fbpx

Гърция

Географска справка

столица

Атина

официален език

гръцки

регионални езици

-

население

10,816,286

площ

131,957 km2

валута

Евро (ЕUR)

климат

Средиземноморски

Средно образование

Посещаването на училище е задължително за всички гръцки деца на възраст от 6 до 15 години. След  приключване на основното образование (т.нар. Димотико) учениците започват гимназиалното си образование (Гимнасио). Гърците се гордеят много със своята история в средно образование се изучава засилено старогръцки език и литература. Това важи както за държавните, така и за частните висши училища. Останалите изучавани предмети, като цяло не се отличават от стандартните учебни планове на съвременните училища.

Гърция е една от страните в континентална Европа с най-много ученици в частни училища – около 6 на сто. Англоезичните държави традиционно имат доста повече, но за южната ни съседка (където всякакви неща са държавни) това е изненадващо висок процент.

Пансионни училища

Свикнали сме да асоциираме Гърция с безкрайни плажове, древна история, а напоследък – за съжаление – и с гръцката криза. За пансионни училища в южната ни съседка рядко се говори. Затова вероятно ще останете изненадани, че там има 22 училища, предлагащи настаняване на учениците си. Повечето от тях са разположение в или в близост до един от двата големи големи градове в страната – Атина и Солун. Много от тях са свързани с училища и колежи в други страни – най-много са от Обединеното кралство. Повечето предлагат обучение на гръцки и на английски език, с изключение на двете немски училища в Солун и Атина, където се преподава и на езика на Гьоте.

Такси

Образованието в държавните средни училища в Гърция е напълно безплатно за граждани на ЕС. Всъщност, и в момента, много деца от българската общност в южната ни съседка се обучават в такива училища. При частните гимназии нещата вече стоят по друг начин. Годишните такси варират в много големи интервали – от 1 500 евро до над 13 000.  Всичко това зависи от типа училище, учебната програма и възрастта на детето. Както вероятно се досещате - в пансионните училище е по-скъпо отколкото в останалите. Но не трябва да забравяме, че в тези учреждения се покриват много други разходи – храна, настаняване и т.н.

Живот в Гърция

За деца в ученическа възраст животът в Гърция има едно безспорно предимство – близо е до България. Това едва ли е изречение, което ще чуете често, когато говорим за образование в чужбина. Но в тази възраст безспорно е плюс, че родители и деца могат да поддържат връзки и да пътуват по-често. Заради икономическата кризи има известно нарастване на негативните настроения спрямо чужденците в Гърция, но това не не е насочено към българските граждани.

Доказателство за това е голямата българска общност в страната – около 70 000 емигранти от последните десетилетия живеят в големите градове. В Беломорска Тракия има още поне 35 000 души, които говорят български език, макар не всички да се определят като българи.

Предлагани учебни програми

Средно образование – стандартният, одобрен от държавата учебен план. Получава се както в държавните, така и в частните учебни училища. С тази диплома може да кандидатствате във висше училище в Гърция. За чужбина ще ви трябва превод и легализация в местното образователно министерство.

International Baccalaureate – Не е изненада, че една от най-разпространените международни програми в средното образование се предлага и в Гърция. Обучението за IB диплома се предлага в няколко частни училища. За повече информация може да разгледате сайта www.isbi.com, в секцията за Гърция.

Английски и немски дипломи – вече споменахме, че има училища, свързани с образователни институции в други страни. Възможно е да получите и специална диплома от тях. Важно е да кажем, че завършилите в Гърция няма как да се явят на немска матура например, но могат да получат удостоверение от училището, което се цени много от работодатели и унвиерситети.

Полезни връзки

www.isbi.com

www.studyingreece.gr

 

Обща информация

На територията на Гърция се е развивала древ-ногръцката цивилизация, която се счита за основа на съвременната западна култура, към която принадлижим и ние, българите. Това е родината на демокрацията, европейската философия, литература и драма (вкл. трагедията и комедия-та), редица математически принципи, първите монети и Олимпийските игри.

Стотиците острови на страната, километричните плажове и исторически забележителности определят позицията на Гърция като една от топ-дестинациите за туризъм в света.

В Гърция има и впечатляващо изобилие от университети (както частни, така и държавни). Много от тях работят в тясно сътрудничество с американски или европейски образователни институции. Това е и причината освен на гръцки в местните университети да има и избор от програми на английски език. Някои от тях са на изключително високо ниво на преподаване и с добра репутация не само в региона, но и в Европа.

Видове учебни заведения

Университети – предимно хуманитарни и изследователски висши училища. Някои от най­големите висши учебни заведения в страната са университети. Технически висши учебни заведения – специализирани в инженерни науки, архитектура, строителство и т.н. Колежи – много от частните вузове са именно колежи. В тази категория влизат висши учебни заведения с малък брой специалности, бизнес училища и подобни.

Език на обучение

Гръцки (основно) и английски.

Документи за кандидатстване

В Гърция няма централизирана система за кандидатстване, за разлика от Великобритания и Германия например. Затова е важно да проверите внимателно изискванията на желания от вас университет. Все пак можем да очертаем няколко основни неща:

 • формуляр за кандидатстване на избрания университет;
 • копие от документ за самоличност и гражданство
  (задграничен паспорт)
 • диплома за средно образование – нотариално заверено копие, официален превод на английски, легализация и апостил
 • сертификат за владеене на гръцки или английски език (само за програмите на английски език).

Някои университети може да изискват и полагането на допълнителни изпити за прием. Обикновено това се случва в частните висши училища или в академиите за изкуства.

Най­-добър срок за кандидатстване

Препоръчително е да сте готови с документите си до края на месец юли в годината, в която смятате да започнете следването си.

Как е организирано обучението

Обучението в Гърция се организира в рамките на два семестъра: зимен ­ от 1­ви октомври до 30­ти януари и летен ­ от 1­ви март до 30­ти септември.

Стипендии

Някои от частните гръцки университети предлагат частични стипендии за студенти за покриване на семес­триалните такси. В държавните университети е доста по­трудно това да се случи. Гръцкото министерство на образованието предлага различни ежегодни стипендии за чуждестранни студенти, част от които са за българи.

Такса за образование           

Обучението в държавните университети е безплатно,
(което е и причината за ограничения брой стипендии). Между 5000 и 16 000 евро на семестър са таксите в частните университети.

Разходи за живот        

За покриване на разходите си в Гърция е добре да разполагате с около 700 евро, от които:

 • 200 eвро за храна
 • около 300 евро за наем
 • 150 евро за учебни пособия и други лични разходи
 • 50 за транспорт (ако пътувате редовно до България).

Работа        

Българските студенти имат право на работа. Друг е въпросът, че кризата ограничи доста възможностите за това. Според последните проучвания, над 50 на сто от младежите в Гърция са безработни.

Полезни сайтове

www.minedu.gov.gr

www.e­yliko.gr

www.iky.gr

www.studyingreece.gr

Географска справка 

столица

Атина

официален език

гръцки

регионални езици

няма

население

10,816,286

площ

131,957 km2

валута

Евро (EUR)

климат

средиземноморски

Продължителност на магистърските програми 

Магистърските програми са с продължителност 1-2 години, в някои програми малко над 2 години

 Език на преподаване 

Магистърските програми основно са на гръцки и английски език, има и ограничен брой възможности за обучение на немски и френски език. 

Езикови сертификати 

Към National and Kapodistrian University of Athens има специален център за целогодишно обучение по новогръцки език на приетите студенти в гръцки висши училища, през което време местата им се пазят. Университетите в Гърция по правило провеждат курсове по новогръцки за приетите студенти. Ниво на владеене на английски език можете да удостоверите с всеки от популярните сертификати TOEFLIELTS и сертификатите на Cambridge ESOL. 

Условия за прием 

Във висшите училища се кандидатства с преведена на гръцки бакалавърска диплома и удостоверение за владеене на езика на преподаване. При записване трябва да разполагате с документ за самоличност, снимки, здравна застраховка. Учебната година започва през октомври и е от два семестъра. Добре е документите ви да са изпратени поне 2 месеца преди началото на учебната година.   

Такси 

Обучението в държавните университети е безплатно, а в частните таксите варират между 5 и 15 хил. евро на година. 

Условия за живот в страната 

Гърция е държава с приятен климат, добри условия за живот и отлични за туризъм. Жизненият стандарт не е от нивото на западноевропейските държави, което прави разходите по-приемливи. Наем на апартамент в Атина и Солун като средни нива е 300-400 евро, за консумативи и храна ще са ви нужни още толкова. Препоръчително е да разполагате с поне 700-800 евро на месец в случай, че живеете самостоятелно на свободен наем. Така или иначе място в общежитие, което също е безплатно, е трудно да се намери за чуждестранни студенти в магистърски програми. Поделянето на жилище е често срещана опция за редуциране на разходите. Разрешено е да работите докато следвате. 

Варианти за финансиране 

Висшите училища, които имат такса за магистърските програми, често предлагат и стипендии на базата на академични показатели. Стипендии периодично се отпускат и от правителството на Гърция както и от частни компании.

 Плюсове и минуси 

Проучете внимателно акредитацията на избраното от вас учебно заведение, най-вече ако става въпрос за частно такова, за да сте сигурни, че дипломите му се признават в Гърция, у нас и в международен план. Частните английски и американски висши училища и филиалите на висши училища от същите държави предлагат възможност за британска или американска диплома срещу по-малка сума, отколкото бихте платили в Обединеното кралство или САЩ. Безплатното обучение, съчетано с доброто качество на образованието, безспорно са голям плюс. Сравнително ниските разходи за живот също допълват добрите предпоставки за евентуалното решение за диплома от гръцко висше училище. 

 Полезни сайтове     

 • www.ypepth.gr
 • www.e-yliko.gr
 • www.iky.gr
Top