fbpx
Начало » Държави » Европа » Испания

Испания

Географска справка

столица

Мадрид

официален език

испански

регионални езици

каталунски, баски, галисийски

население

46,066,773

площ

504,645 km2

валута

Евро (EUR)

климат

средиземноморски

Средно образование

Учениците започват средното си образование в Испания на 12 годишна възраст. Самото образование се разделя на два етапа: Задължителен (Educación Secundaria Obligatoria), който отнема 4 години, за ученици от 12 до 16 годишна възраст, и избираем (Bachillerato) за учениците между 16 и 18 години.

Завършването на първият етап също реално носи квалификация средно образование, но не дава възможност за кандидатстване в университет. Тези, които искат да продължат обучението, задължително трябва да останат в училище до 18 годишна възраст.

Испанското средно образование следва сходна структура с A Levels във Великобритания и French Baccalaureate във Франция. Някои от изучаваните предмети са задължителни, а други се избират от учениците. Сред задължителните са Испански език и литература, регионалният език (баски, каталунски, галисийски и т.н.), История, Философия, Математика, Спорт и др.

Незадължителните предмети включват 2-ри чужд език, Психология, Информационни технологии, Вероучение и други. Разбира се, освен тези предмети всяка паралелка изучава и други неща свързани с нейният профил (чуждоезиков, хуманитарен, икономически, технически).

Частните училища следват учебната програма, утвърдена от испанското правителство, като допълнително към нея могат да предлагат обучение и по други международно признати програми като IB. Съществуват два типа подобни училища - колежи с напълно частно финансиране (Colegios Privados) и частни колежи, които се дотират от държавата   (Colegios Concertados).

Пансионни училища

Пансионните училища в Испания са разположени най-вече в или около големите градове на страната като Мадрид, Барселона или Валенсия. Много от тях имат поддържат тесни връзки с учебни заведения от англоговорящите страни и провеждат обучението си на испански и английски език (и на каталунски в Каталуния).

Този тип училища зависят изцяло от частно финансиране и следователно имат много високи изисквания за прием и високи такси.

Такси

Средната такса за обучение в частно училище в Испания е около 1000 евро. Трябва да знаете, че тази сума може да варира в големи граници, според профила на избраната от вас паралелка. Училища, където се преподава и на испански, и на английски език, обикновено изискват и по-големи такси. Същото важи и за по-тясно специализирани икономически паралелки. Някои частни училища получават и държавна субсидия, благодарение на която поддържат чувствително по-ниски цени.

Пансионните училища са доста по-скъпи, но таксите там все пак включват и храна, настаняване, спортни занимания и в някои случаи и транспорт. Цената на една учебна година в подобно училище може да надхвърли и 2000 евро.

Живот в Испания

За Испания чужденците разказват, че е слънчева и топла с много дружелюбни хора. През последните години страната страда много от световната криза, която е дала негативно отражение на испанската икономика и начин на живот. Голяма част от българската диаспора в страната се е завърнала у нас или се е пренасочила към други страни през последните няколко години.

Въпреки това не може да се каже, че животът в Испания се е променил твърде радикално. Страната е едновременно безопасна за тийнейджъри, като същевременно предлага много възможности за забавления, туризъм и социализация.

Предлагани учебни програми

Bachillerato en España

International Baccalaureate

Полезни връзки

www.schools-in-spain.com

www.donquijote.org

www.tostudyinspain.com

www.infocolegio.com

 

Обща информация      

Кралство Испания е разположено в югозападната част на Европа ­ Иберийския полуостров. Според някои проучвания, цели 11% от населението на Испания са емигранти, което е абсолютен рекорд в Европа. По­голямата част от тях са от бив­шите испански колонии в Латинска Америка, но има и много преселници от
Северна Африка и
Източна Европа.

Испанският е един от най­разпространените езици в света и много хора прогнозират, че международното му влияние ще се засилва с нарастването на икономическата сила на Латинска Америка. В самата Испания обаче се говорят и доста други езици ­ каталунски,  галисийски, баски и т.н. и местните традиционно ги предпочитат пред испанския.

Висше образование в Испания се предлага в 49 държавни висши училища, 14 частни и 4 университета към Католическата църква.

Видове учебни заведения

Университети – най-­големите учебни заведения в страната, предлагащи голямо разнообразие от програми.

Католически университети – определението „католически” на тези висши училища е по­скоро историческо и няма съществено отражение върху учебния процес днес.

Бакалавърската степен отнема 4 години (или 240 кредита) при почти всички специалности.

Език на обучение

  • Испански
  • Английски

Документи за кандидатстване   

Проверете изискванията на всеки отделен университет преди да подавате документи! Най­често ще ви бъдат необходими следните неща:

  • диплома за средно образование или академична справка с текущите оценки и преподавани предмети
  • езиков сертификат D.E.L.E. (Diplomas de Español como Lengua Extranjera), минимум ниво B2
  • мотивационно писмо

Всичко това трябва да се преведе на испански език и да се легализира.

Най­-добър срок за кандидатстване      

В Испания има два приема: редовен ­ до първата седмица на юни и късен – до началото на септември.  И в двата случая академичната година започва през октомври, но е желателно да сте готови с документите си още за редовния прием, тъй като местата в много популярни специалности се изчерпват.

Как е организирано обучението 

Учебната година протича много сходно с тази в България. Има  2 семестъра (зимен и летен), като всеки от тях завършва с изпитна сесия.

Стипендии           

Хубавото на университетите в Испания е, че имат множество програми за стипендии: за успех от дипломата за средно образование; за успех по време на следването; социални стипендии; стипендии, отпускани от партньорски организации; стипендии за обмен и т.н. Лошото е, че отпусканите стипендии не са толкова много и студенти от Европейския съюз трудно се класират за тях, особено когато става дума за бакалавърски програми.

Такса за образование

Държавните висши училища таксуват между 535 и 1280 евро на година за бакалавърска степен. При частните университети сумите стават по­сериозни – от порядъка на 6000 до 12 800 евро годишно.

Разходи за живот

Препоръчително е на месец да се разполага с поне 800 евро за покриване на основни разходи за квартира, сметки, храна, учебни пособия, транспорт.

Работа        

Студентите в Испания имат право на работа при ограничения в работните часове. Проблем е и високата младежка безработица в страната – около 27%. Конкуренцията за работни места вече е жестока и няма гаранции, че ще намерите нещо.

Полезни сайтове

www.embespbg.com

www.sofia.cervantes.es

www.studyingin­spain.com

www.spainedu.org

Географска справка 

столица

Мадрид

официален език

испански

регионални езици

каталунски, баски, галисийски

население

46,066,773

площ

504,645 km2

валута

Евро (EUR)

климат

средиземноморски

Продължителност на магистърските програми 

Магистърските програми са с продължителност от 1-2 години. 

Език на преподаване 

Програмите се предлагат основно на испански и английски език. 

Езикови сертификати 

Най-често университетите не посочват като изискване за прием представянето на езиков сертификат, а просто нуждата от владеене на езика на преподаване. Това значи, че можете да представите испанския езиков сертификат Diplomas de Español como Lengua Extranjera (DELE), както и всеки от международно признатите английски езикови сертификати, ако програмата е на английски език, и това трябва да е предостатъчно. При всички случаи е добре да владеете испански език, тъй като, ако се започне от сайтовете на университетите, които основно са на испански, и се стигне до ежедневното общуване, той е основният език. 

Условия за прием 

Кандидатстването за прием в магистърска програма е по документи. Основното е наличието на призната в Испания бакалавърска диплома или академична справка от университета за завършено обучение до бакалавърска степен, ако още не сте получили дипломата. Документите, които изпращате, трябва да са преведени на испански език и легализирани. Формуляри за кандидатстване можете да попълвате онлайн на сайтовете на висшите училища. За различните магистърски програми може да ви изискат бакалавърска степен в същата или сходна област, мотивационно писмо, понякога и трудов стаж. Учебната година започва през октомври, а относно сроковете за подаване на документи е добре да се обърнете към конкретното висше училище, тъй като те могат да бъдат различни. 

Такси 

Цените на магистърските програми в държавните университети се определят от Министерството, докато частните имат свобода да определят таксите си. През учебната 2014/ 2015 година цената на кредит е между 16 и 35 евро. Следователно магистратура с продължителност 60 кредита може да струва на студента между 995 и 1 920 евро в държавен университет.

 Условия за живот в страната 

Испания е приятна за живеене страна с топъл климат и добре устроени градове. Най-скъпо излиза издръжката в Барселона и Мадрид. Университетите не разполагат с много места в общежития и достъпът до тях е труден. Практика е студентите да си поделят наем на апартамент, което може да позволи на човек да заплаща 200 – 300 евро за подслон и консумативи, а още толкова биха стигнали за храна. В общи линии с около 800 евро спокойно може да се покрие месечната издръжка. Хранителните продукти са с цени съпоставими с тези у нас и дори по-евтини при доста артикули.   

Варианти за финансиране 

Университетите отпускат стипендии за студенти в магистърски програми. Те са годишни и могат да покрият част от таксата или цялата такса. Нужно е да имате покрит брой кредити, ограничени финансови възможности и висок успех. Съществува програма за стипендии за следдипломна квалификация (www.becasmae.es), по която се отпускат стипендии.   

Плюсове и минуси 

Испания не е от топ образователните дестинации и с изключение на престижните бизнес училища като ESADE, IE Business School, IESE Business School, EADA Business School, висшите училища в страната не са част от световния образователен елит. От друга страна имате възможност да се обучавате срещу приемливи и дори ниски такси за определени магистърски програми и да живеете в страна с приятен климат и не особено висок жизнен стандарт. Повечето висши училища не осигуряват място в общежитие, но пък студентите имат право на работа.

 Полезни сайтове     

  • www.embespbg.com
  • www.sofia.cervantes.es
  • www.guiauniversidades.uji.es
  • www.tostudyinspain.com
  • www.spainedu.org     
Top