fbpx
Начало » Държави » Европа » Великобритания

Великобритания

Географска справка

столица

Лондон

официален език

английски

регионални езици

шотландски, ирландски, уелски, корнуолски

население

53,012,456

площ

130,395 km2

валута

Британски паунд (GBP)

климат

умерено-океански

Средно образование

Макар Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия да сформират заедно Обединеното кралство на Великобритания, всяка от съставните страни разполага със своя собствена образователна система. Що се отнася до Англия, можем условно да разделим училищата на следните типове:

Държавни  училища (State-funded schools) – Държавните училища също могат да бъдат разделени на много подкатегории. Съществуват академии, общностни училища, технически гимназии и дори и държавни пансионни училища. Разлики има и по-отношение на управлението на тези училища – някои се ръководят от местните власти, други – съвместно от държавата и църквата, трети от правителството и т.н.

Независими училища (Independent schools) – Това са частни учебни заведения, където обучението се извършва срещу заплащане на такси. Към 2014 година броят им е около 2500, а обучаваните в тях учениците са над 615 000. Най-старите сред тях носят името „публични училища”, което вероятно е малко объркващо. „Публично” в случая означава, че са отворени за прием към цялото общество, а не са сегрегирани по религии, каквато е била традицията на английските училища в миналото.

Voluntary Aided schools и Voluntary Controlled schools – Няма твърде точен превод на български език за този вид училища. Най-общо казано, това са учебни заведения, които работят със съдействието на доброволческа организация или се управляват изцяло от такава. Най-често въпросната организация е църквата, но този модел се ползва и в светски училища.

Завършилите средно образование в страната трябва да покрият изискванията за получаване на General Certificate of Secondary Education (GCSE). С това удостоверение  могат да продължат обучението си във висше училище или университет.

Пансионни училища

Пансионните училища (Boarding schools) са сред най-популярните частни училища в Обединеното кралство. Различното при тях е, че учениците живеят и учат в кампус от затворен тип. Много от тях са сегрегирани – само за момчета или само за момичета. Тази практика остава спорна, макар да има множество проучвания, които свидетелстват, че учениците там постигат по-добри резултати.

Има три типа подобни училища, които приемат деца в различни възрасти: подготвителни (за 7 до 13 годишни), старши (за ученици до 13 до 18 години) и независими колежи (за ученици на 16 години).

Такси и разходи

Таксите за обучение в английските училища варират в много големи граници. Проучване на Independent Schools Council (ISC) от 2015 година показва, че средните цени за пансионните училища са около 9 895 паунда, а за дневните – около 5 886 паунда. Училищата, които членуват в ISC като цяло предлагат малко по-ниски такси – около 7 287 за пансион и 4 462 за дневна форма на обучение.

Великобритания е страна на големи контрасти по отношение на разходите за живот – ако сте в центъра на Лондон, трябва да се приготвите за разходи над 1 000 британски лири. В други части на страната може да се справите и с около 500. В това число включваме наем, сметки, храна, учебни пособия и малко развлечения.

Живот в Англия

Климатът е океански - влажен и мек, с малки температурни изменения. Морското обкръжение и особено влиянието на топлото течение Гълфстрийм правят зимата мека, влажна, мъглива и почти безснежна. Снегът се задържа главно в Шотландия. През лятото, както и през преходните сезони, падат много дъждове. Характерното за времето през цялата година е, че е много непостоянно.

Трудно да направим обобщение за начина на живот в Англия – има много големи разлики между градовете и провинцията, пък дори и между самите квартали на едно и също населено място. Принципно, най-престижните учебни заведения се намират и в по-спокойни части на страната, далеч от шум, престъпност и други проблеми, с които понякога се свързват големите индустриални центрове.

Предлагани учебни програми

Sixth form

A-level 

Business and Technology Education Council 

International Baccalaureate

Полезни връзки:

www.ukboardingschools.com

www.ukprivateschools.com

www.isc.co.uk

www.best-schools.co.uk

Обща информация      

Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия е островна държава в Западна Европа. То се състои от четири историко­географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Всяка една от тях си има не само свои особени традиции, но и законодателство и институции.

Обединеното кралство е пословично с дъждовния си климат. Морското обкръжение и особено влиянието на топлото течение Гълфстрийм правят зимата мека, влажна, мъглива и почти безснежна. През лятото, както и през преходните сезони, падат много дъждове.

Населението на Обединеното кралство е
65 522 987 души, трето по численост в Европейския съюз и двадесет и първо в света. В този материал ще разгледаме особеностите на висшето
образование на Острова, без Шотландия, тъй като разликите там са съществени и заслужават допълнително разяснение.

Във Великобритания има над 300 университета и колежа, които предлагат повече от 50 000 програми за висше образование. Има строга (макар и неофициална) йерархия на британските университети.

Видове учебни заведения

Университети – Изследователски институции, сред които са и най­големите и престижни висши училища на Острова. Издават бакалавърска диплома след 3­годишен срок на обучение, но все по­популярни стават и директни магистърски програми, които отнемат 4 години.

Колежи – Колежите често са асоциирани към някой от университетите на Острова, макар да имат право да издават дипломи. Можете да завършите като бакалавър или професионален бакалавър, като се предлагат и двугодишни програми.

Език на обучение

Aнглийски език (основно), немски, френски.

Документи за кандидатстване

  • UCAS формуляр (UCAS – централизираната електронна система за кандидатстване в университети и колежи
    (www.ucas.ac.uk), попълнен онлайн в системата
  • преведена и легализирана академична справка/диплома за средно образование с оценките към момента на кандидатстване
  • препоръки
  • мотивационно писмо
  • сертификат за владеене на английски език ­ IELTS, CAE, TOEFL
  • в някои университети и за някои специалности може да се изискат резултати от положени тестове, като МСАТ, ВМАТ, LNAT и др. (виж на www.ucas.ac.uk)
  • такса за кандидатстване – 12 британски лири за една специалност, 23 британски лири за 5 специалности/университета.

Най-­добър срок за кандидатстване

До 15­ти октомври – в UCAS трябва да са пристигнали кандидатурите за специалностите медицина, стоматология, ветеринарна медицина и ветеринарни науки, както и за всички специалности в университетите Оксфорд и Кеймбридж.

До 15­ти януари ­ в UCAS трябва да са пристигнали кандидатурите за всички университети и специалности (с изключение на описаните по­горе и за специалностите изкуства и дизайн, за които се кандидатства по­късно).

До 24­ти март ­  в UCAS трябва да са пристигнали кандидатурите за специалностите изкуства и дизайн.

Има университети, които приемат документи за кандидатстване директно, но най­вече за обучение от пролетния семестър, който започва през януари.

Как е организирано обучението

Учебната година има два семестъра. Зимният семестър започва през септември/октомври и приключва през януари. От януари съответно започва пролетният семестър. Във Великобритания по принцип има т.нар. „Exam week”, но това не е точен аналог на характерното за България ударно учене ­ „сесия”. Оценяването се провежда и през семестъра под формата на доклади, презентации и т.н. С други думи, студентите трябва да „поддържат форма” през цялата година.

Такса

През 1998 г. британският парламент за пръв път разрешава на висшите училища да събират такси за образование на студенти, като обаче им налага таван от 1000 паунда. Днес този таван е достигнал до 9000 паунда, като голяма част от университетите (включително някои от най­сериозните имена) вече налагат този максимален размер.

Обучението в частни университети спокойно може да струва и двойно повече. Това е и причината по­голямата част от студентите във Великобритания да търсят заем, за да финансират образованието си.

Разходи за живот

Великобритания е страна на големи контрасти в това отношение – ако живеете в центъра на Лондон, трябва да се приготвите за разходи над 1000 британски лири. В други части на страната може да се справите и с около 500 лири. В това число включваме наем, сметки, храна, учебни пособия и малко развлечения.

Ориентировъчни цени във Великобритания:

седмично пазаруване в супермаркет с основни храни и домашни принадлежности - 30 британски лири;

хранене в пъб – 6-10 британски лири;

хранене в ресторант - 12–20 британски лири;

билет за кино – 7-10 британски лири;

билет за градски транспорт – 2 британски лири.

Студентски заем

Високите такси са голямо предизвикателство и затова студентите в Обединеното кралство обикновено финансират образованието си със студентски заеми от Британското правителство.

Те могат да бъдат два вида: един, който поема семес-триалните такси, и друг, който покрива битовите разходи. За втория обаче трябва да сте живели повече от 3 години във Великобритания, т.е. не е от особена полза за бакалаврите.

За повече информация:

Англия: www.direct.gov.uk

Уелс: www.studentfinancewales.co.uk

Стипендии

Освен заемите, има възможност да спечелите стипендия от университета си – имайте предвид, че на Острова доминира практиката това да става под формата на отстъпки от таксите, а не чрез пари на ръка. Все пак, проверете конкретните изисквания на висшето училище, което ви интересува.

Работа

В началото на 2014 г. изтече крайният срок за налагане на ограничения в трудовия пазар на страната. Така бъдещите кандидат-студенти вече няма да се занимават с разрешителни и други бумаги. Британските власти - макар и с неохота - спазиха този си ангажимент, но обществените настроения срещу българи и румънци са факт и това е нещо, което трябва да се отчете.

Поставен беше въпросът дали българските и румънските граждани са дискриминирани в това отношение от британските власти.

Полезни сайтове

www.ucas.com

www.ucas.ac.uk

www.educationuk.org

www.ucas.tv

www.britishcouncil.org

www.thecompleteuniversityguide.co.uk

Срок на обучение

Магистърските програми са с продължителност 1-2 години. Възможно е обучението да се разтегне до 3-3.5 години, в зависимост от това дали учите редовно, задочно или комбинирате двата варианта.

Език на преподаване

Английски език

Езикови сертификати

Ниво на владеене на езика можете да удостоверите с всеки от популярните сертификати TOEFL, IELTS и сертификатите на Cambridge ESOL. Предпочитани от висшите училища са сертификатите IELTS и тези на Cambridge ESOL.

Условия за прием

Изискванията могат да варират при всеки университет и всяка програма. Неизменно условие е наличието на бакалавърска степен и сертификат, удостоверяващ нивото на владеене на езика, което трябва да е по-високо от нужното за прием в бакалавърска програма. Кандидатства се директно в избраното учебно заведение. Опция е и централизирано кандидатстване през директорията на UCAS за магистърски програми (www.ukpass.ac.uk). Всяко висше училище само преценява дали дипломата ви има нужната легитимност за достъп до обучение в магистърска програма. Можете да започнете процедурата по кандидатстване и преди да сте получили бакалавърската си диплома, като изпратите преведена и легализирана академична справка с изучаваните дисциплини, оценките и покритите часове и впоследствие да изпратите и дипломата си. Имайте готовност при нужда да представите препоръки от преподаватели и мотивационно писмо. Част от дължимата такса понякога трябва да се заплати преди или по време на процедурата по записването след като сте одобрени за прием. Крайните срокове за кандидатстване обикновено също са различни във всяко висше училище и според различните програми. За започване на обучение през октомври, най-често май - юни трябва да сте подали документи за прием. Колкото по-рано – толкова по-добре, и помнете, че обикновено има лимит на свободните места.

Такси

Таксите в държавните висши училища за година обучение в магистърска програма варират от 3 до 20 хил. британски лири, но най-често са между 5 и 9 хил. британски лири. В частните могат да надхвърлят тази сума в няколко пъти. Таксите при кандидатстване най-често са около 50 – 100 британски лири. 

Условия за живот в страната

Държавите в Обединеното кралство имат висок жизнен стандарт и са сред най-развитите в света. Добре е да разполагате със сума от 600 до 1 000 британски лири на месец, за да покривате месечната си издръжка. Практика е студенти да поделят апартамент или къща, като в този случай 200 – 300 британски лири на човек стигат за покриване частта му в наема. Учащите за магистърска степен във Великобритания имат право на работа, което обаче може да бъде забранено или ограничено, ако студентът получава пълна или частична стипендия.

Варианти за финансиране

Висшите училища във Великобритания отпускат стипендии. Винаги отправяйте запитване към избраното учебно заведение за всички варианти, с които можете да финансирате следването си. Студентите в магистърски програми могат да се обръщат за стипендии към висшето училище, фондации или да съвместяват следването с работа.

Плюсове и минуси

Великобритания е топ образователна дестинация, а университетите са от най-висока класа, което значи, че дипломата ви от елитно висше училище ще бъде с международно призната престижност и познаваемост. Приемът в тези учебни заведения обаче е високо селективен, конкуренцията е голяма, таксите са сериозни, както и разходите за живот.

Полезни сайтове

www.ucas.com

www.ucas.ac.uk

www.educationuk.org

www.ucas.tv

ww.britishcouncil.org

www.britishcouncil.org

Top