fbpx
Начало » Държави » Европа » Германия

Германия

Географска справка

столица

Берлин

официален език

немски

регионални езици

датски, фризийски, сорбски

население

81,198,700

площ

357,168 km2

валута

Евро (EUR)

климат

умеренo-континентален

Средно образование

Системата на средното образование в Германия включва два етапа и няколко вида училища. Първият етап е от пети до девети клас, след които учениците имат възможност да завършат средно образование с т.нар. Realschulabschluss или да продължат обучението си във втория етап до 12. клас.

Гимназиите подготвят учениците за продължаване на обучението им в университет или друго висше училище. След 12. (или 13. клас в някои програми) учениците полагат матури (на немски Abitur), с която могат да кандидатстват за следващите образователни степени.

Освен това съществуват т.нар реални училища (Realschulen), общи училища (Gesamtschulen) и специални училища. Няма да влизаме в детайли относно разликите между всички, но най-общо казано при тези три вида училища се получава диплома Realschulabschluss. Със нея повечето ученици могат да работят технически професии и традиционни занаяти и рядко се обръщат към системата за висше образование.

Общите и специалните училища пък могат да подготвят и паралелки за матура, които често се подготвят за висше образование. Някои училища пък предлагат квалификация майстор (Meisterbrief) и с нея учениците могат да кандидатстват в много от техническите специалности и в университетите по приложни науки.

Пансионни училища

Думата „интернат”, с която понякога се наричат пансионните училища и на български, всъщност е немска. Едва ли има нужда ви казваме, че Германия има дълги традиции в този тип образование. Голяма част от пансионните училища там са основани в началото 19. век.

През последните години пансионните училища стават обект на много критики в немското общество заради високите си такси и елитарния си характер, но продължават да бъдат търсени от родители от цял свят.

Такси

Проучване на авторитетния вестник Handelsblatt показва, че средната месечна вноска в повечето частни училища е около 100 евро. Сумите за интернатите достигат и до 1600 евро. Много училища предлагат схеми за плащане, при което родителите сами определят размера на вноските през различните месеци, стига да успеят да покрият общата сума.

Значително по-евтини са училищата свързани с църквата – месечните вноски там се движат около по около 50 евро месечно за обикновено школо и около 1000-1200 евро за пансионно училище.

Живот в Германия

Германците са работохолици, но пък пият много бира. Педантично се придържат към всякакви правила и наредби и са много затворени към непознати. Със сигурност може да изброим още много предразсъдъци, които всеки е чувал за живота в Германия. В интерес на истина, за много от тях вероятно има и основания, но надали е разумно да се концетрирате върху тях.

Германия е в основата на съвременната европейска култура в много отношения и днес е единият от двигателите на Европейският съюз. В страната се е оформило интернационално общество с големи общности от емигранти – най-вече от Турция и страните на бивша Югославия. В този смисъл и за българите не би било трудно да се интегрират.

В големите градове почти всички млади хора говорят и английски език, но все пак би било крайно неразумно човек да учи в страната без поне базови познания по немски език.

Предлагани учебни програми

International Baccalaureate

Mittlere Reife

Немска матура (Deutsche Abitur)

Mайсторски сертификат (Meisterbrief)

Полезни връзки

www.privatschulen.de

www.privatschulberatung.de

www.internate-portal.de

Обща информация      

Германците са известни с огромната консумация на бира, вурстове и с педантичността към работата си. Освен това, каквото и да се случва в световната икономика, кризата упорито не отива при тях. В страната има най­ниската безработица в ЕС и най­пос­тоянния ръст на БВП.

Германия е една модерна, технологична държава, която се превърна в истински магнит за българските кандидат­студенти след влизането на страната ни в ЕС през 2007 г.

В момента в Германия има над 400 официално признати висши учебни заведения, от които 90 са частни. Те предлагат над 13 500 бакалавърски програми. Около 100 от тях се предлагат на английски език.

Немският език е един от най­разпространените в международния бизнес, а и в политиката. Това е един от трите работни езика на Европейския съюз, заедно с английски и френски.

Видове учебни заведения

 • Институциите за висше образование в Германия са 3 вида:
 • Университети (Universitat)
 • Професионални висши училища (Fachhochschule)
 • Колежи

Език на обучение

 • немски (основно)
 • английски

Документи за кандидатстване

Има два варианта за кандидатстване в Германия. Единият е централизиран, през системата Uni­assist. Tази система в известен смисъл е немският еквивалент на британската UCAS. Там се проверяват всички документи на кандидатите и се препращат към университетите. Важно е да отбележим, че Uni­аssist няма отношение към окончателното решение за прием.

Вторият вариант е директно кандидатстване във висшето училище. Макар повечето висши училища вече да работят с Uni­assist, има и такава опция на много места. В този случай си спестявате таксата от 75 евро на централизираната система.

Стандартният пакет включва:

 • диплома за средно образование – нотариално заверено копие, легализация, превод и апостил
 • сертификат за владеене на немски език ­ DSH, Deutsche Sprachdiplom или TestDaF.

Най­-добър срок за кандидатстване

Обичайно е до средата на месец юли, но е възможно и да е по­рано.

В някои случаи се налага документи да се изпращат още през април, като вместо диплома за завършено средно образование се включва академична справка, а преведената и легализирана диплома се изпраща по­късно.

Как е организирано обучението

Учебната година се състои от 2 семестъра – зимен и летен. Учебната година започва през октомври.

Стипендии

Може би най­популярната стипендиантска програма е тази на Германската служба за академичен обмен (DAAD). Всяка година програмата е една и съща и всеки, който се интересува, може да разчита, че и другата година ще има подобни стипендии. DAAD отпуска около сто стипендии за българи.

Разбира се, има различни изисквания към кандидатите ­ в зависимост от типа стипендия, за която кандидатстват. Пълната стипендия е 715 евро месечно. Повече информация за нея можете да намерите на www.daad.de/deutschland/stipendium/datenbank/en/21148­scholarship­database.

Освен тях има близо 2200 организации в Германия, които се занимават с подпомагане на студенти. Да си намериш стипендия е начинание, което отнема доста време. Много полезни в това отношение са търсачки като mystipendium.de.

Такса за образование

Семестриални такси в Германия няма. Това не означава, че обучението ви ще е напълно безплатно – ще трябва да заплатите такса за административно обслужване, която възлиза на около 150 евро (в зависимост от университета).

Срещу тази сума студентите получават карта за библиотеката на университета, транспортна карта и други услуги в рамките на кампуса и извън него. 

В частните висши училища такси има и трябва да се подготвите за доста по­високи плащания, които могат да достигнат над 5000 евро.

Разходи за живот

Германия е федерална република с много големи различия в стандарта на живот в различните провинции. Това е причината разходите за живот да варират в много широк интервал.

В някоя от по-бедните източни провинции например и 500 евро ще са напълно достатъчни. В същото време в голям град като Берлин, Хамбург или Мюнхен ще ви трябват двойно повече.

Стая в общежитие или блок може да се намери за 180 до 250 евро, което обаче може да не включва сметките за ток, вода, интернет и други, с които разходите могат да нарастнат до 300-350 евро на месец.

Настаняване

Много наши сънародници, следвали в Германия, споделят за неприятния навик на голяма част от наемодателите в страната да изискват доказателство за постоянен доход от наемателите си. Това невинаги е така, когато говорим за студенти.

Освен това в немския език съществува звучната дума „Wohngemainschaft” -  групи млади хора, които наемат голям апартамент или къща и си поделят наема. Това би намалило значително разходите ви. А докато откриете такова място, може да се възползвате от друга благозвучна дума -  „Jugendherberge”.  Това е нещо като хижа за млади хора. Цените там са на нощувка и са по около 15 евро.

Много полезен сайт при търсенето на места за настаняване е www.wg-gesucht.de.

Работа   

Българските граждани имат право да работят само с разрешително за работа, издадено от Bundesagentur für Arbeit (Федералната служба по заетостта - ВА). Но не забравяйте, че немците очакват сериозно отношение към следването и трябва да намерите работа, която да можете да комбинирате с образованието си.

Много немски компании предлагат т.нар. мини-работа. Това е работа на половин работен ден (или дори по-малко, зависи как се договорите), за която може да получавате и под минималната работна заплата. На пръв поглед може да не звучи много добре, но всъщност е добра възможност за студенти и е в основата на ниската младежка безработица в Германия.

За Германия чуждестранните студенти
разказват, че е...

... подредена, богата и интересна страна... понякога и твърде бюрократична. Германците са толерантни, но и резервирани към чужденците. Обучението може да бъде лошо балансирано между теория и практика.

Полезни сайтове

www.campus­germany.de

www.daad.de

www.dashochschulranking.de

www.uni­assist.de

www.hochschulstart.de

www.mystipendium.de

Географска справка 

столица

Берлин

официален език

немски

регионални езици

датски, фризийски, сорбски

население

81,198,700

площ

357,168 km2

валута

Евро (EUR)

климат

умеренo-континентален

Срок на обучение

Магистърските програми са с продължителност 1-2 години, но в по-голямата си част програмите са 2-годишни (4 семестъра).

Език на преподаване

В Германия се предлагат магистърски програми на немски и английски език. Някои международни програми са достъпни и на френски, датски, холандски, руски и испански език, но това са единични случаи.

Езикови сертификати

В зависимост от езика, на който ще се провежда обучението в магистърската програма, ще трябва да представите документ за нивото на неговото владеене. Ако сте завършили бакалавърска степен с преподаване на немски език, това естествено няма да е необходимо. Висшите училища приемат всеки от най-популярните немски сертификати - TestDaf, DSH (Deutsche Sprachprufung fur den Hochschulzugang), DSD (Deutsches Sprachdiplom), Zentrale Oberstufenprufung (ZOP) и Сертификат от Гьоте институт. Приемат се и английските езикови сертификати TOEFLIELTS и сертификатите на Cambridge ESOL.  

Условия за прием

Кандидатстването в германски висши училища за магистърска степен е по документи, които в по-големия случай се подават директно в избраното учебно заведение. Има и университети, при които кандидатстването за магистърска степен чрез централизираната система Uni-Assist е задължително. Висшите училища предлагат около 6 000 магистърски програми. Комплектът документи, който е необходим най-често се състои от  преведена и легализирана бакалавърска диплома, академична справка, диплома за средно образование и езиков сертификат в съответствие с езика, на който ще се провежда обучението. Възможно е да се наложи представянето на препоръки и явяването на събеседване. Сроковете за подаване на документи варират в зависимост от семестъра, за който кандидатствате – зимен и летен, и най често са съответно 15 юни и 15 януари. На сайта на Германската служба за академичен обмен www.daad.de има база данни с всички програми, които предлагат немски вузове, от където можете да се информирате за подробностите около всяка една от тях. Нерядко има лимит на свободните места, или така нареченото Zulassungsbeshcränkung.   

Такси

Държавните висши училища в някои провинции все още предлагат безплатно обучение и за магистърска степен, но преобладаващо има такси от около 500 евро на семестър. Частните висши училища таксуват студентите в магистърските програми като сумите могат да надхвърлят 20 хил. евро.

Условия за живот в страната

Германия е развита и уредена държава. Въпреки това не е от местата с най-скъпа издръжка в Европа и с около 700 – 800 евро може да се покриват месечните разходи, включително наем и консумативи. Студентите имат право на ограничен брой часове работа, а неспазването им може да доведе до изключване от университета и други последствия.

Варианти за финансиране

В Германия по правило няма стипендии за започващи обучението си и за цялото обучение. Германската служба за академичен обмен, множество фондации и организации в Германия отпускат стипендии за научна работа и магистърски програми. Полезна информация за стипендии можете да намерите и на адрес www.scholarshipportal.eu

Плюсове и минуси

Германия е от образователните топ дестинации и разполага с престижни в световен план висши училища. В държавни университети и според различните провинции, в които се намират, все още може да получите безплатно или срещу ниски такси висококачествено образование. От друга страна разходите за живот няма да ви натоварят твърде много финансово, особено в сравнение с други европейски страни. Обективни причини за минуси няма.

Полезни сайтове 

 • www.studentenwerk.de
 • www.studivz.net
 • www.hochschulkompass.hrk.de
 • www.campus-germany.de
 • www.daad.de
 • www.dashochschulranking.de
 • www.zvs.de
 • www.uni-assist.de
 • www.mystipendium.de
Top