fbpx
Начало » Любопитно » Български милиардер в САЩ увеличи печалбата по време на COVID-19

Български милиардер в САЩ увеличи печалбата по време на COVID-19

  • bobi
  • 14 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Български милиардер в САЩ увеличи печалбата по време на COVID-19

Пандемията от коронавирус се оказа още една възможност за успеха на един от най-богатите българи в Америка – младият милиардер Влад Тенев. Компанията му Robinhood успя да набере финансиране в размер на 280 млн. долара, което вдигна стойността на компанията му на 8,3 млрд. долара.

Това става ясно от съобщение на сайта на Robinhood от началото на май.

Компанията на Тенев се радва на голяма популярност в Америка. Тя има над 10 милиона потребители и много други компании копират концепцията й. А тя дава възможност на всички да търгуват на фондова борса, независимо дали имат големи финансови възможности. С опцията за електронното предлагане не е нужно и потребителите да плащат между 7 и 10 долара на транзакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без минимален капитал за акаунт.

Владимир Тенев е на 34 години, роден е във Варна, но още 4-годишен

емигрира с родителите си в САЩ

Тук той става известен като Влад и като един от съоснователите на печелившата платформа.

Компанията на Тенев Robinhood, която се намира в Пало Алто, е типичен пример за определението за еднорог. Това са стартиращи компании, които успяват да достигнат пазарна оценка от над 1 млрд. долара – като Uber и Airbnb например. Бързо разрастващата се компания печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си в приложението, пише „24 часа“.

Другият източник на приходи е от абонаментната услуга „Робинхуд Голд“. С нея потребителите могат да взимат заеми, с които да търгуват. Таксите на месец са между 6 и 200 долара, а кредитите могат да бъдат в размер от 1000 и 50 хил. долара.

Въпреки кризата, причинена от световната пандемия COVID-19, през последните месеци потребителите на Robinhood нарастват главоломно.

Владимир Тенев и другият съосновател на Robinhood Бейжу Бат, Снимка: ClubZ

„На фона на предизвикателните времена и нестабилност на пазара, ние сме благодарни, че хората се обръщат към Robinhood, за да участват на пазарите и да изграждат своето финансово бъдеще. Тази година добавихме повече от три милиона финансирани акаунта и сме благодарни за възможността да обслужваме всеки клиент. Ние също се гордеем, че създадохме платформа, която дава нови възможности на хората: половината нови клиенти на Robinhood тази година бяха инвеститори за първи път“, пише в съобщението на сайта на компанията.

И се уточнява, че новото финансиране ще бъде използвано за непрекъснато подобряване на услугата, за разрастването на платформата, изграждане на нови продукти и по-бързо достигане на новостите до потребителите. Това означава, че

ще се наемат повече топ специалисти

във всичките офиси на компанията, включително и в най-новия й – в Денвър.

Именно поради много присъединили се потребители през последните месеци платформата претърпя серия от технически сривове в началото на март, заради което те нямаха възможност да търгуват с часове, припомня Business insider.

В интервю за Fortune Тенев уверява, че оттогава техническият капацитет е подобрен и през април са проведени няколко големи вълни на търгуване без проблеми.

Миналата година Robinhood набра още 323 млн. долара, което тогава оцени компанията на 7,6 млрд. долара.

Според източници на Financial Times условията на новото финансиране включват протекции за дяловете на инвеститорите, ако компанията излезе на борсата. Още миналата година имаше прогнози, че платформата ще стартира първоначално публично предлагане през 2020 г.

Въпреки това не е ясно колко точно е печеливша компанията. Тенев отказва да отговори на този въпрос, но уверява, че приходите й са разнообразни, и прогнозира солиден растеж и през следващата година. Освен това платформата

скоро навлиза и на пазара във Великобритания

където вече я очакват 150 хил. клиенти

Тенев от малък проявявал интерес към математика и наука. Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, като и двамата заминават за САЩ, за да работят в Световната банка, пише „Форбс“. Влад израства във Вирджиния, като през 2004 г. заминава да учи в „Станфорд“. Там се запознава със съоснователя на Robinhood Бейжу Бат, с когото са съквартиранти. Той е бакалавър в специалност „Физика“ и магистър по математика, докато Влад има бакалавърска степен по математика и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет. Двамата са не само сътрудници, но и най-добри приятели, тъй като имат много общо помежду си. Например и двамата са деца на имигранти.

Първият им общ проект е факт, след като се местят в Ню Йорк, за да направят платформа за хеджфондове. В интервю за Mad Money Тенев разказва и за втората компания, създадена също в Ню Йорк преди големия пробив с Robinhood. Тя е била за продажба на софтуер за банки и големи институции. Двамата с Бат анализират внимателно променящите се финансови пазари и решават да направят платформата. Влад и Бат се връщат в Калифорния и създават Robinhood, която ги изстрелва до върха. Двамата са не само основатели на компанията, но и до днес работят активно по процесите в нея. Например Тенев е отговорен за надзора на инженерите и бизнесекипите. От началото на 2018 г. те предлагат и нова услуга – търговия с криптовалути.

Същата година Тенев влезе в топ 11 на новите техномилиардерите редом до основателя на „Амазон“ Джеф Безос, създателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Тогава Robinhood е на стойност 6 млрд. долара.

През 2017 г. името на Тенев бе включено в списъка на „Форбс“ 30 под 30 за млади мениджъри в сферата на финансовите пазари.

Източник: https://bg-voice.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top