fbpx
Начало » Държави » Европа » Швейцария

Швейцария

Географска справка

столица

Берн

официални езици

немски, френски, италиански, рето-романски (или романшки)

население

8,376,605

площ

41,285 km2

валута

Швейцарски франк (CHF) (на много места се приема и евро)

климат

умеренo-континентален/ високопланински

Средно образование

В Швейцария се получава средно образование след 4 годишен период на обучение, включващ между 13 и 15 предмета в зависимост от типа училище, за което става дума. Този етап на образованието завършва с полагане на някои от петте вида Швейцарскa конфедерална матура (Eidgenössische Matura).

Като цяло най-големи се приликите с немската образователна система, В следствие на дългогодишните кулутрни и икономически връзки със страни като Германия, Италия, Франция и Великобритания в Швейцария има много училища, които предлагат обучение по международни немски, френски или IB програми. В алпийската страна има основно два вида средни училища – гимназии и професионални средни училища.

Швейцарските гимназии са сходни като структура с познатите ни в България учебни заведения. Основните типове гимназии са: природо-математически (Mathematische und Naturwissenschaftliche), езикови  (Neusprachlichе) и икономичеаски (Wirtschaftsgymnasium).

 Обучението в професионални средни училища (Berufslehre) отнема между две и четири години в зависимост от професията, която се изучава. Буквалният превод на името на тези училища означава по-скоро „училище за занаяти”. Най-често там се обучават механици, дърводелци, фризьори, но също така има и курсове по библиотечно дело, счетоводство, компютърна грамотност и т.н.

Пансионни училища

Пансионните училища са популярни във Швейцария и такива съществуват в почти всички кантони на страната. В зависимост от официалният език в региона се предлага обучение на немски, френски и италиански езици плюс интензивно обучение по английски език.

Традиционно, пансионните училища се делят на релиозен принцип – има протестански, католически и „неутрални”. Макар днес практически всички училища да са отворени и за деца от други религии, вероучението и стриктните християнски порядки са важна част от живота в много тях (особено в католическите).

Такси и разходи

Хора, прекарали време в Швейцария, споделят, че за да покриете всичките си разходи като наем, храна и учебници са ви необходими минимум 1 200 швейцарски франка (1 000 евро) месечно. Сума, която звучи внушително за повечето българи. Образованието в държавните училища иначе е безплатно, но за частно школо или интернат, ще ви се наложи да си заделите сума от порядъка на 3500 до 6000 швейцарски франка на година.

Живот в Швейцария

Швейцария е нетипична страна в много отношения... На нейната териория съжителстват говорещи немски, френски, италиански езици, както и множество емигранти. Нейната позиция в средата на Европа е създала комбинация от традициите на образователните системи на няколко държави.

Интересно е, че почти всички от жителите на страната говорят поне по два езика. Най-често това са френски и немски, но истината е, че можете да се оправите и само с английски, особено в големите градове и туристически центрове.

В алпийската страна винаги са били силни изолационистките настроения и на емигранти не винаги се гледа с добро око. В същото време чуждестранните ученици и студенти правят образованието е важен сектор за местната икономика и традиционно се приемат добре от обществото.

Предлагани учебни програми

International Baccalaureate

Swiss Matura (Eidgenössische Matura)

German Abitur

French Baccalaureate

Полезни връзки

www.sieps.ch

www.about.ch

Обща информация      

Швейцария е малка вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. В някои отношения страната, скътана високо в Алпите, сякаш се е откъснала от света. Поддържа позиция на неутралитет и днес не е член нито на Европейския съюз, нито на НАТО.

Тази й изолация обаче не се отнася до икономиката. Напротив – там са разположени седалищата на някои от най­големите банки, фармацевтични и високотехнологични компании и 50 международни организации, включително Червеният кръст и Световната търговска организация.

Швейцария е единствената държава в Европа, която се определя като конфедерация и „директна демокрация”. След избори всички партии влизат в управлението на държавата, а годишно се провеждат поне по 12 национални референдума и още много локални. Концепция за управление, която вероятно звучи шокиращо за българите.

Видове учебни заведения

Университети ­ признатите на национално ниво университети са 14, сред които 2 консерватории за изкуство и музика.

Професионални висши училища ­ най­често подготвят кадри за туристическата индустрия и технически специалности. Възпитаниците им получават колежанска степен, но могат да продължат и до бакалавър.

Език на обучение

Немски език, френски език, италиански език, английски език.

Документи за кандидатстване

  • Формуляр за кандидатстване на избрания университет
  • Диплома за средно образование или академична справка, ако дипломата още не е получена – нотариално заверено копие, официален превод на английски, легализация и апостил
  • Сертификат за владеене на съответния език (немски, френски, италиански, английски)

Възможно е някои университети да изискват и полагането на допълнителни изпити за прием.

Най­-добър срок за кандидатстване

В Швейцария няма общ строго определен срок за  кандидатстване във всеки университет. Учебната година традиционно започва през септември и трябва да сте готови с документите си в интервала януари­юни същата година. Същевременно е добре да проверите и в отделните университети за възможности за зимен или допълнителен прием.

Как е организирано обучението

Учебната година се състои от два семестъра и обикновено се започва с подготвителна сесия. Началото на зимния семестър е септември и приключва през декември, преди Коледните празници. Летният е от февруари до юни.

Стипендии

Швейцарското правителство предлага стипендии за чуждестранни студенти от много държави, но при доста строги условия. Трябва да сте под 35-­годишни, да нямате друга работа, да имате препоръка от преподавател и висшето си училище и т.н. Всички тези фактори влияят и на размера на стипендията. Повече информация по този въпрос може да намерите на сайта на швейцарското образователно министерство или в посолството. Освен това някои университети предлагат стипендии или отстъпки от таксите. Но тук генерализации не могат да се правят – трябва да проверите условията за всяко конкретно място.

Такса за образование

Годишните такси за образование в държавните университети в Швейцария варират в доста широки граници. От около 1200 до 8000 швейцарски франка на година.

Разходи за живот

Животът в алпийската страна определено е скъп. За да покриете всичките си разходи като наем, храна и учебници са ви необходими 1500 швейцарски франка (1200 евро) месечно. Сума, която звучи внушително за повечето българи.

Работа

Макар да не е част от Европейския съюз, Швейцария принадлежи към т.нар. Европейско икономическо пространство и там важат ­ в общи линии ­ същите правила.  В същото време трябва да знаете, че студентите имат право на труд до 22 часа на седмица, а налице са и някои законови ограничения и разпоредби при наемането им.

Полезни сайтове

www.swissuniversity.ch

www.educa.ch 

www.eda.admin.ch

www.berufsberatung.ch

www.sbf.admin.ch

www.stipendien.educa.ch

www.housingforstudents.ch

Срок на обучение

Магистърските програми са с продължителност 1.5 – 2 години. Master of Advanced Studies (MAS) е едногодишна програма, която обаче не дава достъп до продължаване за докторска степен.

Език на обучение

Обучението в страната се провежда на три от официалните езици – немски, френски и италиански. Освен това, може да откриете много магистърски програми на английски език.

Езикови сертификати

В зависимост от езика, на който се провежда обучението в избраната програма, можете да докажете владеенето му с всеки от международно признатите английски, немски, френски и италиански езикови сертификати или чрез входящ езиков тест, ако съответният университет има такъв.

Условия за прием

Всеки университет самостоятелно определя изискванията си за прием в магистърска програма. Кандидатства се по документи, а задължително условие е наличието на бакалавърска степен, като отново всяко висше училище самостоятелно определя дали тя дава достъп до обучение за магистърска степен. Преди да подавате документи, поискайте от избраната институция становище относно приложимостта на бакалавърската ви диплома за продължаване на обучението именно там. Документите при кандидатстване трябва да са преведени на посочения от университета език и легализирани. Обучението се извършва на два семестъра: септември - декември и февруари – юни. Ще се нуждаете от студентска виза. При кандидатстване във висше училище трябва да предоставите финансови гаранции за следването си.

Такси

Най-общо таксите варират между 1 200 и 8 000 швейцарски франка на година. В частните висши училища могат да бъдат значително по-високи, особено в МВА програмите.

Условия за живот в страната

Швейцария има много висок жизнен стандарт. Студентите обикновено си делят наем в общ апартамент или къща, тъй като местата в общежитията не стигат и често се чака много. Препоръчително е да разполагате с поне 1 000 швейцарски франка на месец за жилище, храна и други разходи. Студентите имат право на почасова работа.

Варианти за финансиране

В Швейцария е възможно да получите стипендия при следване за магистърска степен. Информация можете да потърсите на www.sbf.admin.ch или да се обърнете конкретно към избраното висше училище.

Плюсове и минуси

В Швейцария има отлични условия за обучение и живот, а няколко от висшите училища са от най-висока световна класа. Плюс е, че можете да избирате програми на четири различни езика. Обучението не е от най-достъпните във финансово естество и като такси , и като средства за живот. Внимателно проучете дали дипломата ви се признава от висшето училище, в което кандидатствате, и дали неговата се признава у нас.

Полезни сайтове

Top