fbpx
Начало » Любопитно » Витамини полезни срещу Коронавируса

Витамини полезни срещу Коронавируса

  • bobi
  • 24 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Витамини полезни срещу Коронавируса

По време на епидемия храната ни може да се превърне в средство да подобрим шансовете си срещу инфекция. Важно е да знаем, кои нуттриенти са ни особено необходими за поддържане на силен имунитет и как да си ги набавим чрез храната.Витамините и минералите, които са от значение за борбата на организма срещу патогени са витамините А, В, С, D и Е, както и минералите желязо, селен и цинк.

Защо витамин А?

Витаминът А влиза в структурата на кожните клетки, респираторния тракт и червата. Витаминът е играч на първата линия при срещата с инфекциозни причинители. Необходим ни е и защото помага за синтеза на антитела, които и неутрализират микробите.

Намира се в мазната риба, жълтъка, сиренето, включително и тофу, ядките, семената, бобовите култури и пълнозърсените храни.
Зеленчуците съдържат бета-каротин, които се използва от организма за получаванатето на витамин А. Бета-каротинът се намира в жълтите, оранжевите плодове и зеленчуци – морковът е  все известен, но го има и в зелените листни.

Защо са ни нужни витамите В?

Витамините от В групата, особено В6, В9 и В12, допринасят за разпознаването на патогенните нашественици и първия имунен отговор. Повлияват на продуктицята и активността на клетките-убийци, чиято основна задача е да обезвредят заразените клетки.

Витамин В6 може да се набави също чрез консумация на пълнозърнести храни, бобови култури, зелени листни зеленчуци, ядки, риба, месо.

Между временно с част от тези продукти сте приели и фолиева киселина, която се добавя понякога в брашната. Витамин В12 се съдъжа предимно в продуктите от животински произход – яйца, месо и млечни.

Витамин С и витамин Е

При инфекция се получава оксидативен стрес. Той води до образуването на свободни радикали, които са причина за възникването на възпалителни процеси. Витамин С и витамин Е предпазват клетките от оксидативен стрес. Освен това киселият витамин участва в произвоството на специализирани имунни клетки, които почистват безпорядъка получен при инфекция, като неутрофили, лимфоцити и фагоцити.
Източник на витамин С са цитрусовите плодове (портокали, лимони, лайм, ), киви, горските плодове, броколи, домати, чушки.
Витамин Е се намира в ядките, зелените листни зеленчуци и растителните масла.

Витамин D обезврежда патогените

Организмът ни е способен да синтезира витамин Д, но затова е необходимо да прекарваме поне 20 минути на слънце. Витамин Д може да се осигури със споменатите вече храни – яйца, риба, мляко. През зимата или продължителен престой на закрито е желателно да се помисли за допълнителен източник на витамина, кавито биха могли да са хранителните добавки от естествени суровини.

Желязо, цинк и селен

Нуждаем се от тях преди всичко за да подпомогнем образуването на имунни клетки.
Желязото помага за обезвреждането на патогените. То също така регулира ензими, ключови за разпознаването и достигането на патогените от имунните клетки.
Цинкът и селенът дейстат като антиоксиданти и помагат за отстраняването на щетите от оксидатиния стрес. Цинкът поддържа и целостта на лигавиците.

Желязото се осигурява чрез месото и рибата и някои обогатени зърнени закуски. Желязото в растенията не може да замени формата на желязо в месото.
Морските дарове, месото, бобът и ядките са източник на цинк. Селенът се намира в ядките, особено бразилския орех, гъбите, зърнени храни и месото.

Източник: https://www.puls.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top