fbpx
Начало » Любопитно » Бил Гейтс обяви списъка си с най-добрите книги на 2018 г.

Бил Гейтс обяви списъка си с най-добрите книги на 2018 г.

  • bobi
  • 11 дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Бил Гейтс обяви списъка си с най-добрите книги на 2018 г.

За човек, който е толкова зает с елиминирането на маларията по света и реконструкцията на тоалетните с цел да бъдат спасявани човешки животи, Бил Гейтс има доста впечатляващ график на четене, отбелязва Business Insider.

Основателят на Microsoft и милиардер филантроп е страстен почитател на книгите, известен с това, че чете по 1 книга на седмица, или около 50 книги годишно.

Тази година той отново представя списъка си с най-добрите според него заглавия от всичко, което е прочел през 2018. Селекцията на Гейтс традиционно предизвиква интерес сред книголюбителите по целия свят.

Той отбелязва тазгодишните си фаворити като особено добри и заслужаващи внимание. Неговите 5 любими книги са на съвсем различни теми – от автономните оръжия през бизнеса до медитацията.

Ето кои са те.

1. „Лоша кръв“ на Джон Кариру („Bad Blood“, John Carreyrou). Това е историята на „Теранос“ – компанията, която произвеждаше кръвни тестове от Силициевата долина и заблуди инвеститорите, пациентите и бизнес партньорите си, като ги накара да мислят, че създава революционна технология. Когато Елизабет Холмс основава „Теранос“ (едва на 19 години), тя привлича огромни инвестиции и я изстрелва в световен мащаб. Но впоследствие разследване на „Уолстрийт джърнъл“ разби мита за този стартъп, на който се възлагаха огромни надежди, като оповести след разследване, че „Теранос“ е фалшифицирала резултатите от тестовете си. Това доведе до затварянето на лабораториите и центровете ѝ за медицински проби. Холмс и бившият ѝ бизнес партньор сега са изправени на съд и ги грози затвор по обвинения в измами. Бил Гейтс нарича историята на „Теранос“ „предупредителна история за стойността на известността“ и урок за Силициевата долина.

2. „Ничия армия“ на Пол Шари („Army of None“, Paul Scharre)

Тази книга е посветена на един голям въпрос на нашето съвремие – „Дали да възлагаме ръководни функции на компютрите?“. В епоха, в която автономните оръжия могат да бъдат програмирани да унищожават човешки цели, мнозина очакват вероятно бъдеще на ненужни убийства и цивилни жертви. „Ничия армия“ поставя въпроса за комбинирането на изкуствения интелект с нашата собствена преценка, така че никой алгоритъм да не може да взима крайното решение дали да съществува даден човешки живот или не. Бил Гейтс казва, че за него книгата е запълнила празнина по темата. „Първият ми опит да се образовам за автономните оръжия беше пълен провал“, пише той. „Прочетох една книга, която беше суха и се усещаше наистина остаряла. След това, преди няколко месеца хванах „Ничия армия“… Това е книгата, която бях чакал“, казва Гейтс.

3. „Образована“ на Тара Уестоувър („Educated“, Tara Westover)

„Образована“ е историята на една жена, отгледана и израснала в мормонски дом с философията на оцеляването. Това е авторката на книгата.Като дете, отраснало под влиянието на баща, който вярва в теориите на конспирациите, тя вярва, че Денят на сташния съд надвиснал пред тях. Въпреки че никога не е стъпвала в класната стая докато става на 17 години, Тара Уестоувър успява да се изучи, впоследствие толкова достатъчно, че да я приемат в университет – в Brigham Young University. Там тя печели стипендията на Бил Гейтс (факт, който самият той открива, докато чете книгата ѝ) и така достига до престижните висини на Университета „Кеймбридж“. Нейната история за травма, разделение и в крайна сметка себеоткриване докосва читателя и говори за поляризацията на Америка между червените и сините щати, между домовете в градските и извънградските райони, между образованите в колеж и тези без образователни степени. „Тревожа се, че образованието се превръща в пръчка, която някои хора използват, за да наказват други в подчинение или че образованието става нещо, по отношение на което хората се чувстват арогантни“, е казала Уестоувър, когато е говорила с Бил Гейтс. „Аз разглеждам образованието като най-великия механизъм за свързване и изравняване“, е посочила авторката.

4. „21 урока за 21-ви век“ на Ювал Ноа Харари („21 Lessons for the 21st Century“, Yuval Noah Harari)

Авторът насърчава хората да практикуват медитация, когато са изправени пред някои от най-належащите проблеми в света, като тероризма или неравенството.Въпреки че Гейтс се противопоставя на няколко неща в книгата – включително идеята, че социалните мрежи са създали политическата поляризация в САЩ – той възприема идеята да смекчим притесненията си за най-големите предизвикателства на живота.Освен това Гейтс извлича от книгата и собствен житейски урок: „Трябва да внимавам да не се заблуждавам да мисля, че нещата са по-добри – или по-лоши – отколкото всъщност са.“

5. „Ръководство за медитация и ум“ на Анди Пъдиком („The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness“, Andy Puddicombe)

Продължавайки с темата за осъзнаването на настоящия момент, Гейтс препоръчва тази книга. Тя предоставя основани на проучвания доказателства защо медитацията е толкова мощен инструмент да се елеминират разсейванията. Авторът на книгата Анди Пъдиком е бивш будистки монах, който съосновава Headspace – популярно в САЩ мобилно приложение за медитация, в което има посочени ръководни практики, анимации, статии, видеоклипове. Гейтс казва за Пъдикам, че това е човекът, който го е превърнал от скептик във вярващ. „Не съм сигурен колко медитация би ми помогнала да се концентрирам в ранните ми дни в Microsoft“, пише Гейтс. „Но сега, когато съм женен, имам три деца и имам по-широк набор от професионални и лични интереси, това е чудесен инструмент за подобряване на вниманието ми“, казва Бил Гейтс.

Източник: www.manager.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top