fbpx

Италия

Географска справка

столица

Рим

официален език

италиански

регионални езици

немски, френски, словенски

население

59,800,878

площ

301,338 km2 

валута

Евро (EUR)

климат

средиземноморски

Средно образование

Училищното образование в Италия отнема 8 години и се разделя на два етапа:Scuola secondaria di primo grado, наричана още Scuola media, където се обучават деца на възраст от около 11 до 13 години. Scuola secondaria di secondo grado, по популярна като Scuola superiore, която  може да се определи като е еквивалент на гимназиите в България. Учениците там са на възраст между 14 и 19 години. Самите средни училища пък се разделят на три типа според специализацията си:

Лицеи (Liceo) – Обучението в тези училища с по теоретична насоченост като има възможност за специализиране в областта на хуманитаристиката и изкуствата.

Технически институти (Istituto tecnico) – Образованието в техническите училища комбинира общообразователните предмети със специализирани науки като икономика, туризъм, високи технологии и т.н.

Професионални институти (Istituto professionale) – Това са също – по същество – технически училища, но целта им е да подготвят млади хора директно за пазара на труда, а не за висше образование. Някои от често срещаните профили са земеделие, хранително-вкусова промишленост, занаяти, строителство и т.н.

Пансионни училища

В Италия, както и в повечето южноевропейски държави, пансионните училища не са широко разпространени. Към 2016 година в Италия работят само 2 такива – Канадският колеж в Рим и училището “Св. Стефан” в град Ланчяно. Общо двете училища обучават около 350 деца от 9-ти до 12-ти клас.

Такси

Таксите в частните училища на страната варират в доста големи граници и е трудно да посочим ориентировъчна сума. Като начало се заплаща такса за записване от 330 до 550 евро. В зависимост от училището и типа паралелка, към която проявявате интерес следват ежемесечни такси от по 175 до 350 евро месечно.

За обучение в двете пансионни училища, родителите на бъдещите ученици трябва да се разделят с по-голяма сума пари. За една учебна година в Рим се изискват 35 000 евро, а в Ланчяно 40 000. Разбира се, в тази сума са включени и настаняване, хранене, интернет и т.н.

Живот в Италия

Италиaнците са хора с гореща кръв, които обичат да се отдават на забавления, танци и... малко по-малко на работата. Поне това гласят стереотипите за тях. Надали можем да вземем всички толкова насериозно всичко, което се говори, но че скука на Апенините няма е в общи линии сигурно.

Италианският език не е труден за научаване и много от българите, които са се премествали в страната по работа, споделят, че няколко месеца са достатъчни за придобиването на добро говоримо ниво.

Като заговорихме за наши сънародниците в Италия няма как да не кажем, че там всъщност се намира една от най-големите групи българи в чужбина. Според данните на българското посолство в Рим става дума за приблизително 120 000 души, концентрирани най-вече в северната и централна част на страната.

Предлагани учебни програми

Diploma di liceo

Diploma di istituto tecnico

Diploma di istituto professionale

Qualifica professionale 

Licenza professionale

International Baccalaureate

Полезни връзки

www.incorporateinitaly.wordpress.com

www.istruzione.it

www.euraxess.it

Обща информация      

С население от над 60 милиона души Италия е една от най­многолюдните страни на Стария континент. Икономиката й е седма в света и четвърта в Европа, въпреки трудностите, които изпитва през последните години.

Страната може условно да бъде разделена на две – богат и индустриа­лизиран север и доста по­беден и рядко населен юг. Най­големите и престижни учебни заведения се намират на север – в Милано, Венеция и в столицата Рим.

Официалният език е италиански, но в отделните области се ползват още немски, словенски, фриулски, сардински и френски езици. Когато добавим и множеството емигранти от Източна Европа и Северна Африка към тази смес, няма как да не получим едно наистина разнородно и мултикултурно общество.

Видове учебни заведения

В страната има общо над 130 държавни и частни висши учебни заведения. Бакалавърската степен почти навсякъде се придобива след 3 години обучение.

В страната действат:

Университети/Колежи – тригодишен срок на обучение в широк спектър от специалности.

Висши учебни заведения по изкуствата – Италия се слави като най­доброто място за образование в сферата на модата, дизайна и изобразителното изкуство.

Език на обучение

Италиански (основно) и английски.

Документи за кандидатстване

В Италия няма централизирана система за кандидат­студенти. Задължително трябва да проверите изискванията на всеки отделен университет, за да избегнете изненади. Обикновено трябва да подготвите:

формуляр за кандидатстване;

  • диплома за завършено средно образование или академична справка (преведена на италиански и легализирана);
  • сертификат за владеене на италиански език (CELI, CILS). Консултирайте се с избраните университети за нивото, което изискват или други приемливи за тях езикови изпити;
  • паспортен формат снимки – 2 бр.

Най-­добър срок за кандидатстване

Липсата на централизирана система при кандидатстване предполага и големи различия в сроковете за подаване на документи. Тези разлики са особено видими при частните висши училища. Затова най­доброто, което можете да направите, е да започнете да си подготвяте документите още с началото на 12 клас, т.е. колкото по­рано, толкова по­добре.

Как е организирано обучението

Академичната учебна година е съставена от два семестъра. Първият започва между септември и октомври и завършва съоветно през януари или февруари. Вторият започва февруари и завършва юли.

Стипендии

След като бъдете приети в италиански вуз, ще трябва да се свържете с DSU office (или Diritto allo studio universitario). Това е дирекцията, координираща финансовата помощ и стипендиите в университетите. Оттам ще получите всичката необходима информация за отстъпки, стипендии или други възможности, които имате като студент на съответния университет.

Такса за образование

Италианските университети имат практиката да правят отстъпки в таксите според доходите на семейството. Средно студентите, следващи на Апенините, ще трябва да заплатят между 850 и 3000 евро за академична година. В частните учебни заведения таксите могат да достигнат и до 10 000 евро. 

Разходи за живот

Месечно за издръжка са нужни 800­900 евро, в които влизат:

  • 400­500 евро за наем и сметки
  • 200 евро за храна
  • 200 евро за транспорт, учебни пособия, други разходи.

Работа

Имате право на работа без ограничение във времето, но все пак е важно да можете да я комбинирате с образованието си. Това предполага почасова заетост, което може да бъде дори по­добре за вас, тъй като италианската икономика в

момента изпитва трудности и рабодателите

са по­склонни да наемат на половин

работен ден.

Полезни сайтове

www.studyinitaly.bg/

www.studyinitaly.it

www.iicsofia.esteri.it

Географска справка 

столица

Рим

официален език

италиански

регионални езици

немски, френски, словенски

население

59,800,878

площ

301,338 km2 

валута

Евро (EUR)

климат

средиземноморски

 

Продължителност на магистърските програми 

Обучението за магистърска степен се провежда във втория цикъл на университетското образование в Италия. Master Universitario di 1° livello и Master Universitario di 2° livello се присъждат след обучение 1-2 години; Dottore Magistrale, Master of Arts (MA) и Master of Science (MSc) са степени, които се получават след завършване на 2-годишни магистърски програми. 

Език на преподаване

Магистърските програми се предлагат на италиански и по-рядко на английски език. 

Езикови сертификати

Италианските езикови сертификати CELI и CILS се използват за удостоверяване ниво на владеене на езика при кандидатстване за магистратура на италиански език. С английските езикови сертификати IELTS, TOEFL и сертификатите на Cambridge ESOL можете да кандидатствате за магистърски програми на английски език. 

Условия за прием

Държавните висши училища в Италия са напълно автономни и всяко от тях самостоятелно определя условията си за прием, признаването на дипломи, протичането на учебния процес. Препоръчително е да уточните изискваните документи с всеки университет, в който сте избрали да кандидатствате. Стандартният пакет включва: формуляр за кандидатстване, бакалавърска диплома (или академична справка), покриваща първия цикъл на университетското образование там, сертификат за владеене на италиански или английски език, според изискването на висшето училище, препоръки, мотивационно писмо (преведени на италиански език и легализирани).  

Учебната година започва през септември/октомври и завършва през юли. Крайните срокове за подаване на документи е добре да уточните с избраното висше училище. Препоръчително е да имате готовност да го направите поне 2 месеца преди началото на обучението.  

Такси

Таксите за магистърските програми се движат в много широки граници. Има магистратури в държавни висши училища с такси от по 900 евро на година, 1 600 евро на година. Има магистратури, при които първата  година се заплащат около 600 евро, а втората година, според финансовите възможности на студента се доплаща между 100 и 3 000 евро. В частните висши училища за МВА програма или за топ магистратура в областта на дизайна може да се очакват значително по-високи такси.  

Условия за живот в страната

Препоръчителната сума, с която трябва да разполагате на месец, е поне 1 000 евро. Тъй като университетите рядко имат общежития, студентите поделят наем на апартамент или къща. Наем на самостоятелно жилище варира много според местоположение и квадратура, но като условни граници са посочени 400 – 1 000 евро. Най-общо казано, един студент трябва да предвиди около 300 евро за самостоятелна стая в поделено жилище. Около 6-10 евро е меню в заведение за бързо хранене, литър мляко е 1.20 евро, 1 евро е еднократен билет за метро в Рим и Милано, билет за кино – 7.50 евро. Гражданите на държави от ЕС могат да работят в Италия без специално разрешително.    

Варианти за финансиране

Направете контакт с избраното висше училище. Стипендии за магистратури се отпускат и на база академични показатели и потенциал, и на база социално положение.  

Плюсове и минуси

Италия е отлично място за туризъм и почивка, както и топ дестинация за образование в областта на модата и дизайна. Почти без изключения, висшите училища не разполагат с общежития, университетите не са от най-престижните в световен план и няма голям избор от варианти за магистърски програми на английски език. 

Полезни сайтове

  • www.study-in-italy.it
  • www.iicsofia.esteri.it
  • www.iicsofia.esteri.it
  • www.borseonline.esteri.it
Top