fbpx
Начало » Държави » Европа » Шотландия

Шотландия

Обща информация      

С население от малко над 5 милиона и значими залежи на нефт и природен газ в Северно море, Шотландия се нарежда сред страните с най­висок жизнен стандарт в света. „Страни” е относително, защото Шотландия всъщност е част от Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.

Шотландците имат свой собствен парламент, законодателство, министър­председател и министерски съвет. Местните политици имат почти пълна автономия, с изключение на три сфери ­ външната политика, валутата и отбраната, които остават под контрола на британските власти.

Страната се намира в най­планинската част на Острова. Това е единственото място във Великобритания, където може да се говори за зима и редовно вали сняг.

Шотландия има дългогодишни традиции в областта на висшето образование и нейната образователна система се различава от тази в други части на Обединеното кралство. Шотландското образование набляга на широтата на предлаганите учебни дисциплини и тяхната достъпност до обществеността.

Видове учебни заведения

Университети, колежи.

Език на обучение

Английски език

Документи за кандидатстване

Документите, които трябва да подготвите, са на практика идентични с тези, които се изискват в останалата част на Острова.

  • UCAS формуляр (UCAS – централизираната електронна система за кандидатстване в университети и колежи (www.ucas.ac.uk), попълнен онлайн в системата
  • преведена и легализирана академична справка/диплома за средно образование с оценките към момента на кандидатстване
  • препоръки (най­често 2 броя)
  • мотивационно писмо
  • сертификат за владеене на английски език ­ IELTS, TOEFL, CAE или CPE.

Най-­добър срок за кандидатстване

Кандидатстването в Шотландия се осъществява чрез UCAS. Сроковете за кандидатстване са същите, както и при кандидатстването в Англия: 15 януари в годината, в която ще започне обучението. 

Как е организирано обучението

Бакалавърските програми в Шотландия се отличават от тези в останалата част на Великобритания най­вече по продължителността им – 4 години, вместо 3. Това съответно предполага и по­обширни учебни планове по много от програмите.

Стипендии           

Стипендиите, които висшите училища отпускат, рядко са под формата на пари в брой, ако има такива. Все пак покриването на таксите от държавата не е малко, особено ако направим сравнение с цените в съседна Англия.

Такса за образование           

Обучението в Шотландия е безплатно за студенти от Европейския съюз, което го прави изключително привлекателно за  кандидат­студентите от България. Финансирането на семестриалните такси се осъществява от шотландското правителство чрез SAAS (Student award agency for Scotland). Подаването на документи става след получена оферта от шотландски университет.

Разходи за живот        

Разходите за живот варират от 800 до 1100 британски лири на месец (заедно с тези за квартира/общежитие),

400-­500 за наем. Големите градове в страната са доста скъпи, особено в регионите, популярни сред международните туристи. Нужни са 200­300 паунда за храна; 200-­300 за транспорт, учебни пособия, (а защо не и за малко забавления).

Работа        

Изискванията за работа в Шотландия са същите като тези в останалата част на Великобритания. От 2014 г. отпаднаха и последните формални пречки пред българите за достъп до трудовия пазар.

Полезни сайтове

www.studyinscotland.org

www.saas.gov.uk

www.scotland.org

www.aboutscotland.in

Top