия: да направи учебното съдържание по-съвместимо с нейната ислямо-консервативна програма и да прочисти преподавателското тяло от предполагаеми привърженици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организирал осуетения опит за преврат през юли 2016. Правителството твърди, че иска да формира бъдещите поколения, за да изгради една „Нова Турция“ с оглед на стогодишнината от основаването на републиката през 2023 г., и подчертава непрекъснато необходимостта от „прочистване“ на институциите от всякакви подривни елементи след осуетения опит за преврат.

Но неговите критици го обвиняват, че иска да насърчи израстването на религиозна младеж, подхранвана от идеалите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която е на власт от 2002 г. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви по повод началото на новата учебна година, че иска „да възпита поколение, което да бъде в мир със своите национални и духовни ценности, патриотично, квалифицирано, свободно“.

Тази година учениците се оказаха с учебници с ревизирано съдържание. Сред най-критикуваните мерки е по-специално изтеглянето от учебниците на теорията за еволюцията, като властите изтъкват липса на време, за да може тя да бъде преподадена „коректно“ в образованието преди университета. Но има също въвеждане на преподаване на концепцията за джихад в религиозните училища „имам-хатип“, които процъфтяват след идването на власт на ПСР и обхващат сега над един милион ученици на фона на 23 000 преди 15 години.

Правителството твърди, че е важно да се преподава тази концепция, за да се разграничи „истинският“ ислям от този, проповядван от групировки като „Ислямска държава“. Но „не става дума само за политически предпочитания“, изтъква Ферай Айтекин Айдоган, председателка на опозиционния синдикат на учителите Егитим-Сен, която не вижда с какво концепцията за джихад би била по-лесна за преподаване, отколкото теорията за еволюцията.

„Религиозната и националистическа идеология на ПСР в голяма степен бе включена в учебниците“, отбелязва също депутатът от опозицията Митхат Санджар (от прокюрдската Демократична партия на народите), според когото „това не е учебна програма, която насърчава децата да си задават въпроси и да мислят свободно“.

Запитан за причините за тези реформи, депутатът от ПСР и заместник-председател на парламентарната комисия за образование Бурханеттин Уйсал обяснява, че целта им е най-вече да обновят учебните програми. „Не е възможно да останем в крак с днешния свят с учебни програми отпреди пет или десет години“, заявява той. Той уверява обаче, че правителството може да преразгледа някои промени ако „те притесняват обществото“.

„Все повече президентският дворец е този, който контролира (образованието), а не министерството на националното образование“, смята Батухан Айдагюл, директор на Инициатива за реформа на образованието – истанбулски изследователски център по въпросите на образованието. Този изследовател казва, че не е виждал толкова бързи промени в учебните програми през последните 15 години. Според Айдагюл основният проблем на образованието в Турция е липсата на „всеобхватен дебат“, тъй като различните кръгове в обществото, сред които ислямистите и секуларистите, „се опитват да защитят своите позиции“. „Ако започнете вашата дискусия, говорейки за светските принципи, вие губите половината от населението.“

Друго безпокойство – мащабът на чистките, осъществявани след осуетения пуч от 15 юли 2016 г.: над 140 000 души бяха уволнени с указ със силата на закон, от които над 33 000 преподаватели, обвинени във връзки с опита за преврат или с различни групировки, определяни като „терористични“. „За момента образованието не бе разстроено от уволненията“, уверява Латиф Селви, ръководител на проправителствения синдикат на учителите Егитим-Бир-Сен. Той все пак признава, оставяйки настрана уволненията, че Турция има нужда от повече учители. Правителството обяви, че 20 000 учители ще бъдат назначени на работа за новата учебна 2018 г.

Но след осуетения опит за преврат „учителите се страхуват, че срещу тях може да бъде предприето разследване или може да видят имената си в указ“, обяснява Бетюл Йозтюрк, начална учителка в Анкара. „Те вършат работата си със страх, че могат да я изгубят във всеки момент“, допълва тя. „Много ученици бяха оставени без учител, много учители останаха без работа“, казва със съжаление тя и изтъква, че понякога на хора, които не са подготвени както трябва, се поверяват овакантените места.

„Повечето университетски преподаватели и учители, които мислят различно от правителството, бяха уволнени“, отбелязва с въздишка Санджар.

Източник: www.dnevnik.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top