fbpx
Начало » Любопитно » Бутан – единствената страна в света с Министерство на щастието

Бутан – единствената страна в света с Министерство на щастието

  • bobi
  • 05 дек. 2019
  •  Коментарите са изключени за Бутан – единствената страна в света с Министерство на щастието

Днес пътуваме към планините на Южна Азия, за да се срещнем с едни от най-щастливите хора на планетата. Бутан е единствената държава в света, чиято официална религия е тантрическият будизъм. Затова основна цел на правителството е стремежът към щастие на всеки гражданин, залегнало в член 9 от Конституцията.

През 2008 г. е създадена държавна Комисия за всеобщо щастие на хората (Gross National Happiness Commission), начело с министър-председателя.

Въпросът “Щастлив ли сте?” се задава по време на преброяванията. В хода на последното преброяване на населението през 2005 г. 45,2% от населението отговоря на този въпрос с „много щастлив“, 51,6% с „щастлив“ и само 3,3% с „не много щастлив“.

Интересно е, че общоприетото понятие „брутен вътрешен продукт“ в Бутан е заменено с по-уместен показател – „брутно национално щастие“. Бутан е единствената държава в света, в която има Министерството на щастието, по този начин то е крайъгълен камък на националната политика.

Това е една наистина уникална страна без глад и престъпност, където хората живеят в радост, без да знаят какво е война и бедност. Самите бутанци, за разлика от други страни в региона, са открити, гостоприемни и поддържат жива уникалната си култура.

В Бутан никой няма право да убива животни – ловът е забранен, затова почти всички са вегетарианци. Тук е забранен вносът на химически торове, затова всичко, което расте на тази земя, е екологично чисто. Друга интересна особеност на държавата е това, че горите в Бутан не се изсичат, а напротив – само се залесява. Може да се каже, че това е страната на будизма, чистотата и просветлението.

Кралството изцяло произвежда храната и дрехите, които са му нужни. А всички негови жители ходят в националната носия – кхо.

Източник: http://truestory.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top