fbpx
Начало » Любопитно » Безплатно пътуване с влак из Европа за навършващите пълнолетие

Безплатно пътуване с влак из Европа за навършващите пълнолетие

  • bobi
  • 12 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Безплатно пътуване с влак из Европа за навършващите пълнолетие

Обиколка на Европа с влак като подарък за рожден ден – инициативата е на Еврокомисията, която ще плати билетите. Гратис обаче ще пътуват само младежите, които навършват 18 години.

Пътешествията започват още това лято. Целта – тийнейджърите да опознаят Стария континент и да се докоснат до различни ценности и култури. Щастливците, които ще пътуват напълно безплатно с железниците, ще са близо 30 000 и ще бъдат избрани чрез конкурс.

Страната ни също има интерес да се включи в инициативата. От БДЖ обаче все още не са решили до кои точно дестинации да отведат младежите.

Щом навършва пълнолетие, Николай получава незабравим подарък от родителите си.

„Билет за неограничен брой пътувания в съседна Румъния. Други железници, други хора, чувството е уникално”, разказва Николай Козарски.

Не след дълго пътешествията с влак се превръщат в негово хоби и така за няколко години по-късно Николай успява да обиколи почти цяла Европа.

„С влак е тръпката. Със самолета какво ще видиш? Небето. С влака виждаш абсолютно всичко. Планини, реки, селища. Просто фантастично”, добавя Николай Козарски.

С кампанията „Открий Европа“ това удоволствие ще изпитат хиляди младежи, родени в първата година на новото хилядолетие.

„Една трета от европейците в момента, които са между 18 и 29-годишна възраст, всъщност нямат приятели и не познават никакъв човек от друга държава-членка. Цената на един такъв билет е между 350 и 500 евро, а пък сега, с тази програма, той ще бъде безплатен”, обяснява евродепутатът Ева Майдел.

Участие в инициативата „Открий Европа“ вече за заявили над 30 железопътни компании в Европа. За отдалечени държави и острови билетът за влак ще може да се замени с такъв за автобус или ферибот. Идеята е инициативата да се превърне в европейска традиция. А от евродепутатите зависи и дали догодина бюджетът ще е още по-голям.

 

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top